Petica teŽi promenama i novim iskustvima, jer njima vlada planeta Merkur.

Mozak im je stalno aktivan. Dešava se da naglo neku važnu donesu odluku. Nemaju strpljenja za dugoročne planove i zato ponekad ne razmišljaju unapred. Po prirodi nisu štedljive i neumereno troše. Dobro podnose razne nedaće, jer im je najvažnije njihovo raspoloženje. Uštedeće novac „za crne dane“ samo ako misle da su ugrožene. Petice vole da putuju i to najviše u inostranstvo. Obično su mladoliki aktivne i uglavnom su dugog životnog veka. Veruju u svoju sudbinu, poštuju zakone i rade na svojoj karijeri.

Spremne su na rizik i zato ima mnogo kockara u ovom broju. Ona želi da bude ono što jeste, da doživi razna iskustva, ali pre svega da ostane svoja bez obzira na sve. Petice predosećaju budućnost i treba da vežbaju svoje talente. Radoznalost je ono što odlikuje ovaj broj, te on ne trpi monotoniju. Teško je savetovati peticu – ona će retko poslušati savet, jer voli širinu u svemu.

Što se izgleda tiče, kao što već rekoh – ovo su mladolike osobe koje imaju seksepilan stav i stil sa kojim vole da eksperimentišu. U društvu nikada nisu dosadne. Vole da maštaju, radoznale su i zbog svega toga nekada znaju da skrenu s puta, jer zaborave da je tačnost takođe važna. Teže širenju i rastu. Žele da žive u sadašnjosti i da se posvete onome što ih interesuje.

Petica želi da proba sve, jer zna da ograničenja, između ostalog, stvaraju strahove. Treba da se trude da pred sobom uvek imaju mogućnost izbora. Greške ne moraju da budu prepreka – one su deo iskustva. Najbolje je učiti na tuđim greškama, ali kako petica voli da ima svoja iskustva – imaće dovoljno materijala da uči iz sopstvenih pehova.

Muče je strahovi od obaveza, rokova, ograničenja vremena i prostora, jer ona ne drži do tačnosti. Voli avanture, nova mesta, predele i ljude. Potrebno joj je mnogo prostora, bez ograničenja i pritisaka i rokova. Tada najbolje funkcioniše i u vremenu i prostoru, pa je čak i tačna. Stvari joj brzo dosade, nedostaje joj istrajnost, a nestrpljivost joj je drugo ime. Može da ispolji veliki opseg emocija za kratko vreme, što veoma zbunjuje druge.

S obzirom da ovim brojem upravlja Merkur, on nikada do kraja ne odraste i ostaje večito dete. Sposoban je da plače i da se smeje u isto vreme, u trenutku reaguje naglo, a kad ga prvi nalet emocija prođe – sve je završeno i ponaša se kao da ništa nije ni bilo. Veoma je intuitivan, voli da poseduje mnogo informacija i da ih vešto koristi u razgovoru. U stanju je da u minutu promeni i trasu i mišljenje. Zato ih često smatraju nepouzdanim ljudima, što nije tačno, jer oni nagonski rade upravo ono što im sadašnjost u datom momentu  donese.

Bez petice, ljudi nikada ne bi pomerali granice mogućnosti i ne bi se usudili da se sa takvom lakoćom otvaraju pred novim životnim iskustvima. Svaka promena je nova prilika, nova mogućnost za napredovanje u prostoru i vremenu. To je ono što ljude u isto vreme plaši i neodoljivo privlači. Želja petice je da odbaci zastarele obrasce i ustaljene navike da bi doživele jasniju sadašnjost. Svaka greška u iskustvu je samo još jedno iskustvo koje vodi ka drugim ciljevima. Cilj je biti slobodan i živeti u sadašnjem trenutku. Za to je potrebna fleksibilnost i nov pristup.

Sa godinama, petica postaje sve otvorenija, što donosi i mogućnost iznenadnih životnih promena i novih prilika. U to spadaju na primer, prekidanje sa starim navikama, nova putovanja, nova odeća, stil, novi vrednosni sistem… Dokle god predstavljaju izuzetak od pravila.

Neki hobi, učenje jezika, ili neka druga vrsta svestranosti kod ovog broja se može transformisati i u ozbiljnu karijeru. Zato petica ne treba da zanemari ni jedan svoj talenat ni interesovanje.

Treba zgrabiti svaku novu mogućnost i biti spremna na sve promene i nove programe. Ako osećate da možda niste nečemu dorasli – hrabro se upustite u to bez straha od poraza, jer poraz i pobeda su dve strane istog novčića, pa kako padne tako igrajte. Radoznalost je možda ubila mačku, ali mačka ima devet života. Zadržite pozitivne misli i obrasce i sve će biti dobro. Zgrabite svaku priliku da nešto saznate i napredujete, jer život je samo zbir mnogih mogućnosti. Zadržite pozitivan stav i živite svoju avanturu.

Ljiljana Malešević