Zaboravite na udobne stolice. Ovo su dizajni kuhinja koje su aktuelne 2018. godine. Možda će vam se učiniti previše tamnim ili pak nekompaktnim, ali svakako nećete pogrešiti ako nas poslušate.

Kuhinja je središte savremenog života. To je mesto za okupljanje porodice, duge razgovore i donošenje važnih odluka. Prostor namenjen najukusnijim obrocima i poslepodnevnim kafama. Sa stanovišta dizajnera enterijera – kuhinja ima više mogućnosti kreativnog dizajniranja nego ikad. Evo ključnih trendova i čime se voditi u stvaranju nove porodične oaze:

  1. „OSTRVO“ JE IN

Ako vam je prostorija u kojoj želite novu kuhinju, velika, iskoristite svaki njen kvadrat. Nemojte se voditi onim da kuhinjski elementi moraju po nekim pravilima biti uz zid. Ne moraju.  Napravite “ostrvo” u svojoj kuhinji. Izdvojite šporet u tim elementima koji će biti na sredini prostorije, a oko ili ispred njega napravite pult za “brzu” klopu pre škole vašim mališanima i oplemenite sve to barskim stolicama. Crnim. Ili tamnim. Koliko god vam se ovo čini nepraktičnim i nejasnim, veoma je logično. Živimo brzim tempom života, gde su svi zauzeti svojim nekim obavezama, što poslovnim, što školskim i moramo neki obrok uhvatiti u pokretu. Naravno, ne treba odustajati od porodičnog, trpezarijskog stola, ali na nekom drugu mestu u kući.

  1. NE IZBEGAVAJTE RETRO STIL

Ne odustajte od prvobitnog stanja i izgleda svih elemenata i pratećih sadržaja u kuhinji.  Upotreba sirovina u kuhinji donosi trenutni osećaj pažljivog dizajna. Od neobrađenog drveta do brutalističkog betona, ovi elementi daju vašem domu notu koja se ne može postići sa ukrasnim materijalima. Izloženi zidovi od cigala su klasični dizajn i uvek su prisutni u savremenim i retro-inspirativnim šemama. Grubi zidovi od opeke pružaju industrijski osećaj bez žrtvovanja šarma i poznavanja terakotnih tonova. Pokušajte da kombinujete ovakve zidove sa otvorenim cevima, odnosno – ne prikrivajte ih, neka se jasno ističu u vašem enterijeru. Ne kupujte moderne lustere, dovoljno je staviti više običnih sijalica koje će učiniti atmosferu toplijom viseći sa plafona ili male lustere sa jednom sijalicom – obavezno viseće, a ne plafonjerke.

Evo vam primer jedne takve kuhinje! Elegantna, tamna, jednostavna, upotpunjena zidom od cigala i jednostavnim osvetljenjem.

  1. CRNA JE…NOVA CRNA?

Tamne boje i oštri uglovi daju osećaj hladnoće i odbojnosti, ali ne uvek. Uvek nam je savetovano da koristimo belu, neutralne i pastelne boje kako bismo stvarali toplinu u našim domovima. Ono što mnogi ne shvataju je da crno daje osećaj ekspanzivnosti, posebno kada se koristi za pokrivanje celog poda, zida. Za razliku od uobičajenih neutralnih enterijera, ljudi masovno usvajaju u svojim domovima crnu boju. Tamni tonovi donose trenutni osećaj elegancije, intriga i dekadencije. Ovaj elegantan, „hladni sistem“ je dizajniran vodeći se jednom idejom, a to je jednostavnost. Čiste linije i mračni, oštri uglovi će omogućiti bilo kojoj kuhinji osećaj tihog poverenja i mirenja.

Razmislite o ovim našim idejama i predlozima. Koliko god vam delovalo ekscentrično i nesvakidašnje, isprobajte. Modernizacija domova je sve pristupačnija svakom od nas, treba mnogo uloženog truda i rada, ali se isplati. I ne zaboravite, isključite predvidljive neutralne boje! Učinite kako kuhinju, tako i dom šarenijim, sa različitim dezenima i materijalima!

Tamara Roksandić