Kardinalni, vazdušni, aktivan, muški znak, kojim vlada Venera.

Kod Vage je naglašena potreba za pravednošću i poštenjem. Ona nije pristrasna, a ponekad ni previše emotivna. Njene ambicije su velike i zato su često bave politikom i diplomatijom. To je takođe i znak partnerstva i braka. Rođeni su za romansu i čeznu za njom. Polažu dosta na lepotu i žive od ideala. U svemu traže određeni nivo i spoljašnji sjaj. Poznate su po svojoj fleksibilnosti i šarmu.

Vaga se drži tradicionalnih vrednosti i ne želi da previše rizikuje. Kod nje postoji i strah da će njena harmonija i mir biti narušeni i to je uvek baci u očaj. Strah ju je da ne pogreši, da se ne ogreši o nekoga ili da ne donese pravilnu i pravičnu odluku. Vaga uvek želi da bude odmerena, uglađena i dostojanstvena. Ima veliku dozu samokontrole. Ne voli da manipuliše, osim ako horoskop nije veoma loš. Voli ukrase i lepo okruženje. Ne voli ljubomoru – tada postaje neodlučna, izbegava odgovornost i gubi autoritet. Ljudi u ovom znaku su izrazito vedri, životni i veoma toplog srca. Mrze svaku svađu i teže harmoniji. Tako, ako se razmimoilaze u mišljenju sa drugima, lako popuste jer vole mir iznad svega. Omiljeni su u društvu zbog svog smisla za šalu. Ne vole samoću.

Vole svoj dom i sve čine da bude što lepši. Vole zabave i pozorište, ne viču, nisu prosti, ne govore neprijatne reči i u napetim situacijama se dobro kontrolišu. Prema nepravdi, Vage nikada nisu ravnodušne i bore se do kraja da isteraju pravdu.

Vaga ne može da bude sama – ona se tek kroz partnera u potpunosti ostvaruje. Dobro se snalazi u javnosti, a zahvaljujući svojoj težnji ka pravdi je moguće da postane i oličenje surovosti. Vagama je neugodno kada moraju donose odluke.

Koketna je, voli da zavodi, ali i da nju zavode. U ovom znaku ima dosta manekena, jer Vaga voli da se prikaže u najboljem izdanju, a voli i nakit i šminku. Skoro da je uvek zaljubljena – ili ona nekog voli ili neko voli nju.

Ako su aspekti loši – može da bude veoma nemarna i rasipna i nedostaje joj smisao za tačnost. Može da bude i preterano ohola, jer kod njih spoljašnjost igra veliku ulogu. Lako dolazi pod tuđi uticaj i toliko se oduševljava suprotnim idejama da konstantno zapada u zamku potpune neodlučnosti, koja im služi kao izgovor da izbegnu odgovornost. Može da postane despot željan vlasti.

Biti pošten je važan faktor za sve Vage. U ljubavi su neodlučne – teže ka poštovanju i priznanju u svemu, pa i u njoj, a sve to kroz kroz fer plej. One treba da uče kako da uspostave ravnotežu u odnosima.

Za Vagu je najvažnije da imaju svoj svet, partnera i svoj dom koji će biti za njih mesto mira i harmonije kako bi mogle da sarađuju i uspostavljaju dobre odnose sa okolinom čemu i inače teže.

Karmička pozadina

U prošlom životu ste imali problema u odnosima sa ljudima i suprotnim polom. Ovaj život vam pruža mogućnost za uspostavljanje sklada, poverenja, saradnje i timskog rada.

Mitološka pozadina

Povezuje se sa mitom o tri sestre, ćerke Temide i Zevsa. Jedna od njih, Tiha, je bila posebno pravedna i njoj je data moć da sudi. Ona drži terazije u rukama i povez preko očiju i bez ikakve privrženosti donosi svoj sud o ponašanju ljudi. Ona ne vidi kome sudi – pažnju obraća samo na dela koja je neko počinio.

Vaga simbolizuje

svadbe, venčanja, umetnike, javne ličnosti, sudije, razvode, izloge, bombonjere,  brak, torte, poklone, izložbe, advokate, slikare, kompozitore, poslovne partnere, cveće, burme, galerije i nakit.

Slaganje sa ostalim znakovima

Dobro se slažu sa ostalim vazdušnim znacima – Blizancima, Vagama i Vodolijama, sa kojima se često povezuju na intelektualnom i mentalnom nivou. Vatreni znaci su odlična kombinacija za njih, jer vetar potpiruje vatru i donosi strast i aktivnost u vezu. Ostali znaci se ne preporučuju.

Ljiljana Malešević