1. DOK NISAM SRELA TEBE – Džodžo Mojes

Film ‘Me before you’ punio je svetske bioskope 2016. godine. Hit zbog koga su mnogi napuštali bioskopske sale u suzama snimljen je po istoimenom romanu autorke Džodžo Mojes objavljenog četiri godine  ranije.

Mnogo je ljudi pogledalo film, mnogo je primeraka knjige rasprodato. Oni koji su i pogledali film i pročitali knjigu saglasni su u jednom – film je mnogo bolji. Dobitnik je ‘People’s Choice Awards’ za najbolju dramu.

  1. BELEŽNICA – Nikolas Sparks

Sličan je slučaj i sa filmom ‘Beležnica’ rađenim po romanu autora Nikolasa Sparksa. Nakon što je film postao hit 2004. godine mnogi su pohrlili u biblioteke i knjižare, ali knjigu nisu doživeli toliko emotivno koliko i filmsku adapaciju.

Iako su i jedno i drugo delo ostavili dubok trag, čitaoci i gledaoci izabrali su film u odnosu na roman.

Godine 2005. ovaj film trijumfovao je u čak osam kategorija na ‘Teen Choice Awards’-u.

  1. ĐAVO NOSI PRADU – Lorin Vajsberger

Roman ‘Đavo nosi Pradu’ nije doživeo ni približnu slavu svog filmskog blizanca iz 2006. godine. Delo autorke Lorin Vajsberger mnogo je duhovitije i zanimljivije u filmskoj adaptaciji, a kako i ne bi kada su se za to pobrinule maestralne Meril Strip i En Hatavej? Film je imao dve nominacije za Oskara – za najbolju glavnu glumicu i za najbolji dizajn kostima. Bio je nominovan i za Zlatni globus za najbolji igrani film, međutim nijednu od te tri nagrade nije osvojio.

Tamara Popov