Februar mesec, a ja razmišljam o moru. Dobro, većina Srba razmišlja o moru u februaru. Ma šta u februaru, već u decembru, januaru. First minute ponude, sajamski popusti, akcije i reakcije, rekreacije u vidu plaćanja na rate.

Gde ćemo ići? Pa podrazumeva se, Grčka! Crnu Goru znamo već napamet, Turska ne, tu su teroristički napadi, Egipat ne dolazi u obzir i tamo je haos. Najnormalnije je da Srbi idu u bratsku nam Grčku.

„Ok, kad smo i to ustanovili, hajde sad da izaberemo termin i mesto.“ – kažem mom dečku a on mi na to odgovara: „Gde god, ja idem.“ Mislim se u sebi „Baš ti hvala na pomoći i sugestijama“ a njemu se samo kiselo nasmejem i pređem na drugu temu.

Novi dan, nova potraga za pravom destinacijom ove godine, i tako tražeći naletim na zanimljivu ponudu – u pitanju je Tasos. Ostrvo na kojem nikada nisam bila. Čitam recenzije, kritike, komentare i shvatam da je to to. Odlučeno je! Ove godine smo na Tasosu.

Najsevernije ostvro grčkog arhipelaga u Egeju. Deveto po veličini u čitavoj Grčkoj poznato po medu, maslinama i prelepim plažama.

Proletelo je tih par meseci od februara do jula i došlo je vreme za pokret. Iako nisam imala utisak da je leto obzirom na temperature koje su nas usrećile tokom juna i u prvoj polovini jula, tek kada sam prešla granicu shvatam da sam pošla na više nego zasluženi odmor.

I odmah na početku da naglasim: nemojte na ostrvo bez automobila ili (sekundarna solucija) iznajmljivanja nekog četvorotočkaša. Tasos je u prečniku dugačak 95 kilometara, ali su krivine duž celog ostrva pa nećete moći da prelazite više od 50km/h.

Mi smo bili smešteni u Limenariji, malom mestu na jugu ostrva i generalno sve lepe plaže i mesta vredna posete su smeštena na jugoistoku i jugu ostrva. Sada ću napraviti spisak mesta koje morate posetiti ukoliko se nađete na ovom ostrvu:

  • METALIA BEACH

Plaža u Limenariji koja je izolovana od samog centra mesta, nalazi se ispod brda na kojem je palata Palataki. Palataki je simbol Limenarije. Zgrada koja izgleda kao stari zamak je zapravo bila upravna zgrada nemačke kompanije Speidel koja je eksploatisala rudu sa Tasosa tokom Drugog svetskog rata. Izgrađena je 1903. godine, a nemačka kompanija se povukla 1963. godine. Zgrada se trenutno obnavlja i najverovatnije će se koristiti kao kulturni centar. Peščana plaža sa tirkizno plavim morem i kafićem sa prelepim pogledom je pravo utočište turista iz Limenarije, s obzirom na to da je gradska plaža izuzetno loša.

  • PEFKARI BEACH

Između Potosa i Limenarije se nalazi ne toliko dugačka ali svakako prelepa plaža. More je nešto hladnije na ovoj plaži, a duž cele plaže nalaze se beach barovi i prodavnice.

  • PSILLI AMMOS

Kada se krene ka Limenasu istočnom stranom, prvo se nailazi na ovu bajkovitu plažu. Široka i dugačka sa sitnim peskom i stenama okolo, ova plaža je svakako jedna od najlepših na Tasosu. Ukoliko ste pravi hedonista, za vas su tu i ležaljke sa baldahinima, i riblji restoran na plaži.

  • ALIKI BEACH

Uvala na 23km od Limenarije sa nestvarno plavo-zelenkastim morem je omiljeno mesto mnogim turistima. Plaža nije previše široka niti dugačka, i ležaljke su svuda pa ukoliko hoćete ovde da se okupate, moraćete odvojiti malo veći budžet obzirom da te ležaljke uzimate isključivo uz hranu iz restorana koji se takođe nalaze na plaži.

  • PARADISE BEACH

Iskreno, najlepša plaža. Teže je doći do nje, s obzirom na to da auto ostavljate gore na putu, a do nje se spuštate peške sigurno desetak minuta, mada to nije toliko teško kada idete na plažu – mnogo je mučniji povrataka sa iste. Izuzetno široka plaža sa prelepim i toplim morem, idealna za mališane jer se plićak proteže nekih stotinak metara od obale. Postoji i kafe/restoran sa osveženjima i grčkom kuhinjom, te, i ako ste gladni, ne morate da brinete da li ste poneli nešto – uvek imate da poručite.

  • GOLDEN BEACH

Kome god da sam rekla Tasos, svi su mi prvo odgovorili Golden beach! Najduža plaža dugačka nekoliko kilometara, ali čija je mana ne previše čisto more… konstantno je neki mulj pri ulasku u vodu.

  • MAKRYAMMOS BEACH

Sama po sebi veoma specifična. Plaća se ulazak na nju, i postoji određeni broj ljudi koji mogu dnevno da je posete. Na ovoj plaži možete sresti paunove koji nesmetano šetaju duž cele plaže. Prelepa i vredna posećivanja sigurno. Nalazi se tik uz glavni grad i luku Limenas.

  • SALIARA- MERMERNA PLAŽA

Malo je zabačena i nepristupačna i do nje vodi široki, prašnjavi put kojim se prevozi mermer. Plaža je zaista neopisivo lepa, sa nestvarno plavom bojom vode. Obala je prekrivena sitnim, belim šljunkom, zapravo to su mermerni kamenčići koje je voda izgladila i oblikovala. Toliko su beli da vam se čini da gazite po snegu. Interesantno je da su kamenčići uvek hladni te hodanje po obali i te kako prija na visokoj letnjoj temperaturi. Ono što je najlepše na ovoj plaži jeste zapravo boja vode. S obzirom na to da je podloga bela, voda je nežno plave boje. pa stičete utisak da ste na nekoj egzotičnoj, tropskoj plaži… Boja vode je zaista nestvarna!

  • GIOLA

Grci ovo mesto još zovu i Zevsovo oko. Iako su mišljenja podeljena zbog gore pomenutog vida nepristupačnosti, ukoliko ste već na ostrvu, posetite i ovo mesto. To je zapravo bazen u moru. Boja vode je kristalno čista i prozirna, svetlozelene ili tamnozelene boje. Boja vode naročito dolazi do izražaja zbog kontrasta sa tamno-plavom morskom vodom. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena pa je voda u njemu slana. Interesantno je videti bazen kada ga zapljuskuju talasi. U njemu je voda u odnosu na more uvek toplija, te je tako kupanje više nego prijatno. Moram da naglasim da obavezno morate biti pažljivi prilikom ulaska u bazen jer se neretko dešava da se posetioci povrede. Znam takođe da je jako privlačno, ali ako je ikako moguće izbegnite skakanje u bazen zbog kamenja koje postoji u vodi i zbog toga što se voda nekada povuče pa dubina nije dovoljno velika za bezbedno skakanje.

  • SELO THEOLOGOS

Imamo prasetinu, jagnjetinu i jaretinu„! Sa tim rečima smo dočekani pri ulasku u ovo nesvakidašnje seoce na jugu ostrva. Na svega 10 kilometara od mesta Potos, nalazi selo sa preuskim uličicama kao na filmovima, po kojima šetaju koze i često naprave kolaps u saobraćaju. Poznati su po najboljem pečenju. I zaista tako i jeste. Taverna Iatrou je to kultno mesto na kraju sela i kada naiđete, neće vam delovati spektakularno dok ne uđete i prođete u zadnji deo restorana, gde se nalazi široka terasa sa prelepim pogledom. Pečenje je izvanredno, a osoblje divno i ljubazno. Svakako, neka vam bude među prvima na listi prioriteta.

Trudila sam se da budem dobar turistički vodič kroz ovo divno grčko ostrvo. I sve preporuke imate od mene da ga posetite. Ukoliko ste za mir i odmor – izaberite Limenariju. Ukoliko volite noćni život i gužvu – Potos je pravo mesto za vas. A ako biste od svega po malo – tu je glavni grad Limenas. Nećete se pokajati, javljajte nam se da razmenjujemo utiske!

 

 

Tamara Roksandić

Total
63
Shares