sanja ćulibrk
Sanja Ćulibrk

Obeležen Svetski dan prava deteta

Ove nedelje, tačnije 20. novembra obeležen je Svetski dan prava deteta.  Po društvenim mrežama se skretala pažnja na ovaj dan time što su svi pozivani da obiku nešto plavo. To je skroz u redu . Ali nije u redu da obučete nešto plavo i slikajući se pozivate druge da na taj način obeleze Svetski dan prava deteta, a ništa osim toga ne uradite.

Svetski dan prava deteta obeležen je uz brojne predstave, koncerte, manifestacije. Ipak,  brine me  činjenica da nema na čemu da nam se, kao društvu, čestita. Danas tek 17 odsto naseg stanovništva čine mladji od 17 godina, a ove školske godine  školovanje je  započelo 65.510 đaka prvaka, a to je u Srbiji najmanji broj otkako se vodi statistika . U septembru 2000. godine u prvi razred pošlo gotovo 20.000 učenika više.

U prvoj polovini 2018. prijavljen je nestanak gotovo 500 dece. Prošle godine prijavljen je nestanak skoro 1500 dece, a njih osmoro još nije pronađeno . Prošle nedelje nas je zadesila i vest da su vaspitači u vrtićima nezadovoljni platama i da će stupiti u štrajk.  Podaci koji se tiču svih nas i koji su poražavajući jeste da u  Srbiji 44% učenika u školama trpi vršnjačko nasilje, a svaki peti učenik žrtva je ismevanja, ukazano je  na tribini „Vršnjačko nasilje“ . Po podacima  misije UN, 20 odsto dece u Srbiji nije primilo sve vakcine, a skoro trećina dece mlađe od pet godina nema odgovarajuću ishranu i da oko 30% dece u Srbiji živi na ivici siromaštva dok svako deseto dete živi u apsolutnom siromaštvu . Unicef je naveo i da se skoro 60% devojčica iz romskih naselja uda pre navršene 18-te godine za razliku od 7% devojčica iz opšte populacije. O televizijskom sadržaju  za decu da ne pišem jer gotovo i da ne postoji.

Uputstvo za decu roditelji ne dobiju sa detetom, malo je onih koji potraže pomoć u stručnoj literaturi, veći broj je onih koji rešenja traže po forumima i generalno internetu. Blic je radio anketu u kojoj je učestvovalo skoro 18.000 ljudi koja je pokazala da u Srbiji čak 78 % roditelja primenjuje neki oblik fizičkog kažnjavanja dece, dok čak 97% viče na njih u određenim situacijima .

Ne smemo da zanemarimo  Prihvailište za decu  koje  dobije i do 600 dece, uzrasta od 7 do 18 godina. A sa čime su se oni susretali , poslušajte :

 

Ne dozvolite da nam deca budu sama, neshvaćena i ostavljena. Kao društvo smo odgovorni za decu širom Srbije, pokažite im ljubav kako bi ljubavlju vratilii. Hajde da se ne bavimo decom samo jednog dana u godini. Idite do dece kojoj je za osmeh potreban zagrljaj, odnesite im odeću jer nemaju šta da obuku, ponesite im hranu jer su možda gladni.  A vašu decu učite da to čine. Svi smo odgovorni, ne okrećimo glavu ! Deca – to su naši sutrašnji suci.

Ukoliko vas zanima na koji način da vratimo deci detinjstvo, pročitajte ovaj članak.

Sanja Ćulibrk , novinarka

Total
32
Shares