Promenljiv, aktivan, muški, vatreni znak.

Strelci u otvoreni, pošteni, puni idealizma i volje za životom. Ne plaše se da svoje mišljenje otvoreno iznesu. Uglavnom svi vole životinje i ta ljubav može biti bezgranična – naročito prema konjima. Vole prirodu, sport i nezavisnost. Umeju da budu nagli, da se “raspale”, ali i da se brzo smire. Kada su jednom dali oduška svom besu – sve što je bilo, bude oprošteno. Za njih je karakteristična velika pravdoljubivost.

To je znak večne mladosti, radoznalog uma i optimizma. Oni vole da žive aktivno i nesputano i vole širok prostor. Veoma su moralni i vole da podučavaju druge. Ovaj znak inače označava visoko obrazovanje, filozofiju i studiranje. Veoma su veseli, puni optimizma i društveni. Uvek vole da poprave drugima raspoloženje i da naprave dobru atmosferu.

Vole slobodu i zato su neuhvatljivi. Sportski su tipovi, borbeni i nikada se ne povlače. Obrazovanje im znači mnogo. Umeju da “nadugačko i naširoko” filozofiraju i pričaju, pa su često veoma naporni. Vole novac, status i luksuz, ali nisu materijalisti. Veliki su idealisti – puni velikog samopouzdanja u svemu traže istinu i pravdu.

Strelac je potpuno svoj. On sedi na svom prestolu odakle gleda druge, neprestano težeći svom idealizmu i istini. Ako želite da ga imate za prijatelja ili partnera – morate ga poštovati i voleti i stajati uz njega u dobru i u zlu. On ima veliku želju za putovanjima i upoznavanjem drugih civilizacija. Ako vas primeti, sigurno ste veoma neobični i interesantni i tada će vam posvetiti svu moguću pažnju.

Veran ja prijatelji. Do kraja je uz vas – kada je dobro i kada je loše. Nemirne je prirode, pa će ga teško držati jedno mesto, jer želi da osvoji ceo svet. Kada ima novca – srećan je, a kada nema – pati za njim. Često je pun znanja iz raznih oblasti, a naročito ga interesuje religija, filozofija i psihologija. Rado čita i uči, pa je pun znanja i onda kada nije visoko obrazovan.

Ako je horoskop loš – postaje hvalisav i preteruje u svemu. Obrazovanje mu je površno, ali voli da se predstavi u lažnom svetlu. U nastupu besa postaje jako uvredljiv i netaktičan – vređa i viče bez cenzure. U novcu je škrt, a u riziku je neograničen. Nemoralan je i nepouzdan i voli da previše filozofira i drži predavanja, a da se sam ne drži nikakvih principa.

Često ima problema sa jednim rediteljem – obično sa majkom, baš kao i Kiron koji je bio odbačen od majke zbog toga što je bio kentaur. Ona može da bude prisutna u njegovom životu, ali duhovno i mentalno odsutna. Ponekad luta sam za svojom srećom, dalek je ljudima i usamljen.

Za njih je život u prirodi apsolutna potreba. U detinjstvu treba da paze na pluća. Kasnije u životu – na reumu i išijas, kod njih lako dolazi do lomova i povreda kostiju. Kukovi, butine i bedra su slaba tačka ovog znaka. Strelac treba da bude što više na svežem vazduhu, da se kreće i da se umereno bavi sportom. Umerenost je važna u svemu – u hrani, piću i u provodu, jer ovim znakom vlada Jupiter što ga čini podložnim za to da u svemu preteruje. Ako Strelac, ipak ne zna za meru – dolazi do preterane gojaznosti, povišenog holesterola, problema sa jetrom i nakupljanjem masnih naslaga. Najbolje je baviti se sportom i razumno živeti.

Njega vodi intuicija i zato treba da ide svojim putem, jer to je za njega jedini način da nađe sreću. Još kao dete izgleda kao pun mudrosti i razumevanja za stvari oko sebe.

Za strelca je važno da u životu izabere jedan realan cilj kojim će da teži i da odapinje svoju strelu u tom pravcu bez mnogo rasipanja na više ciljeva. On sve što ima ne treba da čuva sebično, jer treba da shvati da što više daje – više će i dobiti.

Karmička priča

U prošlim životima ste imali mnogo predrasuda i niste bili fleksibilni u odnosima sa ljudima. Sada morate to da prevaziđete ako ne želite da vaš mladalački duh, radoznalost i optimizam budu odraz nezrelosti. Vi volite da jurite i pomalo ste neobuzdani, ali nikada ne treba da zaboravite na svoje obaveze. Treba da zastanete na trenutak i da razmislite o sebi i da budućnost sagledate realno. Razbijanje predrasuda je neophodan element u određivanju pravca u kome idete. Zato je važno da idete na putovanja, da upoznajete različite kulture, verovanja i ponašanja.

Mitološka pozadina

Vezuje se za mit o Kironu koji je bio sin Kronosa i nimfe Filire. Kiron je rođen kao pola čovek – pola konj i zato je bio odbačen od majke. Tada ga prihvata Apolon koji ga uči mnogim veštinama i otkriva mu čari filozofije, medicine, poezije, borbe lukom i strelom, te on kasnije ovo znanje prenosi drugima. Herkul, koji mu je bio prijatelj, slučajno ga je pogodio strelom u koleno koja je bila umočena u otrovnu krv hidre i od te rane se Kiron nikada nije oporavio. Kako je bio besmrtan, veoma je patio zbog toga. Uz to, iako je bio poznati iscelitelj – sebe nikako nije mogao da izleči. Zevs se sažalio nad njegovom sudbinom i stavio ga na nebo u obliku sazvežđa Strelca.

Strelac simbolizuje

Putovanja, profesore, akademike, inostranstvo, strance, turizam, magistrale, kočije, rakete, sveštenike, generale, studiranje, pasoš, izvoz uvoz, strelu, pucanje, streljaštvo, granicu, duge noge, konje, konjske trke, hipodrom, kukove, film, sve što je veliko i krupno, veru i strance.

Slaganje sa drugim zankovima

U ljubavi Strelac se dobro slaže sa vazdušnim znacima Vagom, Blizancima i Vodolijom, sa kojima ima mentalnu i intelektualnu vezu, a sa ostalim vatrenim znacima može imati odnos sa veoma mnogo strasti.

Ljliljana Malešević