Tri procenta dece mlađe od 7 godina imaju glavobolje.

Nije svejedno kada se petogodišnjak požali na bol u glavi. To nekada može biti i zastrašujuće ukoliko se često ponavlja. Ipak, ne treba odmah paničiti.

Najlakše rešenje je naravno dati ibuprofen ili neki slični lek koji će uspavati vašeg klinca, ali šta činiti kada to ne pomaže i dete se i dalje žali na bolove u glavi?

Ukoliko i vi imate sličan problem, velika je verovatnoća da će i vaše dete patiti od migrena, te stoga znate kako se poneti u datim situacijama. Doktori tvrde da je u takvim slučajevima, normalno da vaš klinac ima čak do tri glavobolje nedeljno, sve dok bolovi ne ometaju dete u školskim  i vannastavnim aktivnostima.

Ovo su krivci za dečje migrene:

Dečje glavobolje može izazvati stres, zamor, glad, ili čak nešto što su jeli, naročito ako je obrok sadržao kofein ili aditive kao što je monosodijum glutamat (koji se mogu naći u brzoj hrani) ili nitrati (obroci poput hot dogova ili koji sadrže slaninu).

Ponekad su krivi spoljašnji faktori kao što su pad, sinusna infekcija ili grip. Glavobolje takođe mogu biti znak da vaše dete ima probleme sa vidom; rutinski pregled očiju će vas obavestiti. Međutim, dokazano je da se migrene najčešće javljaju bez konkretnog razloga.

Rešenja za bol u glavi vaših mališana:

Preporučuje se da detetu stavite hladne obloge na glavu, takođe je bitno da leži u tamnoj i tihoj prostoriji. A ako biste se odlučili za lek – ibuprofen treba uvek imati pri ruci.

Ako vaše dete dobija česte glavobolje, pronalaženje zajedničkog okidača može pomoći vašem pedijatru da odredi uzrok. Pratite dan kada se desila glavobolja, njene aktivnosti i ono što je dete jelo, plus sve promene u njegovoj rutini.

Kada pozvati lekara?

Prvi znaci su učestale migrene, koje su pritom bolne i traju duže nego inače.  Ovo je takođe nekad ispraćeno i određenim neurološkim simptomima (kao što su promene u hodu, balansu ili koordinaciji). Povraćanje i glavobolje koje probude vaše dete iz sna su već crvene zastavice koje bi mogle da ukažu na ozbiljniji problem. Takođe, bol u glavi praćen ukočenim vratom i groznicom je alarm da morate odmah kod doktora, jer je velika šansa da vaše dete ima meningitis.

Svaka majka je po malo paničar. To je potpuno normalno i na tome treba raditi. Međutim, svako malo ta vaša panika zna da bude opravdana te se i ne treba previše opuštati, jer neki signali jasnije od ostalih ukazuju da je stručna pomoć neophodna.

Tamara Roksandić