Fiksni, pasivan, ženski, vodeni znak, kojim vlada Mars i Pluton.

Škorpija ima veliku moć samokontrole, intuitivna je i oštroumna. Voli rizik, borbu i želi da dominira. Ona zahteva ljubav, podršku i poverenje. Ima veliku volju, snagu i energiju. Teško je možete nadmudriti, jer zna šta hoće i trudi se da to i ostvari. Predstavlja strast, seksualnu energiju i zavodljivost. Pogled joj je strastven i senzualan ali leden. Ne voli da svima pokazuje osećanja i da otkriva svoje želje i namere. Od detinjstva ima jaku volju, zna šta želi i neumorno se trudi da to i ostvari. Stalno traga za svojim putevima, želi sama da odlučuje, menja, gradi, ruši i ponovo gradi.

Ono što je njeno – ljubomorno čuva za sebe. Ne otkriva svoje namere do kraja i vešto krije svoje slabosti. Ako naiđe na veći autoritet koji poštuje – biće mirna i disciplinovana, ali i to ne zadugo. Zahteva slobodu i ravnopravan odnos čak i ako to smeta okolini. Škorpija ume da bude destruktivna, te često nema ili ne želi da prihvati da je neko važniji od nje. Svoje iskustvo nosi kao svoj krst i ume sama da traži rešenja.

Ona razume patnju, očaj i tugu i zato može da pomogne drugima da stanu na noge. U tome može da bude i veoma velikodušna. Ona je najbolji i najpožrtvovaniji prijatelj koji postoji. Naravno, uvek će se potruditi da ne zaboravite da vam je pomogla i bez ustručavanja će vas na to podsetiti. Pošto je mudra i zabavna, teško je odoleti njenom šarmu i magnetizmu. Njena osećanja su posebno jaka i strastvena. Mnoge škorpije vole sve što je mistično i okultno. Ponekad su i veoma religiozne. Privlači ih novac, seks, kontrola, manipulacija i mistika.

Ako su aspekti horoskopa loši – Škorpija postaje ekstremno ljubomorna, okrutna i zavidna. Ne zaboravlja uvrede, ne oprašta ih i neće mirovati dok se ne osveti. Veoma uporno vreba priliku izmirenje dugova, koristeći svaku šansu koja joj se pruži, pa tako često postaje opsesivna. Ohola je i godi joj laskanje. Svoje namere čuva u tajnosti, a informacije o drugima spremno koristi protiv njih. Zato su za nju idealna zanimanja detektiva, policajca, pogrebnika, patologa, hirurga, mesara, specijalca i bavljenje svim ekstremnim sportovima. Škorpije su sklone i raznim porocima – kriminalu, opijanju, alkoholizmu, narkomaniji…

Zdravstveno su im osetljivi mokraćni kanali, polni organi, debelo crevo, próstata i nervni završeci. Laka su meta za razne polne bolesti, infekcije i akutne upale.

U ljubavi su veoma zavodljivi i strastveni. Ako vas vole – vole vas posesivno i najviše na svetu, ali ako izneverite njihovo poverenje – čuvajte se jer su ljubomorni i mogu biti veoma nasilni ako ih na bilo koji način pokušate prevariti.

Ovaj znak se nikada ne zadovoljava malim. U srednjim godinama može da ima strah od starenja, gubljenja seksualne privlačnosti, moći i da traži potvrdu da je još uvek poželjan. Treba da se na vreme zaustavi pre nego što izgubi kompas i pređe u nekontrolisano ponašanje. Škorpija treba da razvija duhovnu stranu svoje ličnosti i mudrost.

Karmička pozadina

U prethodnom životu su strah od gubitka najbližih, materijalnih vrednosti, kao i iracionalni strahovi puni bola i patnje, preovladavali vašim danima. Time ste dobili veliku emotivnu snagu i neverovatnu intuiciju koja vam služi kao putokaz za ovaj život. Treba da izbegavate svaku vrstu manipulacije, osvetoljubivosti i ekstremnih osećanja.

Mitološka pozadina

Orion, najlepši čovek na zemlji, je bio sin Posejdona. U jednom trenutku je bio oslepljen od strane bogova zbog nedoličnog ponašanja prema Meropi. Uspeo je da povrati vid gledajući u sunce koje se rađa. Pošto se hvalio da će zajedno sa Artemidom uništiti sve divlje životinje, Apolon na njega šalje škorpiju koju ništa ne može ubiti. Dok se Orion borio u vodi, slučajno ga pogađa Artemidina strela i ubija ga. Očajna, Artemida moli Aklepsija (lekara i iscelitelja) da ga oživi, ali Zevs udara gromom da bi to sprečio. U znak sećanja na njih, Zevs stavlja na nebo sazvežđe Oriona, Aklepsije i Škorpije.

Simbolika znaka

Škorpija simbolizuje: Groblje, podzemlje, reku, kriminal, okultno, misteriozno, detektive, regeneraciju, hirurge, đubretare, eros, seks, patologiju, smrt, operacije, alkohol, vradžbine, splavove, novi početak, strah, užas, amputaciju, silovanje, nasilnike, WC, seks, reptile, uništenje, tragedije, ubistva,.

Slaganje sa ostalim znakovima

Dobro se slažu sa vodenim znacima Ribama, Rakom i Škorpijom sa kojima dele duboke emocije i ljubav prema mističnom. Dobre kombinacije su i sa zemljanim znacima – Bik, Jarac i Devica, od čega je kombinacija sa Bikom najbolja kombinacija od svih 144 kombinacije u horoskopu. Ostali znaci se ne preporučuju.

Ljiljana Malešević