Prethodnog vikenda u Nišu sa timom stručnjaka održala sam dvodnevni besplatan seminar za trudnice i mame. Odziv je bio veći nego što je bilo ko očekivao i ovaj seminar je najveći skup ovog tipa u Nišu ikada održan. Cilj seminara bio je da pruži potrebne informacije i edukaciju budućim roditeljima, ali i onima koji to već jesu, kako bi bili što spremniji za najvažniju ulogu u životu.

U Beogradu već godinama postoje razne škole roditeljstva, škole za trudnice, prave se radionice i seminari i uvek je lep odziv.

Negde sam pročitala: „Kada kupimo šporet, mašinu za veš, telefon – sve to uvek dolazi sa uputstvom. Zašto da se onda ne pripremimo za ulogu roditelja? Zašto da ne dobijemo uputstvo za bebu?“

Da li su škole roditeljstva upravo to? Da li u njima dobijete uputstvo za to kako biti roditelj i kako brinuti o bebi? Nije baš tako. Ali mislim da škole roditeljstva mogu mnogo da pomognu. Pre svega da budete pripremljeniji, a onda samim i tim i opušteniji, jer znate šta vas očekuje.

Teme koje se uglavnom obrađuju u ovim školama su psiho-fizička priprema trudnica za porođaj, dojenje, nega bebe i ishrana. Odnosno, na neki način dobijete sva ona uputstva: šta, kad, kako.

Ali postoji jedan mali problem: bebe ne funkcionišu prema uputstvu. I koliko god se pripremali i znali u teoriji, kada uzmete svoju bebu u ruke, činiće vam se da ne znate ništa. I to je normalno. Jer će vam trebati vremena da se priviknete na bebu, a i ona na vas. Jer ona nije jedna iz serije istih, već potpuno jedinstvena osoba, sa jedinstvenim sklopom osobina, koje ćete vremenom upoznati. I sve ono što ste u školi roditeljstva naučili, morate primeniti u odnosu na nju i na način koji odgovara baš njoj.

Da imam priliku, ja bih išla u školu roditeljstva, iako sada čekam četvrto dete i veliki broj ljudi smatra da već imam toliko iskustva da mogu da predajem. Ali mislim da dodatna edukacija nikada nije na odmet, posebno ako je besplatna, a informacije dobijate iz prve ruke, odnosno od stručnih lica.

Verovatno neki pomisle „kako našim mamama, bakama i ostalima nisu trebale škole roditeljstva, a nama su sad potrebne?“.  Starije generacije su uglavnom živele u velikim zajednicama i uvek je bilo nekog iskusnijeg, ko je već umeo sa decom, imao je ko da ih pričuva ili da pomogne oko nekih kućnih poslova. Bilo je više žena u kući i stizalo se sve. Danas više ne živimo u velikim zajednicama, već smo u idealnoj situaciji sami. A to znači da kada dođe beba, sva briga oko bebe, ali i oko kuće, pada na jednu ženu.

U školama roditeljstva možda čak i važnija stvar od sve te gomile informacija jeste podrška. Dobijete podršku drugih žena koje su prošle i prolaze kroz isto što i Vi. Nailazite na razumevanje, imate s kim da podelite ono što Vas muči ili interesuje, međusobno razmenjujete iskustva.

Ukoliko u Vašem mestu postoji škola roditeljstva, moj savet je da je svakako posetite. Većina ovih školica je besplatna, a može vam zaista biti od koristi, jer, kao što sam već rekla, ako ništa drugo, shvatićete da niste sami, da imate gde da zatražite pomoć i podršku i bićete bar malo pripremljeniji za sve što vas očekuje.

Tamara Perović