Dobro došli u Dubai!

Dubai je jedan od najvećih emirata u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Grad, koji je pre par vekova brojao tek nekih 800 članova koji su voleli da pecaju i koji nisu ni slutili da će se upravo na temelju njihovih skromnih ognjišta danas nalaziti grad budućnosti, kojem se divi i savremeni čovek.

Procvetao je leta 1966. godine kada je na njegovom tlu pronađena nafta. Mudrim odlukama tadašnjeg lidera šeika Rašida bin Sid Al Maktuma, koji je znao da, kao i sve u životu i nafta može da dođe i prođe – iznenadni priliv novca je naložio da se usmeri u građevinsku industriju. Jeftina radna snaga je pristizala širom sveta. Da nije bilo teško prepoznati potencijal za srećan i raskošan život koji je ovaj grad u pustinji obećavao, dovoljno govori statistika da se u njega od 1975. do 2004. godine doseljavalo 300 ljudi dnevno. Danas grad Dubai broji preko 2.262.000 stanovnika, a prihod od nafte čini tek 5% njihovog nacionalnog dohotka. Šeikova vizija je ostvarena – ovaj grad je jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija na svetu.

Nas kroz ulice ovog grada sa preko 400 oblakodera vodi Sanja Marinković, a ovo su njeni saveti za savršenu avanturu na istoku.

1. DAN POČETI DORUČKOM U HAMPTONS CAFEU

Hamptons cafe je kultno mesto gde ćete moći da probate najpoznatiji, najukusniji i najlepše aranžiran doručak na svetu. To je mesto koje odiše čistom elegancijom i kreativnim osavremenjivanjem klasike. Vaš obrok će biti priređen od strane najpoznatijih šefova kuhinje, koji garantuju da nigde drugo u svetu nećete imati tako lep početak dana kao na njihovom balkonu.

2. KUPANJE NA THE BEACH (DUBAI)

Za sve one koji žele da osete kompletno iskustvo. Sanja preporučuje odlazak na THE BEACH Dubai, neverovatnu destinaciju koja nudi jedinstvenu priliku da uživate na otvorenom prostoru i svedočite genijalnom prizoru u kom se meša urbani život i more. Sanja je odlučila da svoje vreme na ovom mestu provede u kafiću poznatom po svojim retro koktelima.

3. RASPOLOŽENI ZA ŠOPING?

Obavezno posetite VIRGIN MEGASTORE čiji je osnivač Ričard Brenson. U njihovim radnjama možete pronaći svu razonodu koja vam je ikada bila potrebna. Njihovi proizvodi i uvek drugačiji sadržaji obuhvataju sve – od muzike, filmova, knjiga do elektonike, nakita, odeće, poklona i igračaka i mnogo mnogo toga više. Takođe NIKAKO ne smete zaboraviti da uđete u one and only LEVEL SHOES radnju koju će sve dame obožavati zbog najsavršenije luksuzne obuće dizajnirane tako da svakoj oduzme dah. DUBAI MALL je jedan od najvećih tržnih centara na svetu i broji čak 1200 radnji!

4. SAZNAJTE ŠTA ZNAČI „NAJPRESTIŽNIJA PIJACA NA SVETU“

Gold Souk Dubai je najpoznatiji i najposećeniji bazar na svetu. Ovaj lavirint hodnika predstavlja dom stotinama trgovaca koji nude ogroman izbor nakita od zlata, srebra, dijamanata i drugih premenitih metala i kamenja. Ovo mesto predstavlja facinantan prizor i trebalo bi da se nalazi na check listi svakog turiste, pa čak i onoga koji ne namerava išta da kupi. Sa druge strane – onome ko bi voleo da se vrati u svoj dom sa nekim primerkom nakita sa ovog bazara – poručujemo da obavezno poradi na svojim pregovaračkim veštinama jer nema odlaska na pijacu bez dobrog cenkanja!

5. AFTERNOON TEA U AL QUASR HOTELU

Al Quasr (u prevodu „Palata“) je deo rizorta inspirisanog arapskom kulturom, čiji enterijer do te mere prši bogatstvom da je dostojan svakoga šeika! U samom hotelu se nalaze 294 sobe, 50 restorana, nekoliko bazena, nagrađivanih SPA centara, kao i jedna velika pijaca na zatvorenom. Ovo mesto ne smete propustiti, ako ni zbog čega, a ono zbog božanstvenog pogleda na Persijski zaliv i hotelski posed na kojem se, između ostalog, nalazi i plaža koja se pruža dugačka 2 kilometra.

6. NIGHT SIGHTSEEING TOUR – DUBAI MARINA I DUBAI FOUNTAIN

Dubai Fountain je jedno od najspektakularnijih plodova arhitekture u ovoj oblasti. Osvetljena je sa 6,000 svetala, dugačka 75m i izbacuje vodu do 153m u vazduh. Za sve to vreme, u pozadini se neizostavno čuje klasična, pa čak i moderna arapska i svetska muzika. Dubai Marina je jedno od najlepših urbanih mesta na svetu. Night sightseeing prestavlja idealan način da se ona obiđe, s obzirom da ova lokacija pokazuje svoju pravu prirodu tek kada sunce zađe. Tolikom količinom svetolsti, boja i grandiznosti se teško i Pariz može pohvaliti. Međutim, ako ste pravi avanturista, sigurno ćete se pitati kako da osetite čari ovoga mesta u svoj svojoj slavi? Gde ići kako bi doživeli sve: tirkizne vode,  neometan pogled na tornjeve i hipi mladalačku atmosferu klasičnog zadovoljstva životnog stila Dubajia? Evo kratkihsaveta. Prvo: popnite se na bilo koji rooftop bar i sedite u prvi red, odmah do ograde. Drugo: izaberite neko piće sa menija. Razgledanje je uvek bolje u opuštenoj atmosferi. Uživajte!

7. OPERA DUBAI – OBAVEZNO NABAVITE KARTU!

Otkrijte kako izgleda 6 vekova postojanja opere na ovom svetu! Obucite svoje najlepše haljine, naoružajte se svojim najšarmantijim parfemom i krenite ka velelepnoj zgradi Opere Dubaija. Tu ćete naći najpoznatije i najbolje izvođače na celom svetu. Priuštite sebi jednu ovakvu noć za doživotno pamćenje i prepričavanje. Osetite se delom nečeg mnogo većeg od vas samih i prepustite se najlepšoj muzici, glasovima, kostimima i igrama.

8. NIŠTA NISTE VIDELI DOK NE STANETE PRED DUBAI FRAME!

Dubai Frame je 2007. godine proglašen za jednu od najboljih novih svetskih atrakcija. Nalazi se u Zabeel Parku, a to mesto je bilo pažljivo odabrano kako bi posetioci mogli da dobiju najbolji pogled na novi i stari Dubai. Ova konstrukcija je visoka 150m, a široka 93m. Konstruisana je u obliku rama za slike. Sa jedne strane biste mogli da vidite pogled na moderni Dubai (zgrade poput Emirates Towers i Burj Khalifa), dok biste sa druge strane mogli da vidite zdanja kao što su Deira, Umm Harare i Karama.

9. BURJ AL ARAB – SIMBOL GRADA, ALI I NACIJE

 

Burj Al Arab („Toranj Arapa“) jedan je od najluksuznijih i najskupljih hotela na svetu. Nalazi se na veštačkom ostrvu. Visok je (s antenom) 321 m, čime je drugi po visini hotel u svetu, iza Rose Towera, koji se takođe nalazi u Dubaiju. Građen je tako da izgeda kao jedro tradicionalnog arapskog broda. Atrijum ovog čuvenog hotela „Burdž al Arab“ je dovoljno visok da u njega može stati američki Kip slobode i to bez problema. Cilj njegove izgradnje 90-ih godina je bio stvaranje svevremenog simbola ovog mesta – zaštitnog znaka. Ne da su uspeli, nego su čak i preterali!

 

Ovde se naše malo virtuelno putovanje privodi kraju, a ono istinsko je tek pred vama! Imajte na umu da je ovo bio tek delić Sanjinh doživljaja i da ćete pravu draž osetiti tek kada sednete na jedan od 240 aviona koje poseduje ovaj grad! 

 

 

Total
42
Shares