Pasivan, ženski, promenljiv, vodeni znak kojim vlada Neptun i Jupiter.

Ovo je znak požrtvovanja intuicije, mašte i iluzije. Ribe veoma duboko proživljavaju svoje emocije i vrlo su senzitivne. Bez ljubavi i nežnosti one ne mogu da žive, a kada su ostavljene  – plaču  i mole da se partner ponovo vrati. Plačljivost i melanholija su skoro svakodnevna pojava kod ovih osoba. Riba želi da pomogne drugima i sama se žrtvuje za neki svoj ideal. Ljubav je ono što ovaj znak vodi kroz život. Voli  romantiku, more i vodu uopšte. Poseduje mnogo talenata, ali to nekad može da bude i kamen njenog spoticanja, jer nije dovoljno sigurna u sebe, te retko uspeva da ih pokaže.

Teško je shvatiti svu tananost njihovih emocija, jer su one izuzetno kompleksne. U jednom trenutku mogu biti jako emotivne, a drugom poslovne i pragmatične. Uvek traga za nečim čega nema u realnosti, tj. za nečim što ima dublji smisao. Često se žrtvuje za neke ljude i ideale za koje ne bi trebalo, pa kada ostanu same, shvate da su pružile mnogo više nego što su bile dužne, da su bile izigrane. Saosećajnost je glavna osobina ovog znaka, a to je ono što treba da svesno kontrolišu.

Ima slabu i osetljivu psihu. Tragaju za dubljim smislom svega, a kako se to teško može naći na ovom svetu, pribegavaju otkrivanju onog skrivenog negde u viziji i mašti. One su često potpuno nerealne i mogu se ispuniti samo van realnosti ovog sveta. Ribe su i znak hrišćanstva, samoće i meditacije, pa su često i sveštenici i monasi. Zato Ribe često možemo naći u manastirima, hramovima, daleko od sveta, na pustim ostrvima, ali i u duševnim bolnicama. Često nemaju velike ambicije ili dovoljno snage i odlučnosti da ih ostvare. To je veoma maštovit i osećajan znak.

Emotivni život im je veoma važan i sve će učiniti zbog ljubavi. Potrebno im je ohrabrenje jer su ponekad nesigurne. One same često žive neki svoj život daleko od očiju javnosti i drugih. Imaju veoma jaku intuiciju i teško ih je prevariti, jer osećaju vašu energiju koju otkrivaju na neki njihov neptunijski način. Ribe su posebno osetljive na sugestiju. Ako ih dovoljno motivišete one će mnogo uraditi za vas. Naročito će dobro slediti nekog koga vole ili poštuju. Ako su pozitivno motivisane, radiće i preko svojih mogućnosti do iscrpljivanja i neće se žaliti.

Ribe umeju da čekaju ponekad i beskrajno. Za njih nada umire poslednja. Uvek će misliti da će se stvari rešiti same od sebe, da će neka viša sila priteći u pomoć, što se ponekad zaista i dogodi.

Ako je Riba doživela grubosti i odbacivanja u detinjstvu to će zauvek obeležiti njihov život. Mogu lako da skliznu u opijanje, drogu, kocku ili neku vrstu zavisnosti, makar to bila i hrana. Ponekad skliznu u kriminal i terorizam kada se emotivno potpuno odvoje od svoje ličnosti i postanu okrutne i nemilosrdne. U životu im često nedostaje očinska figura – ili je on odsutan ili je negde daleko ili  ga nemaju. Takođe, žena Riba može da ima partnera koji na neki način ili emotivno ili fizički nije prisutan ili je slaba ličnost sklona nekoj zavisnosti. Ako je Riba emotivno nezadovoljna za nju je veoma teško da dobro funkcioniše. Zato treba da realno posmatra ljubav i da ne živi u emotivnoj magli, jer će joj otrežnjenje pasti veoma bolno.

Najteža lekcija za  Ribe je savlađivanje sumnje. Ako u nešto posumnjaju i razočaraju se, onda će se zatvoriti u sebe. Nakon toga, postaje gotovo nemoguće ući u njihov svet. Glumiće nezainteresovanost, ćutaće, izbrisaće vas iz imenika, a u sebi će gorko plakati. Plaši se guranja, agresivnosti i konkurencije, jer to nije u njenoj prirodi.

Ako je izneverite – ona će vam možda vremenom oprostiti, ali nikada neće zaboraviti. Naročito ne ako vas je iskreno volela, a vi ste je prevarili ili grubo odbacili – tada vam neće ni oprostiti, ni zaboraviti. Ribe su veoma dobri prijatelji, podržavaju vas, vole do kraja i veruju vam. Spremne su da se žrtvuju, čak i da daju život za vas, ali ako ste neiskreni – povuku se i ne javljaju, odlaze razočarane… To je zato što Ribe zaista žele nekom da pripadaju i spremne su da taj ideal neguju do kraja života. Zato često imaju više brakova i mnoštvo veza i prilično komplikovan ljubavni život.

Ribe su dobri roditelji veoma vole svoju decu, ali im nedostaje čvrsta ruka i disciplina. Najveći uspeh je da nađu zlatnu sredinu u vaspitanju i da pruže svojoj deci ono što one same nisu imale u detinjstvu – bilo da je u pitanju podrška, ljubav, nežnost ili dobro obrazovanje, nasledstvo, sigurnost… sve ono što je njima nedostajalo.

Najveći umetnici slikari, muzičari, plesači rođeni su u ovom znaku. Dobri su i pesnici, glumci, pisci, jer imaju jaku imaginaciju i maštu. Takođe su i veoma dobri lekari, medicinske sestre i negovateljice, psiholozi, socijalni radnici, gde njihova požrtvovanost dolazi do punog izražaja.

Za Ribe je najvažnije da razumeju da ne žive ni u prošlosti ni u budućnosti. Prihvatanjem ove činjenice se mnogo toga može promeniti. Ponekad je dovoljno da bude hrabra barem neko vreme i neko će se sigurno pojaviti da joj pomogne kada misli da je sve izgubljeno. Ne treba da beži u samoću i izolaciju jer tako gubi mnogo od života i radosti postojanja.

Karmička priča

U prošlim životima niste vrednovali emocije, a niste imali ni dovoljno vremena za emotivni život. Sada se pruža prilika da idete do dna i osetite i osvestite sve emocije sa svim usponima i padovima. Tu ste da naučite da ste deo celine i zaokružite više prošlih života u jedan. Ako vas strah u tome odvaja od same sebe – savladajte ga, prepustite se i krenite hrabro u pustolovinu zvanu život.

Mitološka pozadina

Dva mita se vezuju za znak Riba. Jedan je povezan sa Afroditom koja sedi na obali sa svojim sinom i u tom trenutku nailazi čudovište Tifon i da bi se spasila ona skače sa sinom u vodu. Tada  se pojavljuju dve ribe koje ih spašavaju i u znak zahvalnosti ona ih stavlja na nebo kao sazvežđe ribe. Drugi mit govori o Darketi koja skače u more da bi okončala svoj život. Zbog počinjenog greha, Posejdon je pretvara u sirenu. Tako ona i dalje živi između dva sveta i luta morima pola žena pola riba.

Simbolika znaka

Ribe simbolizuju: psihu, san, manastire, okeane, molitvu, mantre, samoću, kosmičko, božansko, konfuziju i magiju.

 Slaganje sa ostalim znakovima

Dobro se slažu sa ostalim vodenim znacima – Škorpijama i Rakovima, zbog dubokih emocija koje dele i koje ih spajaju, a  takođe i sa zemljanim, tj. sa Devicama, Bikom i Jarčevima, koji ih prizemljuju u realnost i daju im sigurnost. Ostali znaci nisu harmonični sa Ribama.

Ljiljana Malešević

Total
8
Shares