Draga Sanja,

Pokušaću da budem kratka i koncizna. Tri godine se nalazim u nerešenim odnosima sa jednim dečkom koji je sve ono što sam tražila 30 godina. Ali on ne želi nešto ozbiljno iako ima godina dovoljno da bi mogao da ima punoletnu decu. Emocije su sa moje strane jasne i čiste, dok je on u mom životu prisutan kao najveća podrška u svemu osim u ljubavi, jer ja ne pristajem ni na šta drugo osim veze. Godine prolaze, a ja imam sve manje snage da se nosim sa ovom situacijom, jedino što je isto i što raste je ljubav. Ali to je i jedini razlog zašto sam slaba i zašto ne mogu da započnem ništa drugo. Kako se izboriti sa emocijama, i kako naći snagu da se okrenem sebi ili nečem drugom? (Da napomenem da nikad nismo bili ni u kakvom odnosu osim drugarakom, jer isključivo ja ne želim nikom pa ni njemu da budem kombinacija i prolazna avantura).

 

Sanja Perić odgovara:

Divno je i retko naći osobu koja Vam do te mere odgovara da kažete da  je „sve ono što ste tražili 30 godina“. Ipak, kada biste napravili listu koja bi opisivala „sve ono što sam tražila 30 godina“, da li bi jedna od stavki bila „tri godine ćemo biti u nerešenim odnosima i on neće želeti ništa ozbiljno“?

Dragoceno je imati osobu koja Vas podržava u svemu, deluje kao da je to razlog Vašeg pristajanja na emotivno odricanje.

Svaka Vam čast na doslednosti i jasnim granicama koje postavljate. Moguće da Vam to ponekad teško pada i da Vam troši energiju… Razumljivo je i da ljubav raste, drugarski odnos može u velikoj meri biti sličan partnerskoj relaciji-vezi i uticati na povećanje intenziteta emocija.

Vaše pitanje „Kako se izboriti sa emocijama, i kako naći snagu da se okrenem sebi i nečem drugom?“, je prilično kompleksno i čini mi se da bi se trebalo tome detaljnije posvetiti… Da biste spoznali kako naći snagu trebalo bi definisati šta Vi smatrate koje su Vaše snage. Možda ne bi bilo loše da počnete upravo od iskrenog razmišljanja o sebi. Pokušajte na sastavite jednu listu čiji bi naslov bio MOJE SNAGE, navedite što više, barem 10. Ovo bi moglo da Vam da smernice za sledeći korak. Takođe biste mogli da napišete pregled koji bi otprilike izgledao ovako:

MUŠKARAC KAKVOG ŽELIM:

Najvažnije vrline – Dozvoljene mane

1.                                      1.

2.                                     2.

3……                               3. ….

Šta od gore navedenog ima gospodin X

1.                                     1.

2.                                    2.

3. …..                             3. …..

 

Na pismo je odgovorila Sanja Perić – master psiholog, psihoterapeut i EMDR terapeut. Za dalju komunikaciju sa Sanjom, obratite joj se putem e-mail adrese: psihoterapijaparova@gmail.com

 

Total
14
Shares