sanja perić, psihologija
Sanja Perić

Sanja Perić: Znakovi koji ukazuju da je vaš partner biseksualan

Draga Sanja,

Nadam se da ćete mi pomoći jer sama ne mogu da dođem do odgovora. Sumnjam da mi je partner biseksualan. Naši odnosi su uredni i česti i tu nema nikakvih problema ali on suviše vremena provodi sa jednim drugom i mogu reći da je čak i emotivno vezan za njega. Uvek će pre odabrati da se posveti njemu nego meni, čak ga je i zvao na letovanje sa nama. Šta da radim i kako da odgonetnem šta je u pitanju?

Sanja Perić odgovara:

Poštovana,

Čini se da imate dosta razumevanja za svog partnera i da ne reagujete na „prvu loptu“. Mudro je pratiti razvoj situacije, i čini se da Vi tako postupate! Sa emotivne strane deluje da u najvećoj meri brinete. Deluje da uvažavate svog partnera i dajete mu prostora, kako biste bili sugurni u njegovu naklonost. Verovatno tome doprinosi to što ste, po Vašem navođenju, kompatibilni u seksu.

Čitajući pažljivo Vaše pitanje, ne stiče se dovoljno jasan utisak u kojoj meri bi Vama predstavljalo problem ukoliko biste saznali da Vam je partner bisieksualan. Pomoglo bi kada bismo prodiskutovali malo o trajanju Vaše veze sa aktuelnim partnerom, Vašim prošlim vezama, starosnoj dobi, Vašem stavu o LGBT populaciji i biseksualnim odnosima i sl. Postoji tendencija tolerancije i otvorenosti prema paralelnim vezama kao i prema istopolnim odnosima.

U partnerskom odnosu koji opisujete sporno je pitanje granica između Vas i Vašeg partnera kao i granica koje postavljete prema okolini. Važno je kako ste se postavili kada ste počeli da primećujete, kako kažete, da je Vaš partner „emotivno vezan“ za svog druga. Ako ste mu jasno stavili do znanja i on se na to nije obazirao potpuno je drugačije nego ako ste se pravili da Vam to ne smeta. Jasna otvorena komunikacija je izuzetno korisna i važna. Kako reagujete kada Vaš partner izabere da se posveti svom prijatelju u većoj meri nego Vama? Ako Vaša reakcija izostaje ili zbog nekog razloga oklevate da pokažete kako se osećate, to se može percipirati kao „zeleno svetlo“ za naredne korake u tom smeru kao što je poziv na zajedničko letovanje. Ovo su neke od pretpostavki i otvorena pitanja, pošto ne znamo kakvo je Vaše ophođenje bilo.

Evo malo teorijskog pregleda koji će možda pomoći da probate da odgonetnete šta je u pitanju.

Stavovi o biseksualnosti su podeljeni i kreću se od pretpostavke da ona uopšte ne postoji do toga da su svi u stvari biseksualni. Samim tim biseksualni partner ne podrazumeva vezu koja je disfunkcionalna.

Poneki seksolozi biseksualnost objašnjavaju kao međufazu objašnjavajući da će data osoba na kraju sebe identifikovati kao heteroseksualca ili homoseksualca.

Postoje istraživanja koja ukazuju na to de se žene u nešto većoj meri deklarišu kao biseksualne nego muškarci. Ovo može biti rezultat većeg socijalnog prihvatnja biseksualnosti kod žena… Činjenica da je partner biseksualan ne znači nužno da ga u jednakoj meri privlače oba pola, može postojati jača privlačnost prema jedom od polova.

Ukoliko vas zanima Sanjin odgovor na pitanje kako da postanete stručnjak u rešavanju konflikata, pročitajte ovaj tekst.

Na pismo je odgovorila Sanja Perić – master psiholog, psihoterapeut i EMDR terapeut. Za dalju komunikaciju sa Sanjom, obratite joj se putem e-mail adrese: psihoterapijaparova@gmail.com