sanja perić, psihologija
Sanja Perić

Sanja Perić: Seksualni život je nešto na čemu se radi

Draga Sanja, 

U vezi sam tri godine i malo je reći da sam očajna. Naime, moj partner i ja imamo sve lošiji seksualni život i sve ređe odnose. Na početku je to bilo 2-3 puta nedeljno da bi se sada, nakon četiri godine veze, to svelo na jednom mesečno, a i tada je na moju inicijativu. Kako da unesem promene u naš seksualni život i povratim strast sa početka?

Sanja Perić odgovara:

Poštovana,

Želim da Vas pohvalim na sistematičnosti izlaganja i iskrenosti. Seksualni život je izuzetno delikatna tema i teško je steći tačan uvid bez detaljnijeg i dugotrajnijeg razgovora. Dosta znači što ste pisali i o emocijama i predstavili verovatno donekle suštinu u ovih par rečenica.

Stiče se utisak da ste prilično emotivno investirani u partnerski odnos o kome pišete. Dinamika seksualnih odnosa je uglavnom individualna, Vama je, deluje, prijalo 2-3 puta nedeljno i deluje da preferirate da inicijativa bude od strane partnera.

Da li ste Vi isti kao na početku veze? Da li postoji neka određena situacija ili niz situacija koji je doveo do toga da se emotivno/seksualno udaljite? Kako Vam se čini da li je Vaš partner zadovoljan dinamikom odnosa, kao što pištete, jednom mesečno? Postoji opcija da je njemu prvobitna dinamika, koja je Vama prijala, bila isforsirana… Moguće da mu prija ženska inicijativa i da to percipira kao specijalnu pažnju. Razmišljanje o navedenim pitanjima bi Vam donekle moglo biti od pomoći na putu do promene.

Teško se može direktno odgovoriti na pitanje „Kako da unesem promene u naš seksualni život…“ s obzirom na to da je nepoznato koje su Vaše uobičajene seksualne navike, osim učestalosti koju ste naveli. Deo pitnja koji se odnosi na to kako da povratite strast sa početka navodi na razmišljanje o tome šta Vam je budilo strast na početku. Prisetite se pojedinosti koje su specijalno odgovaralale i partneru i Vama, pokušajte da ponovite sa „varijacijama na temu“.

Možda ne bi bilo loše da otvoreno porazgovarate sa partnerom, često iskren razgovor bude dosta delotvoran. Partnerska terapija je takođe, korisna. Jedna od tehnika koja se koristi je Seksualni genogram. Seksualni genogram kombinuje aspekte seksualne istorije i genograma/porodičnog putovanja. Izdvajaju se informacije na način koji izaziva poverenje i podstiče radoznalost što omogućava objektivnije viđenje seksualnih spornih pitanja, značajna pomoć se često primećuje u razrešavanju tekućeg seksualnog problema a, često se dešavaju i dugoročniji pozitivni pomaci u kvalitetu partnerskog odnosa.

Ako vas zanima Sanjin odgovor na pitanje kako se nositi sa situacijom kada osoba koju volite ne želi da bude sa vama, pročitajte ovaj tekst.

Na pismo je odgovorila Sanja Perić – master psiholog, psihoterapeut i EMDR terapeut. Za dalju komunikaciju sa Sanjom, obratite joj se putem e-mail adrese: psihoterapijaparova@gmail.com