pismo mlađoj verziji sebe
Izvor: www.pexels.com

Pozivamo vas da napišete pismo osamnaestogodišnjoj Sebi kao podsetnik na važne životne lekcije

Danas , kada me manje od 365 dana deli do 30-tog rođendana, i novog životnog jubileja, razmišljam mlađoj verziji sebe i šta bih toj devojci poručila sada baš ovog momenta, da imam priliku? Pismo osamnaestogodišnjoj sebi predstavlja nešto što svako od nas treba da uradi kako bi se podsetili važnih stvari u životu. Evo nekih od saveta.

 1.Budi svoja

Ne pokušavaj da se prilagodiš previše svima da bi se uklopila i da bi te svi voleli. Budi autentična , baš takva kakva jesi, i idi za stvarima koje tebe čine srećnom i zadovoljnom. Prati svoj osećaj 18-godišnjakinjo i tako jedino nećeš pogrešiti.

  2.Ne trči za drugima, – nisu sva prijateljstva za večnost

 Možda ti se sada čini, da će život večno da se vrti samo oko drugarica i da ćete biti u prilici da se svakodnevno viđate do kraja života, al to mila moja, postoji samo u bajkama. Kako budeš rasla vreme će se skraćivati, kao i spisak ljudi u tvom životu. Menjaće vam se interesovanja, životni odabiri, mesta stanovanja, stavovi, okupacije. Ostaće tu oni koji u njemu i treba da budu – pravi i retki. Zato shvati, da ne moraš baš svima da se stoprocentno daješ i ispružaš poput tapisona na ulaznim vratima. Istrošićeš se prevremeno, stoga čuvaj živce i snagu za mnogo bitnije stvari koje su tek pred tobom.

3.U redu je da ti srce budu slomljeno – ali ne očajavaj preterano

 „Imali smo svi 18 godina i nismo znali tad koliko možemo..“ čuveni stihovi grupe Zana. Nije isto zaljubiti se sa 18, i u kasnijim godinama. Istina je. Tako blesav, tako bezbrižan, tako čistog srca, bez kalkulacije i neretko bez mozga, ne možeš zauvek biti. Ljubavna bol je neizbežna za svakog čoveka, pa i za tebe. Da, možda si pomislila u žaru zaljubljenosti 18-godišnjakinjo moja „ovo je za ceo život“. Ali život ne ispadne uvek kako misliš i kako ti se čini u datom momentu da će. Pa kroz koju godinu kad se sve rasturi, znaj proći će i to što boli. I budi srećna što je bilo. Što te je baš to iskustvo naučilo, šta želiš, a šta ne želiš. Što ti je otvorilo priliku da mnogo bolje spoznaš sebe. I što će baš ono da ti između ostalog otvori vrata za nešto mnogo lepše, mnogo čvršće i mnogo kvalitetnije.

 4.U redu je i da ti slomiš nekom srce

Oprosti sebi i nastavi dalje. I ti si samo čovek kao i svi drugi.

 5.Bavi se sportom više

 Sad ti se možda čini da su drugarice centar tvog univerzuma, i da svaki slobodan trenutak van klupe morate provesti zajedno, ali ako ćeš me poslušati – učini sebi uslugu, i treniraj minimum 3 put nedeljno. Nađi drugaricu, koja će ići sa tobom na plivanje, trčanje, ples, teretanu, grupni trening, planinarenje, brzi hod… Šta god da ti više prija , ali rekreiraj se – na taj način, ujedno ćete se i družiti i biti zdrave. U zdravom telu je zdrav duh. A i mnoge poteškoće koje ti se tada čine velikim i nepremostivim, lakše će se savladati uz fizičku aktivnost. Ne moraš čekati da krene da te boli kičma od silnog sedenja pred 30 leta, draga moja. Bez sporta nema života, a i lakše ćeš održati liniju kad metabolizam krene da usporava, jer nećeš uvek moći da pojedeš picu, a za njome palačinku i da ostaneš vitka .

mlađa verzija sebe
Izvor: www.pexels.com

 6.Osluškuj svoje talente i idi za njima

Svako na svetu ima dara za nešto, samo je pitanje da li se bavi i razmišlja o tome na vreme ili čeka da prođe večnost , pa se naknadno preispituje šta bi bilo kad bi bilo i da je bilo. Sad je pravi momenat da „juriš“ za svime onime što te interesuje.Porazgovaraj sama sa sobom i ne čekaj da prođe 10 godina, pre nego što obaviš taj važni unutrašnji dijalog. Istražuj , budi radoznala. Isplatiće ti se višestruko u nadolazećim godinama.

 7.Usavršavaj se – radi na sebi

Upiši školu novinarstva , upiši strani jezik ili više njih, idi na neki kurs, radionicu koja bi te ispunila. Čitaj što više kvalitetnih knjiga. Nikad ne staj sa obrazovanjem, jer znanja nikad dosta, a zvanično školovanje često nije dovoljno, ili te jednostavno ne može učiniti potpunim do kraja. Uvek bi trebalo ići za korak dalje, draga moja 18-godišnjakinjo.

 8.Dobro razmisli koji ćeš fakultet upisati

 Odluka  gde ćeš nastaviti sa školovanjem posle srednjoškolske klupe, uopšte nije mala i nebitna. Naprotiv. Upiši ono što te interesuje. Upiši ono gde vidiš sebe. Ne vodi se onim – svi prijatelji mi idu tamo, i ja ću. Razmisli da li je to i koliko profitabilno, al nemoj se voditi isključivo time. Ne upisuj nešto od čega ćeš potencijalno zaraditi, ali gde ćeš 4 + godina provesti mrzovoljna, nesrećna, gde nećeš imati volju ni želju da otvoriš knjigu , i gde će svaki ispit biti 1 od 10 Danteovih krugova pakla za tebe, jer te to jednostavno ne zanima

mlađa verzija sebe
Izvor: www.pexels.com

 9.Putuj što više

 Kad god ti se ukaže prilika idi, ne propuštaj je. Bilo to tvoja zemlja, bilo inostranstvo. Putovanja menjaju čoveka, oplemenjuju, šire mu vidike. A kad ćeš biti slobodnija i rasterećenija nego sad?

10.Ceni svoje roditelje

Možda ti se sada čini da te roditelji „smaraju“, da te nekada i osramote, ili preterano guše, ili možda pak ne razumeju, ali veruj mi što budeš starija sve više ćeš shvatati da su ti upravo oni najbolji prijatelji koje ti je život podario. I sve više vremena ćeš želeti da provedeš sa njima, a više nećeš toliko biti u prilici, jer će se obaveze povećavati, situacije menjati. Nikome životni vek nije zauvek, te stoga, ceni i poštuj svoje roditelje i posveti im se kad god si u prilici.

 11.Ne brini se toliko

 Sve će doći na svoje mesto. Kockice će se posložiti. Nema potrebe da toliko „mučiš“ sebe sa time šta će biti u budućnosti. Ne žuri sa odrastanjem. Proživi svoju mladost najlepše moguće. Sve će te sačekati i sve će biti u redu. Diši i postoji. Ne daj da vreme prolazi pored tebe, dok si zauzeta sa hiljadu misli , sumnja i briga. Život je samo jedan, i nećeš dva puta imati 18.godina.

Ukoliko želite da pročitate Pismo prevarenoj devojci, kliknite na ovaj tekst.

 

Lidija Stojković

 

 

 

 

 

Total
6
Shares