Ovih dana povodom objavljivanja mog novog romana „Ne gledaj preko ramena“ dajem mnogo intervjua. Jedno od pitanja je obavezno vezano za podatak da imam pedeset godina! Uz nekoliko komplimenata, po pravilu sledi i pitanje kako se još nisam istrošila. Na to se uvek nasmejem i kažem da žena u petoj deceniji nije istrošena, već je samo godinama lepo izbrušeni dijamant. Iskreno, ne osećam se uvek kao dijamant i često ne sijam, ali se trudim i uspevam da uživam u životu više nego kada sam bila mlada, ali nikad gubeći iz vida teret odgovornosti koji imam pred roditeljima, okolinom, prijateljima, profesorima, šefovima, savešću itd…

Pokušajte i vi da se osećate kao dijamant!

Ako bilo ko pokuša da vas utera u lik nezadovoljne starice uradite sledeće:

 1. Priznajte sebi, da ukoliko ste sačuvale zdravlje sada imate više energije, volje, znanja i šarma nego kada ste imale dvadeset godina. Ako nemate energiju, pokrenite je same.
 2. Recite glasno, ali sa osmehom devojčice, da ste umorne! I to ne od godina, već od rutine – svakodnevnog kuvanja, potiranja podova, brižnosti, odgovornosti, nespavanja i podmetanja leđa. Nije problem u godinama, već u vašim mislima i ambicijama. Nemate ambicije? Sad ih ispišite!
 3. Nikome više ne pokušavajte da se pravdate kada ne uradite nešto što nekome nije po volji! Prestanite da kao dete strepite od kazne!
 4. Kod kuće vas ne čeka beba u pelenama i ne žurite kući posle posla. Idite sa drugaricom na kafu ili prošetajte do zavičajnog muzeja, bioskopa, gde god. Popodne uz seriju i peglu nije vaša opcija!
 5. Kada vam je sa nekim lepo, ili kada vam je neko lep – recite mu. Prestanite da psujete i zamerate, bilo kome! Pre nego što otvorite oči, dajte sebi svakog jutra časnu reč da ćete se smejati i zbijati šale umesto zamerati bilo kome.
 6. Kada nešto želite da uradite, nemojte da konsultujete bilo koga, nego uradite kako vam srce kaže. Za početak, umesto promene rasporeda nameštaja u stanu ili teglica sa začinima u kuhinji, promenite raspored prioriteta u vašoj glavi.
 7. Što manje vremena provodite u kući. Mužu i deci recite da ih čekate ako su željni da provedu vreme sa vama u poslastičarnici, u najlepšem gradskom kafiću ili na keju. Vedru i lepršavu voleće vas više nego kada ste umorne i bezvoljne.
 8. Pozive na druženje sa onima koji su vam godinama dosadni, odbijte bez objašnjavanja zbog čega ne možete da razgovarate. Vreme je da prestanete da trošite vreme na one koji vam ne ulepšavaju život .
 9. Ako se osećate starom, shvatite da to nije zbog godina već zbog činjenice da umorna i ponižena žena, ne može biti srećna. Ne očekujte orden za vaše žrtvovanje i brižnost, niti da vam neko kaže „dosta, ja ću“. Vi ste te koje moraju da kažu „dosta ja, sad ti“.
 10. Ključevi sreće su tamo gde ste ih zaturili! Setite se kad i gde i šta ste sve zaboravile da uradite a sanjale ste o tome sa dvadeset.
 11. Rastite i menjajte se sa svojom decom. Naučite da igrate, za početak u kuhinji, uz npr. Rastinu muziku.
 12. Ako su vam deca starija od dvanaest godina, brižni pogled majke pretvarate u vedri pogled devojčice. Vežbajte, nije lako.
 13. Najveće oružje konzervativaca je pokoravanje. Nikome niste dužne da se pokoravate! Niste manje poštene Srpkinje ako odbijete da se pokoravate!
 14. Volela bih da dalja pravila i uputstva na temu kako da se sa pedeset godina osećate kao dijamant dopišete vi i da podelimo iskustva.

Vesna Dedić

Total
196
Shares