Kardinalni, muški, aktivni, vatreni znak kojim vladaju planete Mars i Pluton.

Ovnovi su vrlo energični i karakteriše ih mnogo snage za razne aktivnosti i životne radosti. Realan je i praktičan. To je znak koji se iskreno raduje životu. Očekuje da uvek bude u centru pažnje. Ambicije mu mogu biti velike, pa će i njegova aktivnost i takmičarski duh biti usmereni da pobeđuje i stvara. Ima veliku količinu energije i veliku inicijativu. Želi da bude u svemu prvi. Ponekad će ispasti naivan, ali neće uzvratiti niskim udarcima.

On pokušava da nametne svoj autoritet, ali nije grub osim kada je ozbiljno izazvan. On je najčešće veoma strog – prvo prema samom sebi, a tek onda prema drugima. Reći će vam sve otvoreno u lice i pošten je u svojim namerama – sve njegove karte su na stolu. Dobar je za vođu. Ima aktivnu energiju i beži od monotonije. Ovan želi da pomogne, ali ponekad u brzini i nepažnji može da bude nesmotren i da sve ono što je uradio pokvari.

Po prirodi je avanturista i stalno u potrazi za ljubavnim uzbuđenjima. Po pravilu, što ga više odbijate, to je za njega veći izazov da vas osvoji. Ume da bude arogantan i to skoro uvek na svoju štetu. Odličnog  je zdravstvenog stanja, a najveći problem su mu akutne bolesti, povrede, visoka temperatura i upale. Srećom, brzo se regeneriše i oporavlja.

Često je veoma disciplinovan u vežbanju i voli da se adekvatno hrani. Za njega je sport idealno rešenje da potroši svoju ogromnu energiju. Znak ovna vlada glavom – licem, mozgom, gornjom vilicom, nosom i vidom. Ovan će rado prihvatiti disciplinu ako to ima smisla i svrhe. Tako će biti i disciplinovani pacijent i neće očekivati da se neko sažali na njega ili da ga “mazi”.

Da li će uspeti da ostvari ono što je zacrtao zavisi od raznih aspekata i celog horoskopa. Ako je horoskop loš – buniće se protiv pritisaka svake vrste i biće egoista i veoma naprasit i ljubomoran. U tom slučaju, redovno biva pun žestine i nedostaje mu strpljenje, a ljubav prema nezavisnosti mu postaje veoma jaka. Tada je najveći neprijatelj samom sebi.

Karmička priča

U prethodnom životu, ovnovi su bili neodlučni i zavisni od drugih. Zato su upornost i vera u sebe ono što im je najpotrebnije. Treba da preuzmete inicijativu i da pratite svoje želje i potrebe. Treba da živite u sadašnjosti i zaboravite prošlost ma koliko život bio težak. Zaboravite neuspeh i gledajte sa optimizmom u budućnost.

Mitologija

Priča se vezuje za ratnika Friksa, čiji je otac Atamant, pored svoje žene, bio zaljubljen u drugu ženu – Inu. Ona je tražila da Ataman ritualno žrtvuje svog sina tako što će ga poseći srpom zbog navodne krivice za gubitak žetve. U tom trenutku, krilati, zlatni ovan sa zlatnim runom, spasio je Friksa koji je tom prilikom poveo i svoju sestru Helu. Njegovom nepažnjom, ona ja pala u more. Friks je žrtvovao Zevsu zlatnog ovna, a on ga je postavio na nebo u obliku sazvežđa. Ova priča nam poručuje da ovan mora da nauči da bude pažljiv i strpljiv, jer će od toga i zavisiti i njegov uspeh, ali i glava.

Simbolika znaka

Ovan simbolizuje: rad, pobednike, takmičenje, uspeh, strast, vojsku, borbu, rat, aktivnost, svitanje i neustrašivost.

Slaganje sa ostalim znakovima

Najbolje se slaže sa vatrenim i vazdušnim znakovima. Kako ovan voli uzbuđenja, drame i novitete – vatreni znaci mu potpuno imponuju. Vazdušni znaci potpiruju njegovu vatru i pružaju mu veliki intelektualni izazov.

Ljliljana Malešević