Svaki izraz ima osećaj. Svaki korak, ima misao koja ga vodi ka nečemu. Svaka scena ima priču iza sebe.

Ovo su neka od najpopularnijih umetničkih dela i priče koje se kriju iza njih:

Mona Liza” je naručena u čast proslave rođenja dečaka

Pozadina priče:  Svakog od nas je uvek intrigirao tajanstveni osmeh lepe dame, a gotovo niko ne zna ko je zapravo čuvena dama. Reč je o Lizi Del Đokondo, supruzi čuvenog firentinskog trgovca svile Frančeska Del Đokonda. U pričama o ovom delu, navodi se da je porodica naručila da se slika napravi za proslavu rođenja njenog drugog sina, Andree.

Interesantan podatak je i taj da su naučnici ustanovili da se zumiranjem Mona Lizinih očiju mogu videti mala slova i brojevi koji donekle podsećaju na Da Vinčijev kod. U desnom oku se jasno vide slova L i V, dok se u levom vide objekti koji nisu precizno definisani.

Poslednja večera” izražava šok apostola nastalog nakon Isusove izjave da će biti izdan

Pozadina priče: Ovo delo nastalo je na zahtev vojvode od Milana. Ono krasi zidine samostana Santa Maria Della Grazie u Milanu. Priča ovog vanvremenskog dela je posebna jer prikazuje čuvenu scenu iz Isusovog života. Pokazuje da su njegovi učenici uznemireni, šokirani i izgubljeni u mislima, nakon što Isus predviđa da će ga jedan od apostola izdati.

Interesantna činjenica je da je ovo gigantski mural. Urađen je u razmeri 4×9 metara.

Munk je osetio “Vrisak” šetajući jedne večeri mračnom stazom

Pozadina priče: Vrisak je ime koje obuhvata četiri dela čuvenog slikara Edvarda Munka. Smatra se da je ovo druga najpopularnija slika, odmah iza Mona Lize, svih vremena. Munk je u svom dnevniku dao objašnjenje nastanka Vriska:

“Jedne večeri hodao sam po putu, grad je bio sa jedne strane, a fjord ispod. Bio sam umoran i bolestan. Zaustavio sam i pogledao preko fjorda – sunce se postavljalo, a oblaci su se pretvarali u čudne, krvave boje. Osećao sam vrisak koji prolazi kroz prirodu; činilo mi se da sam čuo vrisak.”

Interesantan podatak ovog remek-dela je da je četvrta pastelna verzija “Vriska” prodata za neverovatnih 119,922,600 dolara čime postaje jedna od najskupljih slika u istoriji umetnosti.

Poslednji autoportret Van Goga- “Autoportret bez brade” bio je rođendanski poklon njegovoj majki

Pozadina priče: Van Gog je bio poznat po slikanju autoportreta. Od 1886. do 1889. je naslikao 43 autoportreta ali najpoznatiji i najintrigantniji je poslednji – jedini na kojem je bez brade. Ističe se da je taj poklonio majki za rođendan, pa nije želeo da naslika bradu.

I ova slika je jedna od najskupljih ikada, prodata je za 71,5 miliona dolara.

 

Tamara Roksandić