Oduvek mi se činilo da avgustovski dani  iscure brzinom svetlosti. Lagano se vraćamo svakodnevnoj rutini i sumiramo utiske leta koje izmiče. Nekima od nas dogodio se susret sa novim plažama i kulturama a postoje i oni koji su doživeli letnju ljubav.

Stop!

Da li je neko spomenuo ljubav?

Ovde ćemo ipak morati da se zadržimo maaalo duže!

’Može li letnja romansa da preraste u vezu?’– pitanje je koje je svako od nas bar jednom ( eh, da je samo jednom) postavio sebi. I da, znam da ste do sada već milion puta čuli za teoriju da ’Ono što se desi na moru, ostaje na moru’, ali jedino pravilo u ljubavi jeste da- pravila nema. Preciznije rečeno, svoja pravila postavljamo sami. Naravno, potpuno je u redu i ako želite da vaša morska avantura ostane upravo to- avantura. Ali, ukoliko pak priželjkujete nešto više, postoji par sitnih koraka koji su se do sada pokazali kao veoma korisni.

1. Da li to zapravo želim?

Kada se posle vatrene letnje noći nađemo u nečijem zagrljaju, sklone smo da pomislimo da bi bilo divno da se to nastavi i na ’kopnu’. Ipak, stvarnost prave veze podrazumeva i neke manje primamljive stvari kao što su kompromisi, prilagođavanja i obaveze. Jednom rečju, svakodnevni život. Zato, dok opijene strašću već zamišljate venčanje i birate dekoraciju za dečju sobu, zapitajte se da li će osoba pored vas biti podjednako privlačna i kada se ispije svo vino kraj mora? Da li ćete je želeti i kada prođu romantični zalasci sunca, a muzika iz diskoteka u koje odlazite svaku noć, jednostavno utihne? U prevodu, da li je pored vas čuveni Mr.Right ili je u pitanju samo Mr.RightNow?

2. Izađite iz zone konfora

Kada bih mogla da vratim vreme unazad i da određene situacije prođem znajući samo jednu od stvari koje znam sada, bilo bi to da osobi koja mi se dopada to i (po)kažem. Iako vas taj podez izbacuje iz zone udobnosti, NE, on vas ne čini ni malo ranjivom. Naprotiv, ovo je samo dokaz vaše snage i samouverenosti. Ukoliko ste svesne da ste prema svojoj letnjoj ’avanturi’ počele da razvijate nešto intenzivnije emocije, slobodno to iskažite. To uopšte ne mora da bude jedan od onih strašnih ’moramo-da-razgovaramo’ momenata, već na simpatičan i duhovit način možete provući kako bi, eto, bilo super da kada se vratite sa letovanja odete zajedno na film/koncert/u restoran . Sasvim dovoljno da zagolicate maštu a istovremeno procenite i reakciju druge osobe.

3. Razgovarajte

Činjenica je da u današnje vreme većina veza počinje neformalno, ili popularnije rečeno, kao ’šema’. Zapravo, nemoguće je na samom startu znati da li uopšte želite da sa nekim zakoračite u nešto ozbiljnije. Odlučujići faktor za to da li će neobavezna veza preći u zonu zvanične, jesu upravo zajednička interesovanja, pogledi na život i (njegovo visočanstvo) smisao za humor. Zato- RAZGOVARAJTE. Divno je to što ste zgodne, zavodljive i što među vama postoji ogromna hemija. Ali, budimo iskrene, lepota i seks jesu ono što na prvu loptu privlači, ali neće biti dovoljni da neko poželi da ostane sa vama. I obrnuto. I same ćete imati mnogo jasniju sliku o tome šta zapravo želite ako se naučite veštini slušanja, postavljanja pravih pitanja i procenjivanja osobe preko puta sebe.

4. Vodite sadržajan život

Kad god sam bila zadovoljna sobom, aktivna na različitim poljima i u kontaktu sa velikim brojem ljudi, bila sam privlačnija suprotnom polu. Nema tu prevelike filozofije, energija je poput magneta. Ona jedina nikada ne laže i ukoliko je intenzivna i pozitivna, sa lakoćom privlači još pozitivnije okolnosti. Pokažite da vas i nakon letovanja čeka i te kako uzbudljiva i ispunjena svakodnevica i da će gospodin, koliko god vam se sviđao, morati da se potrudi kako bi zaslužio da zauzme bitno mesto u vašem životu.

5. Ne investirajte previše i prerano

Nisam pobornik igara u muško-ženskim odnosima. Smatram ih velikim gubljenjem vremena i oružjem žena (i muškaraca) koji osim igara  nemaju ništa bolje ni da ponude. Ipak, sitne kalkulacije u cilju zaštite sebe i sopstvenog srca, nisu na odmet.  Baš zato, kao mlađa, neretko sam bila u situaciji da samu sebe podsećam da bi trebalo da ’prikočim’. U prevodu, nemojte davati sve na tacni i nemojte davati sve odmah. Bez obzira što je reč o morskoj avanturi, ne znači da lepi maniri i džentlmenski stav treba da izostanu. Ne uskraćujte mu zadovoljstvo osvajanja. Neka vaša viđanja uključuju i dnevne aktivnosti, a ne samo kasne noćne susrete u pripitom stanju. Bez obzira na to da li je neka veza ozbiljna ili (još uvek) nije, držite do sebe i svojih standarda i ne pristajte na manje od toga. Zdrave granice koje postavimo na početku, nešto su što će nas pratiti kroz celu vezu, tako da je od velike važnosti da budu jasno definisane i da se u okviru njih osećamo prijatno i zadržimo lično samopoštovanje.

6. Verujte u sebe

Neka prva stvar koju ćete spakovati pri polasku na letovanje bude samopouzdanje. Znam da zvuči otrcano, ali samopouzdanje će vam doneti sjaj koji ne mogu da zamene ni jedne firmirane naočare za sunce, super moderan šešir ili kupaći kostim. Samim tim, koji god bio ishod vaše letnje romanse, vi ćete po povratku kući pamtiti da ste imale fenomenalno letovanje.  Ukoliko se ispostavi da kraj letovanja ujedno  znači kraj morske ljubavi, budite svesne da vam život sprema nešto mnogo bolje i luđe, te bi bilo dobro da nova iskustva dočekate spremne. Ako pak vaša neformalna veza preraste u zvaničnu, ne zaboravite da se pohvalite da ste neke cake naučile upravo iz ovog teksta.

 

Divna Manojlović

Total
1
Shares