instagram prijateljstva, španija
Proputovanje Španijom

Zahvaljujuću snazi Instagram prijateljstva, dve Ane proputovale su celu Španiju motorom

Da li verujete u Instagram prijateljstva?

Da li ste za jednu avanturu?

Dve devojke u potrazi za odgovorima na svoje sumnje, nedoumice i poteškoće upuštaju se u neobičnu avanturu koja će zauvek definisati njihove životne stavove, usput upoznavajući brdovite predele Šanije, jedna drugu ali i same sebe.

Nismo se poznavale. Nismo imale predstavu gde idemo. Sve što smo imale bio je jedan mali ručni prtljag, pun rezervoar motora i jaka želja za avanturom. Na kraju smo dobile mnogo više od toga.

Vreme u kojem živimo u mnogo čemu menja i oblikuje naš život u odnosu na ono u kojem su živele generacije pre nas. Biti milenijalac znači živeti u skadu sa trenutnim trendovima, sklapati Instagram prijateljstva, pratiti svetski napredak i tehnološki razvoj, kako u poslovnom tako i u privatnom smislu. Život je brz i nepredvidiv a samim tim i prilike koje nam pruža ne ostavljaju mnogo prostora za razmišaljnje – ili činiš ili gledaš druge kako čine.

Ovoga puta mi smo odlučile da delamo i ne osvrćujući se natrag, odlučile da hrabro koračamo unapred.

instagram, prijateljstva, španija
Proputovanje Španijom

Sve je počelo jednim prostim pitanjem „Da li si za jednu avanturu?“ Spakovala sam par haljina u ranac i bez razmišljanja krenula. Ona je bila jedina osoba koja je bila dovoljno luda da krene sa mnom. Ona i njen Instagram profil koji pratim već godinama. I ona moj. Sada se pratimo stopu uz stopu u offline svetu. Jer čemu Instagram prijateljstva ako joj ne možete poslati DM i reći :“Idemo?“  a ona odgovori sa :“Kada?“ ?

Upoznale smo se tek na aerodromu, čekajući naš let za Španiju. Taj zagrljaj neću nikada zaboraviti. Zagrljaj prijateljstva, zagrljaj avanture, zagrljaj života i mladosti. Nismo znale kuda idemo, ali smo u tom momentu bile sigurne da idemo sa pravom osobom. A nakon svih proživljenih avantura, sada smo još više sigurne da dužina prijateljstva ne odredjuje i njegovu čvrstinu.

Imale smo par stotina evra u novčaniku, tek toliko da pokrijemo troškove najpovoljnijeg hotela preko booking-a i avionsku kartu koju smo kupile kao last minut ponudu. Scene su se munjevito odvijale pred našim očima  – Begrad, Barselona, Lloret de mar, avion, autobus, hotel, doručak, pokret! Ne znam da li sam ludja ja jer sam na ovo proputovanje kroz nestvarno lepe predele Španije krenula bez ikakvog plana i mnogo novca ili ona koja je bez straha sela na zadnje sedište iznajmljenog motora i rekla :“Idemo!“.

instagram, prijateljstva, španiju
Proputovanje kroz Španiju

Nije bio plan da se iznajmi motor. Plan je bio uzeti kola i obilaziti velike gradove u okolini. Plan je bio biti turista. Bile smo sve osim toga. Zbog ograničenih novčanih sredstava a i činjenice da ja već u Beogradu posedujem i vozim jedan, odlučile smo se za motor. To je takodje poremetilo i naš plan da obilazimo velike gradove pa smo svoju putanju preusmerile ka malim , lokalnim mestima u okruženju. O kojima, istina, nismo znale apsolutno nista. Takodje nismo imale ni internet. Samo jaku volju i hrabrost u venama. I tu su naše avanture dobile sasvim novi smisao! Obilazile smo gradiće poput Tose de mar, Sant Feliu de Guixois, Blanes, Geronu i mnoge druge. Obilazile smo velike plaže, male uvale i skrivena mesta na koja su nas lokalci upućivali. Dve devojke na motoru po brdovitim predelima Costa Brave. Dve devojke bez straha. Dve devojke sa punim rezervoarom i praznim džepovima. Dve devojke koje su odličile da žive punim plućima. Imale smo osećaj da pripadamo baš tu – tada i tu. Na mestu na kojem se nalazimo prvi put, u tom trenutku koji proživljavamo prvi put, sa njom sa kojom putujem prvi put.

Istina je da smo mnogo puta zalutale. Uglavnom nenamerno, trošeći tako rezervoar ali puneći dušu uspomenama za ceo život. Jer lako je biti turista. Lako je pronaći muzej, glavni trg i spomenik. Ali mi nismo bile takvi putnici. Mi smo želele neobičnu priču, ulice kojima turisti ne koračaju, hranu koju turisti ne stignu da probaju, lokalne znamenitosti koje turisti ne pronalaze. Tako smo i nehotice završavale u četvrtima iz kojih nismo znale da se izvučemo dok ih nismo obišle najmanje tri puta. Tako smo i završile na pogrešnom autoputu, u pogrešnom pravcu i vožnji koja je trajala satima uzbrdo. Vozile smo hrabro, ja čvrsto se držeći za volan, ona za mišljenje „sve će biti dobro“. I bilo je. Vozile smo strmoglavim predelima Costa Brave od kojih nam se ledila krv u žilama, vozile smo napuštenim putevima moleći Boga da nam gorivo dotekne do sledeće pumpe kojoj nije bilo ni traga… vozile smo po mraku boreći se protiv bure širokih prostranstava i otvorenog mora kao nekada Kihot protiv vetrenjača. Vozile smo se strahujući i voleći život u isto vreme. A svaki gradić na koji smo nailazile bio je lepši od onog predhodnog. Svaki poseban i specifičan na svoj način a opet svaki tipično španski. Glavno pitanje koje smo postavljale lokalcima bilo je „Izvinite, koji je ovo grad?“ dok su njihovi pogledi bili puni čudjenja i divljenja nesvakidašnjem prizoru dve devojke na motoru koje su odličile da ne čekaju da život počne već da ga same pokrenu u pravcu koji žele.

instagram, prijateljstva, španija
Proputovanje Španijom

Putovanje je trajalo skoro mesec dana. Putovanje koje je promenilo naše živote zauvek. Putovanje na kojem smo naučile da je za život potrebna samo jedna stvar – hrabrost. Sada, nakon svega, sa osmehom se osvrćemo na naše avanture, na naše pogrešne izbore i pogrešna skretanja. Na našu mladost i spremnost na sve. I sada, na svako putovanje idemo bez mape i pripremljenog plana. Jer ukoliko kroz život idete nespremni, spremni ste za sve! Razmislite o tome…

A Ana i ja… i dalje se družimo preko instagrama. Ali i van njega. 😊

Ukoliko vas zanima zašto pobednik putuje sam, pročitajte ovaj tekst.

Ana Stevanović