prijateljstvo
Izvor: www.pexels.com

Najnovija istraživanja sa prestižnih univerziteta iz oblasti psihologije su pokazala da u najvećem broju slučajeva, vaše društvo će bolje oceniti osobu sa kojom se zabavljate ili sa kojom biste tako nešto želeli.

I stvarno, dok se vi bavite probijanjem svih slojeva atmosfere i dostizanjem momenta apsolutnog vakuma – vaši prijatelji ostaju na Zemlji odakle mogu objektivno da procene osobu koja vas je lansirala među oblake, ali koja se sama nije ni mrdnula sa kamena na kom ste se upoznali. Tako, biva donekle i logično da oni često situaciju mogu da vide bolje od vas jer su od vašeg sadašnjeg ili budućeg metrima udaljeni, dok vi kilometrima daleko izmaštavate sliku o sebi i svom partneru.

Ko ne voli, sada možda i razume da bar zbog ovih stvari treba pratiti nauku, jer: nije li ova potvrda sve što nam je ikada trebalo? -Naučni dokaz, čist k’o suza, da svaka od nas ima svoje personalne Delfe (tj. modernu verziju antičkog proročišta boga Apolona)! Da imamo onoliko kvazi-sveštenica Pitija koliko članova broji naš hram drugarica i da je Parnas svako mesto sa jeftinom kafom i zgodnim kelnerima. Istina je da one možda i ne primaju signale od Bogova, pa ipak – njihova poslednja je često i prelomna.

No, koliko god bilo verovatno da vam drugarice daju prave savete kada je ljubavni život u pitanju – na kraju dana se ipak treba setiti da je prevod od Pitija: zmija piton.

Ovo su neki od saveta i sugestija koje nikada ne smete da poslušate:

  1. „BUDALA SI ŠTO SE NERVIRAŠ, VEČERAS TI NALAZIMO NOVOG!

Kakav crni novi? Kakva budala i da li bi ti možda bilo lakše da su te samo ošamarile i dodale da si im postala ozbiljno dosadna? Od tog momenta kreće ultimativni test karaktera: ili biraš sebe ili puštaš društvu da odluči šta će tačno s tobom. Svaka od nas tada i uvek mora da sama izabere svoju verziju sebe. Normalno je biti povređen, osećati se usamljeno, odbačeno, neshvaćeno i jadno.  Ali u tome nema ničeg jadnog, već samo ljudskog. Ono što jeste jadno je tražiti beg od sebe u drugoj osobi, jer to nije hrabro – to je povlačenje. Zato se ne plaši da iskoristiš svoje vreme. Uči iz njega, postani pametnija za jedan ožiljak i spremi se da te više nikada niko ne poseče po istom mestu; on neće zarasti za jednu noć, niti će ga i jedan poljubac zaceliti, dokle god su ti nemirni glava i srce. I zapamti… nije nada u tome da sve prođe, već u tome da ćeš sutra biti snažnija nego juče.

  1. „NIJE NA TEBI DA BUDEŠ MUŠKO U VEZI.“

Možda i najveća ironija feminističke kulture kada ovakav komentar dođe od strane žene. No, i ako se ne smatrate feministkinjama, svakako je smešno, jer ovakav komentar nikada neće doći od osobe koja je bar jednom osetila šta to znači imati ravnopravnog partnera. Mora li muškarac uvek i bezuslovno da bude dominantan? Da li se njegova reč to ne sme preispitati? Je li poenta u strahopoštovanju, a dokaz muškosti udarac pesnicom o sto? – Ne! Kada su dvoje jednaki, svako od njih ima pravo da preuzme inicijativu, ili pak da se povuče; svako od njih ima pravo da “nosi pantalone” i bude taj koji će prelomiti. Kada su dvoje ravnopravni, oni su kao puzle – što jednome fali, drugi dodaje. Pa šta ako se žena drznula da preuzme više obaveza na sebe ili da zarađuje više? Mi kažemo: svaka čast, jer žena koja može da bude “muško u vezi” je jača i od samog lava, jer zna i da čuva i da grize, a bogami i da ode neokaljanog dostojanstva i ponosa. Ona je neprijatelj svih slabijih žena i slabijih muškaraca, ali je uzor svim devojčicama koje će hteti da same izaberu i plate svoju lutku jednog dana. Budite šta hoćete u vezi, dokle god u ogledalu možete da prepoznate pravu sebe.

  1. „PROBAJ SA NJIM, VIDIŠ DA MU SE SVIĐAŠ!“

“On” – on je lik kojeg ne gledaš i nikada nećeš gledati kao potencijalnog momka. On može da ti pada pred kolena i moli te pred ljudima, a ti ga nećeš ni pogledati. Ovaj tvoj Delfi-hram-tim će ti skretati pažnju na njega iznova, rečima: „da, ali on se trudi oko tebe, vidiš da je dobar, zar nije bolje biti u takvoj vezi nego sama“? i ti ćeš dugo prevrtati očima, ali jednom će ti biti dosadno i ti ćeš lažno ohrabrena navijanjem drugarica ubediti sebe da budeš sa jadnikom koji ti kupuje piće u klubu i tako se stvaaarno trudi oko tebe. To je zaista jedan poseban oblik greške, koju ćeš, ako već jednom posrneš, umeti da ponoviš, a da toga ne budeš ni svesna. Jedini savet: rastrezni se, možeš bolje od toga.  

Nema ničeg lepšeg od prijatelja, dugih razgovora i ludog provoda sa dobro poznatim ljudima. Međutim, sve ima svoje granice, a na tebi je da proceniš i svoje i njihove. Drugarice nikada ne znaju najbolje. Kako stvarno stoje stvari, znaš samo ti. Podeli svoje dileme i muke sa njima, čuj šta imaju da kažu, dozvoli im da te ohrabre i oraspolože, ali na kraju dana – ti budi ta koja ćeš da izabereš dalji rasplet događaja. Ipak su tvoja, a ne njihova, reputacija, život i savest su u pitanju.

Kristina Dedić