Istraživanja pokazuju da je svaki peti roditelj priznao  da deci ništa nije čitao dok nisu napunila dve godine .  Minja Subota smatra da su roditelji odgovorni za svoju decu i da moraju više pažnje da posvete obrazovanju dece.

 ‘Naša deca ne čitaju’. Ovakav naslov se često pojavljuje u medijima, praćen rezultatima “Svaki treći nije pročitao nijednu knjigu”, “samo 4 odsto mladih čita u slobodno vreme”, „skoro 40 odsto srednjoškolaca nikada nije bilo u biblioteci”. Mnogi od ljudi u Srbiji ne veruje ,zapravo, u ove podatke shvatajući ih kao novinski senzacionalizam , dok neki smatraju da se romantizuju prošla vremena u kojima su deca navodno „gutala knjige“. U ranija vremena knjiga je mnogo više vrednovana i od malih nogu se razvijala kultura čitanja, dok sada malo je onih roditelja koji posvete vreme pričama za laku noć . Istraživanja pokazuju da je svaki peti roditelj priznao  da deci ništa nije čitao dok nisu napunila dve godine. Da li priče i bajke postaju lepa prošlost? Ne smemo izgubiti iz vida i podatak da je deci sve teže da se usresrede.

Još jedan od zabrinjavajućih podataka je i da su deca zainteresovanija za aktovnosti koje uključuju ekrane nego čitanje knjiga.  Ranije je bilo lepih, a pre svega edukativnih, emisija za decu,pa i nije bilo štete da deca gledaju  NA SLOVO NA SLOVO ,  NEVEN , KOCKA, KOCKA, KOCKICA , MUZIČKI TOBOGAN , pa čak i mnogi stručnjaci smatraju da bi gledanje ovakvih emisija značajno uticao na smanjenje vršnjačkog nasilja.

Neko ko je svoj život posvetio deci je definitivno Minja Subota , autor  i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti.  Minja smatra da su roditelji odgovorni za svoju decu i da moraju više pažnje da posvete obrazovanju dece, a na pitanje na koji način roditelj da ih zainteresuje za knjigu, Subota odgovara

 

 

 

Roditelji, ne dozvolite da vašu decu zahvati trend nečitanja i odvedite ih na Sajam knjiga . Eto još jednostavnijeg načina i trika kako da ih zainteresujete za pisanu reč.

 

Sanja Ćulibrk, novinar

 

Total
24
Shares