Muški, aktivan, fiksni, vatreni znak.

Veoma je ambiciozan, voli moć, kontrolu i dominaciju. Vrlo je ponosan i uvek zapažen. Ima kraljevsko držanje, poseban stil i smatra da je najbolji u onome što radi. Može da podnese veliki teret na putu ka uspehu. Ume dobro da organizuje svoje vreme i da uloži svoj novac. Rado pomaže drugima i velikodušan je. Ne oslanja se na druge – više voli da se drugi oslanjaju na njega. Uglavnom je stabilan i teško skreće sa svoga puta. Duboko je povređen kada ga ne poštujete. On štedi da bi drugima dao, ali tek onda kada obezbedi sebe. Oni vole da štite i brane druge. Budući da su optimisti i dobre volje, u njihovoj sredini se osećamo sigurnima.

Lav ne trpi ignorisanje i omalovažavanje. Najviše se boji prevare, laži, izdaje i gubitka moći. Zato često ima detektivske sposobnosti. Voli dobro da ispita sve mogućnosti. Ako se časno bori – uspeh je zagarantovan. Nastup im je pun dostojanstva, a iz celog bića lavova izbija velika srdačnost i toplina. Za njih je tipičan veliki ponos i veoma naglašeno osećanje časti. Ostavljaju jak utisak na okolinu kao snažne ličnosti, lepo hodaju i imaju siguran nastup.

Ako su aspekti horoskopa loši – može da bude veoma egocentričan, lenj, sujetan, arogantan, tvrdoglav i da pati od kompleksa više vrednosti. U svojoj samovolji ume da bude nekritičan. Može postati veoma uobražen i naduvan bez realne osnove. Osetljiv je na laskanje i odobravanje.

Kada je zdravlje u pitanju – ovo je veoma vitalan znak, ali je sklon akutnim bolestima. Kako kod njega ništa nije na pola – ili je veoma vitalan ili pati od bolova vezanih za kičmu i ramena. Osetljiv organ je njegovo srce i ne dešava se retko da ima neku srčanu slabost za koju možda i ne zna ili sa kojom se rodi. Nije disciplinovan u lečenju i često prekida terapiju čim mu bude bolje. Treba da se kloni masne i teške hrane zbog problema sa cirkulacijom i pritiskom. Slaba tačka mu je kičma, naročito lumbalni deo, pa mu se preporučuje odlazak na masaže. Treba pravilno da hoda i izbegava da nosi veliki teret.

U ljubavi su vedri i retko se žale. Naročito vole da daju poklone i partneru daju dosta slobode. I u bračnom životu su veoma tolerantni – retko se žale, ali mrze prevaru iz dna duše. U odnosu sa decom su poznati kao odlični pedagozi. Vaša deviza je – “ako se časno borim, uspeh je zagarantovan.”

Pošto preuzima sudbinu u svoje ruke, ovaj znak često pokušava da oblikuje život onako kako on želi. Sigurno je da u njemu ne postoji strah od života i da misli da se sve može uspešno oblikovati. Rođeni su da budu slavni, pa se često bave i svetlima pozornice, gde mogu da zablistaju. Pošto je kod njih volja veoma izražena, retko će biti depresivan i potišten i uvek je spreman na saradnju, jer nije sebičan i sija kao sunce – između ostalog, i da bi obasjao druge. On će u svakom slučaju biti kralj – bilo u svom poslu ili makar u svojoj kući, u porodici. Ponosan na svako svoje delo koje je stvorio.

Karmička priča

U prošlom životu niste razdvajali ljude, a sada treba da birate i emotivne i životne situacije u životu tako da doživite potpunu sreću, poštovanje i ispunjenje vaše ličnosti. Važna lekcija koju treba da savladate je samopoštovanje. Morate usmeravati energiju pravilno prema nečem potpuno konstruktivnom.

Mitska priča

Boginja Selena stvorila je Lava, ali ga je Irida uhvatila i bacila u pećinu. Boginja Hera poslala je Herkula da ubije Lava i on ga je posle veoma teške borbe jedva savladao. Pošto je izazvao divljenje boginje – Hera ga je za uspomenu postavila na nebo u obliku sazvežđa.

Simbolika znaka

Lav simbolizuje vladare, oca, moć, slavu, šefa, ljubav, sreću, kvalitet, zabavu, glumu, pozorište, zlato, optimizam, nakit, reflektore, srce, leđa, vid, optimizam, sport, cirkus, dijamant, džunglu, šou biznis, letovanje, centar i toplotu.

Slaganje sa ostalim znakovima

Dobro se slažu sa vazdušnim znacima Vagom, Vodolijom i Blizancima koji potpiruju njegovu vatru – podstiču i jačaju njegov ego. Takođe su dobre veze i sa drugim vatrenim znacima, dok ostali znaci nisu harmonični sa njim.

Ljiljana Malešević