Yokono je četvoročlani instrumentalni eksperimental rok bend iz Beograda. Od nastanka 2011. bend je preko jam sessiona tragao za autentičnim zvukom, što je bitno uticalo na sam razvoj muzike, kao i pristup live izvođenju. Fuzijom mnogih muzičkih pravaca, od gitarskog ambijentala, stoner roka, psychodelic roka, preko post roka, hard roka, trip hopa i daba, Yokono instrumentalnom rock&roll energijom kreira jedinstveni muzički izraz koji je i sirov, ali i sofisticiran.

Ritam i melodija instant ulazi u krv i vozi vas tokom čitavog performansa. Nastupi su često jam session putovanje koje korenspondira sa publikom i ostvaruje izvestan psihološki efekat. Na njihovim nastupima po klubovima i festivalima tokom poslednjih godina ravnodušnost ne nalazi svoje mesto u blizini stage-a. Svirali na Exitu 2017. godine, a takođe i na Festivalu Devet 2016, 2017, 2018. U Beogradu su bili predgrupa bečkom bendu Mother’s Cake.

Yokono radi na pripremi svog albuma prvenca, koji bi trebalo da izađe do kraja godine.

Jedva čekamo!

Ovo su članovi Yokono benda:

Predrag Matović – drums
Miljan Komatina – bass
Aleksandar Minović – lead, rhythm, heavy guitar
Nenad Košanin – lead, rhythm, screaming guitar

Foto: Vladimir Jević

Nas je zanimalo – zašto baš instrumentalna muzika?

„Yokono muzika predstavlja kombinaciju post rocka, stoner i hard rocka, ambijentalne muzike i progressive rocka.  Instrumentalna muzika omogućava slušaocu subjektivniji doživljaj, dozvoljava svakom pojedinačnom slušaocu da doživi, vizualizuje i usmerava svoj doživljaj naše muzike. Najčešće postave alternativne i uopšte  rok muzike čine sastavi koji imaju vokal i samim tim diktiraju svojim tekstovima pravac poruke i simbola kompozicije, instrumentalna muzika daje okvirnu formu, a sam slusalac je „boji“ i definiše detalje ličnog doživljaja umetničkog izraza. Reakcija publike dovodi do interakcije benda sa publikom i često uokvirene kompozicije dobijaju nove neplanirane i izvanredne verzije bazirane na jam session pristupu i doživljaju trenutka.“ – odgovorili su članovi benda.

Koncerti na Zidiću, koje Dom omladine Beograda već nekoliko sezona organizuje na platou Milana Mladenovića, postali su nezaobilazna tačka susreta svih generacija u vrelim letnjim večerima. U novoj sezoni, počevši od Praznika muzike koji se 21. juna obeležava u čitavom svetu, predstavljamo nove grupe i stare znance sa domaće scene.

Zidić ispred DOB-a subotom od 20:00 časova biće malo umetničko žarište na otvorenom, scena za muzičare svih žanrova koje će moći da pokažu šta sve umeju pred publikom – kako onima što su sa namerom došli na koncert, tako i pred slučajnim prolaznicima. Svima nudimo jedinstveno muzičko putovanje u moguću budućnost naše muzičke scene.

Ovi koncerti su polako postali institucija za sebe i mesto novih otkrića, odakle se pank, džez, metal, hip hop, bluz i alternativni rok snažno i daleko čuju u samom srcu grada, mesto druženja i uživanja.

Vidimo se u subotu!