“Volim ga… dugo smo zajedno, ali mi je nekako postao dosadan. Nervira me i kako priča i što nam je svaki dan isti, nervira me što mi ne pomaže u kući, a očekuje da sve uvek bude kako treba… Dugo nismo nigde putovali, čak smo počeli i da vrtimo iste priče, pa sad, bukvalno, unapred znam odgovor na svako postavljeno pitanje! Šta da radim?? Ne želim da ovo bude naš kraj!”, očajno mi priznaje Jelena posle par čaša vina jedne večeri.

Mada je originalni plan bio da popijemo koju, pa da svaka pođe na svoju stranu – posle one izjave bilo je jasno da je stvoren dobar osnov za devojačku intervenciju! Razgovarale smo celu noć, kreirale Jelenin “akcioni plan” i srećno se rastale ujutru. Nakon dve nedelje, dobila sam poziv od svoje drugarice koja mi se blistavim glasom pohvalila da je njena kriza u vezi prevaziđena!

Ja ne znam šta je ona tačno uradila, ali znam o čemu smo pričale i šta ju je najviše podstaklo da uvede neke promene u svoj život, ali i razmišljanje! Ako se i vi nalazite u sličnoj situaciji, možda će vam baš naši saveti pomoći da razbijete monotoniju!

  1. KAKO POČETI RAZGOVOR

Od velike je važnosti da porazgovarate sa partnerom o problemu koji vas je snašao. Saznajte njegove stavove i ako je njemu takav način života lep i odgovarajući, očekujte da vas neće odmah razumeti, te da ćete morati da uložite malo više strpljenja i snage da biste nešto promenile. Ne napadajte ga rečima da je “tipičan muškarac”, jer voli rutinu i svako mesto sa TV-om, jer i vi volite rutinu, a on voli svako mesto gde ste vi. Niko ne voli da bude predmet stereotipa, stoga izbegavajte argumente koji počivaju na njima. Tako, ako ne zaboravite da u svemu, a pogotovo u svađi morate da poštujete jedno drugo, a nadasve vašu ljubav – svaki problem će postati prolazan, a vaš brak ili veza kilometrima udaljeni od kraha!

  1. UČITE IZ SVOG ISKUSTVA

Osoba s kojom ste trenutno u vezi je jedinstvena, nova i posve drugačija, ma koliko god vas ponekad  podsećala na nekog bivšeg! Nemojte ih često porediti, jer i samo takvo razmišljanje baca čoveka u neku mračnu kolotečinu. U takvim situacijama se na brzinu setite kako se u prošlosti neka situacija razvila. Razmislite šta biste uradile da ste bile pametnije i ovaj put odreagujte shodno toj proceni!

  1. VERUJTE U SNAGU VAŠE LJUBAVI

Razlikujte zaljubljenost od ljubavi. Zaljubljenost odlikuje klecanje kolena, sjaj u očima i znojavi dlanovi pre nego što ćete se naći sa partnerom. Tada bi svakoj bilo zabavno sve i da momak počne da joj recituje imena svih dekana Pravnog fakulteta od 1808. godine. Sa druge strane, ljubav, posle nekog vremena, pretpostavlja nešto sasvim drugo. U njoj je i nada i mir, ali i rat. Ljubav između dvoje nekad zna da mine i po 100 puta dnevno, ali i da se rodi na kraju dana u ranijem sjaju. Ona je jača od svakog drugog štita, jer osobu koju stvarno voliš, jednaka ljubav koju i ona za vas gaji, brani od svake nepromišljeno izgovorene reči. Ljubav, ako je prava, je uvek pobednik. Zato dozvolite sebi da ponekad “otkačite”, a to dozvolite i njemu. Ne zamišljajte uvek najgori ishod, svet je više šaren nego crno-beli.

  1. POČNITE OD SEBE

Probajte da pronađete neki hobi ili da se vratite starom. Osmislite putovanje i pođite na njega, nebitno da li sa vašim partnerom, drugaricama ili prosto sami. Viđajte se više sa prijateljima, kupite neku novu knjigu, bavite se sportom ili bilo čim drugim što bi moglo da vas ispunjava. Ako ste vi sami sobom zadovoljni, sreću ćete širiti i na druge ljude. #samokažem: Moja drugarica Jelena je, na primer, kupila blok za crtanje, paklo olovki i nekih prečudnih akrilnih flomastera i počela opet da crta. Posle nekog vremena, prestala je da bude kreativna samo na papiru, već i u odnosu sa svojim dečkom.

  1. NE ODUSTAJTE

Ako se partner složi da treba promeniti nešto u vašoj vezi, učinite to. Niste jedina koja primećuje probleme, ali, takođe, niste usamljeni ni u želji da ih prevaziđete. Nepisano pravilo je da u skoro svaki odnos treba stalno ulagati i gotovo svakodnevno se jedno drugome dokazivati; a kad su veze u pitanju – ta dokazivanja i dnevne male radosti su upravo one stvari koje ih čine dinamičnim i koje dan za danom grade vaš nesalomljivi toranj poverenja i ljubavi.

Jedna stara srpska poslovica kaže: od ljubavi se ne živi, al` se za nju gine. I, zbilja, to je cela realnost koju treba da prihvatite. Ljubav, da bi funkcionisala i bila ono što jeste, ište ulaganja i odricanja, rad, posvećenost i pažnju. Od nje ne treba da očekujete da vam bude zabavna ili dosadna, jer ona samo treba da vam daje dobar osećaj oko srca. Sve ostalo… sve ostalo je sporedno u odnosu na taj osećaj i u svojoj kompletnosti je na vama! Zato, ni ne očekujte da živite od ljubavi, već živite da biste voleli.

Tamara Roksandić

Total
18
Shares