Verujem da jedva čekate sledeći porodični odmor i planirate ga do detalja, ali uvek se hvatate za glavu kada stavite na papir koliko novca bi trebalo da potrošite tokom tih 10ak dana van svojih domova.

Kako biste sprečili glavobolje, a i sačuvali novac, mi smo tu da vam pomognemo sa konkretnim savetima koji će vam olakšati osmišljavanje i sam tok godišnjeg odmora, odnosno porodičnog putovanja.

  1. Rezervišite smeštaj na vreme

Ljudi su masovno počeli rezervisati letnje odmore još početkom godine. Do sajma turizma koji se tradicionalno održava krajem februara se 80% turističkih aranžmana rasproda. Pa požurite i vi, i uhvatite neke od popusta i pogodnosti ranog zakazivanja letovanja ili pak zimovanja!

  1. Birajte dane tokom nedelje za polazak na odmor

Možda niste znali, ali polasci petkom, vikendom ili ponedeljkom su skuplji nego tokom nedelje. Uštedite novac na avio karte time što ćete biti fleksibilni kada je reč o polasku.

  1. Mudro odaberite destinaciju

Posećenije destinacije su naravno – skuplje. Zašto ne biste posetili neko manje mesto u okolini nekog većeg grada i tako jednostavno uštedeli novac koji ćete zapravo i moći da uložite u obilazak svega što ste već planirali? Time izbegavate dodatne troškove.

  1. Iznajmite apartman ili sobu u vili!

Hoteli su svakako pogodniji i daju veći komoditet, ali za porodice su često ogroman trošak te se većina porodica poslednjih godina odlučuje za privatne kuće ili apartmane. One nemaju plaćene obroke, ali svakako ispadne jeftinije nego boravak u hotelu. Booking.com je odličan sajt koji pruža mogućnosti upoređivanja svih cena i komentara o smeštaju, pa pre odabira destinacije i sobe, vredi pročitati šta tamo piše.

  1. Ne jedite svaki obrok van sobe!

Ako ste iznajmili sobu ili apartman gde nemate obezbeđene obroke, uvek je lakše jesti napolju nego spremiti nešto kod kuće. Niko od vas ne očekuje da spremate kuvana jela i slično, ali kada stavite sve troškove na papir – mnogo se više isplati da jednom odete do obližnje prodavnice, kupite sastojke koji su vam potrebni i tako omogućite sebi obroke za celi dan, nego da sednete tri puta u restoran. Čuvajte novac za nešto zabavnije od hrane!

  1. Najbolje stvari u životu su besplatne!

Retko ko od nas se kroz život vodi ovom rečenicom. Ali, kada malo razmislite, zaista jeste tako – najbolje stvari u životu jesu besplatne. Mnogi muzeji i umetničke galerije širom sveta nude besplatan ulaz tokom određenih dana. Parkovi vas neće ništa koštati, a ponekad istraživanje lokalnih četvrti biva najbolji način da se upoznate sa lokalnom kulturom.

  1. Preskočite leto!

Da, lepo ste pročitale! Preskočite leto, a ne letovanje. I tokom maja, septembra ili oktobra možete letovati na egzotičnim destinacijama za mnogo manje novca nego kada biste pošli u junu, julu ili avgustu. Obavezno razmislite o tome!

I ove godine, Srbi će posetiti Grčku i Crnu Goru. Nešto manja je potražnja za Turskom, Egiptom i zemljama Afrike, kako nam prenose iz YUTE. Tako, ako niste rezervisali vaše letovanje – prvo pročitajte naše savete, pa razmislite dobro o svakom od njih. I uživajte sa decom dok još hoće da idu sa vama na letovanje ili zimovanje!