svadba, venčanje, organizacija
Izvor: www.pexels.com

Saveti koji će vam pomoći da preživite sopstvenu svadbu kao i dane pre i posle nje

Kako uspešno organizovati svadbu?

Vaš dragi vas je zaprosio, uzbuđenje oko veridbe polako jenjava, obavešteni su svi prijatelji, braća i kumovi, prosidba je proslavljena kako ste želeli, a sad polako dolazite u tačku kada ste rešili da stvari konkretizujete i krenete u avanturu zvanu – pripreme za svadbu. Počinjete da se raspitujete šta je sve neophodno i polako se uporedo sa radošću i ushićenjem javlja tupi bol u glavi i pitanja koja odzvanjaju poput eha „Šta mi je sve ovo trebalo?” , “Zar nisam jednostavno mogla samo da napravim ručak za roditelje i kumove?”.

 

1.Proverite za koga se udajete i koji je motiv vaše udaje

Moj prvi i najiskreniji savet. Važnije od venčanice, haljine za presvući, restorana, bogate trpeze za goste, pića i ića u izobilju, od toga koje će se cveće naći na mladenačkom stolu – ruža, horetnzija, lizijantus ili orhideja, jeste za kakvog se čoveka udajete. Udajte se samo ako zaista volite tog čoveka i verujete da je on pravi za vas.

2.Zakazivanje restorana i muzike

 Restoran

Birajte ono što vam se zaista dopada, nemojte odustati ni posustati, ako ste pogledali par, a ne odgovaraju vam, međutim politika “daj šta daš” proradi u vama, jer nemate dovoljno vremena da tražite dalje, dovoljno budžeta za bolje, dovoljno živaca za potragu. Meni zamalo da se desi da kaparišem nešto što srcem nisam osećala kao pravo. Besplatan savet – cenjkajte se, svako će vam spustiti cenu makar za mrvu ako se napravite da ste baš u velikom dvoumljenju između dve sale.

Bend

Stavka koja je možda najbitnija na svadbi. Zato nemojte prvo rezervisati restoran, već uporedo tragajte za bendom koji odgovara vašem afinitetu i ukusu, i kada ga nađete uskladite datum sa salom istovremeno. Kada pronađete muzički sastav po vašoj meri, sa njima dogovorite sve pojedinosti. Inemojte se uzrujavati ako se, kao mi, rešite na programsku muziku, kako će se osećati tetka iz Loznice ili deda sa sela. Ako su pravi đuskaće sa vama od Silvane do Nirvane.

svadba, venčanje, organizacija
Izvor: www.pexels.com

3.Uslovljeni restoranski fotograf VS. kvaliltene slike

Nađete restoran koji vam odgovara i onda se suočite sa spoznajom da vas isti uslovljava foto radnjom? U Srbiji sasvim prirodna i normalna pojava. Ali na sreću nisam stvari prepustila slučaju, te sam angažovala svog „tajnog agenta“, mladu devojku vrsnu u svojoj profesiji i punu elana i talenta da uhvati momenat i emociju. Nju sam bila prinuđena da prošvercujem na sopstvenu svadbu kao „sestru“. I taj potez se ispostavio kao najbolji toga dana, jer sam pored prelepih fotografija, dobila i neočekivanu pomoć.

4.Njeno visočanstvo venčanica

 Možda najlepši deo priprema jeste potraga za venčanicom vaših snova. Moj je savet da isprobate sve modele, uključujući i one koje niste planirali, jer teorija je jedno, a praksa drugo. Kada sam ušla u „svoju“ venčanicu jednostavno sam znala da je to to. Preporučujem da pripremite i presvlaku. Da ne biste izgubile magiju vaše božanstvene venčanice po njenom skidanju, gledajte da i naredna kombinacija bude jednako bajkovita, ali lakša za đuskanje kada atmosfera dođe do usijanja kako biste nesmetano uživali.

5.Frizura i šminka

Isprobajte i jedno i drugo pre svadbe pod obavezno. Ne želite da se na dan svadbe pogledate u ogledalo i rasplačete jer ne ličite na sebe ako vas neki šminker ili frizer ne sredi kako zamišljate. Nađite frizera koji će vam  dobro fiksirati kosu, tako da ona drži do momenta kada krene žurka na podijumu a kada se oficijalni deo slikanja završi, a verujte posle toga će vas baš biti i briga.

6.Torta i dekoracija

Čak četiri puta sam menjala izgled mladenačkog i stolova gostiju, kao i bidermajera, lomila sam glavu kao da mi život visi o koncu zbog vrste cveća, ili vaza koje će se naći na istim. Ista situacija je i kada je reč o torti. Ono što je daleko važnije je da tortu degustirate prethodno, jer je potrebno da bude i ukusna, koliko i lepa. Ako vam se ukus na degustaciji ne dopadne, krenite dalje dok ne nađete savršen sklad.

svadba, venčanje, organizacija
Izvor: www.pexels.com

7.Delegiranje obaveza pre i na dan svadbe

Organizujte par najbližih ljudi da vam se nađu dva, tri dana pred svadbu, kao i na sami dan svadbe. Rasporedite dužnosti svakome ponaosob, kako bi sebe lišili nepotrebnog gubljenja vremena, rasipanja energije, i izlaganja stresu usled nemogućnosti da sve sami postignete.

8.Nepredviđene okolnosti, odnosno Marfijev zakon na delu

Marfi, dobar prijatelj, kao po običaju radi protiv vas, kad vam je najnepotrebnije da dela. Ono što je bitno je da shvatite da će se zasigurno dešavati razni pehovi na dan svadbe. Neophodno je da ostanete pribrani šta god da se odigravalo i da shvatite da je to vaš dan. Ali bez ovakvih dogodovština šta bi i pamtili i prepričavali posle svadbe i u nadolazećim godinama?

9.Veseli mladenci = vesela svadba

Mladenci su ti koji „drže“ atmosferu na svadbi. Uzalud sva dekoracija, predjela, medjujela, glavna jela, torte, poklončići za goste, vatrometi, suvi ledovi, skupi bendovi ako vas dvoje niste raspoloženi, ako vi nemate živosti.

10.Budite ”gluvi” na maliciozne komentare po završetku svadbe

Zlatno je pravilo da koliko god truda, energije, vremena i sebe uložili u nešto, i koliko god krajnji rezultat bio pozitivan uvek će se naći oni koji će pokušati da vašu sreću ili dobar ishod umanje. Čućete, pored gomile lepih i one komentare koji će vas možda malo i „izuti iz cipela“. Jer nije se rodio ko je svetu ugodio. A i za dobrim konjem prašina se diže zar ne?

Ukoliko vas zanima intimna ispovest jedne mlade, pročitajte ovaj članak.

Lidija Stojković

Total
18
Shares