Pasivan, kardinalan, ženski, zemljani znak.

On je veoma ambiciozan znak i u usponu ka vrhu spreman je na sve žrtve. Sporo se penje, ali je uporan i istrajan u tome. Vrlo je oprezan i zahtevan i ništa ne prepušta slučaju. Ako nešto obeća – sigurno će i ispuniti. Jako mu je bitan status u životu i ambicija ga tera da se popne na najviše vrhove. Jarčevi nemaju želju da svoje bogatstvo ističu. Mirni su i sabrani i teško ih je izbaciti iz ravnoteže. Ma koliko radili, čine to tačno i solidno. Strpljivi su i istrajni sve dok ne ostvare svoj cilj. Ne gube hrabrost ma koliko teško radili. Ne uspostavljaju lako kontakt sa ljudima, ali kada jednom steknu poverenje u nekoga, možemo na njih računati. Vole samoću, te se rado povlače na neko svoje mirno mesto. Vredni su, pošteni i realni.

Jarac nije mnogo romantičan i nema previše saosećanja. Nije suviše veseo, ali u sebi ima dosta smisla za humor. U društvu je više cenjen nego što je voljen. Bira reči i druži se sa uspešnima i ljudima na položaju do koga i sam želi da stigne. Čvrsto je rešen da bude pobednik u životu. On zna da može da izdrži svaki bol, samo da ne učini neki pogrešan korak koji kasnije sebi neće oprostiti. Njemu je potrebno da ga neko podržava, a ne da ga menja. Potrudiće se da bude u potpunosti na visini zadatka. On ima i svoje tamne i svetle trenutke, uspone i padove. Može da bude manje ili više zadovoljan, ali svakako nikad neće odustati. Njegova staza je svesno odabrana i on ide njom zato što ima svoje razloge, ma koliko drugima bio nejasan taj njegov put. Ostaće sabran i hladan bez obzira šta drugi mislili i pre svega – ostaće veran sebi.

Jarac ume lako da prozre tuđe namere, te ga je teško prevariti. Nije sklon da reaguje na spoljašnju lepotu. Ako vas prihvati – to je zato što veruje da ste dobronamerni. Spolja može delovati kao mazohista koji sebe namerno muči, ali to naravno nije tako. On je miran, spokojan i strpljivo čeka svoj momenat. Na njega svako može da se osloni.

Jarac vlada kolenima, potkolenicama, zglobovima i kožom, tako da su kod njega zdravstveni problemi često povezani sa kostima i to od najranijih dana.

U ljubavi Jarac nije u oblacima. Veran je i stabilan i trudi se da izgradi normalan odnos pun poverenja. Neće lako izgubiti glavu i ako se to desi – to će biti samo na kratko. Ne podnosi osećaj krivice, jer je uložio onoliko koliko je zaista mogao. Ne želi da ga niko menja, njemu je samo potrebna podrška, a pružiće je i on sam partneru, koliko god može. Ako niste uz njega ili na njegovoj strani – borba će svakako biti izgubljena, jer se on ne menja lako.

Jarčevi su i u mladosti zreli i ozbiljni, pa često deluju ozbiljnije i starije. Zato ovaj znak u zrelim godinama biva mnogo veseliji, jer je pun mudrosti i iskustva. Patnja ga samo više jača, a prevaziđeni problemi ga čine čvršćim. To nije neobično, jer kako ovim znakom vlada Saturn – jedini način da savlada neku lekciju jeste da uči kroz muku i patnju.

On je strog otac i muž, a ista takva je porodična karma predaka u porodici. U pitanju je jaka genetika oca čiji su preci živeli u siromaštvu, osim ako su aspekti horoskopa dobri pa ukazuju na jake muškarce na položaju.

Ako su aspekti loši – oni su mrzovoljni čudaci koji se često udalje od sveta i vode izolovan život. U tom slučaju deluju ogorčeno i mrzovoljno i vide život sa najcrnje strane. Neki od njih postaju jako osetljivi na reči i na uvrede. Pošto su veoma osetljivi – teško zaboravljaju uvrede. U lošim aspektima, mogu biti pravi tirani i despoti. Skloni su depresiji, melanholiji i apatiji.

Karmička priča

U prošlom životu ste bili u konfliktu sa autoritetima tako da se sada bojite da ne budete kontrolisani i na neki način iskorišćeni. U sadašnjem životu učite kako da sami sebi budete autoriteti, da budete odgovorni prema sebi i drugima. Ovo je život discipline, stabilnosti, odgovornosti i uspona ka vrhu.

Naučite da se ponekad opustite i da zaboravite na vaš dnevni raspored. Budite veseliji i više se smejte. Dajte sebi malo oduška. Neka vaše lice ponovo zablista onim dečijim osmehom i nevinošću – budite spontani, vedri, opušteni i biće vam lakše da opet budete ono što želite i što ste za sebe odabrali.

Mitološka pozadina

U vreme ratova Bogova sa Titanima, bogovi su morali da promene svoj oblik kako bi mogli da pobegnu. Pan se prerušio u biće koje je pola jarac – pola riba i skočio reku Nil da bi se spasio od titana. Iz toga se vidi da Jarac ume da pobegne na jedan lukav način. Drugi deo mita govori o kozi Augokeros koja je othranila Zevsa sakrivena u pećini planine Ido na Kritu. Poznato je da je Saturn jeo sopstvenu decu i da je njegova žena Rea, tamo sakrila njihovog zajedničkog sina Zevsa. Jarac je brižan i žrtvuje se za neki viši cilj.

Simbolika znaka

Jarac predstavlja: prošlost, mazohizam, inat, ometanje, tvrdoglavost, škrtost, tugu, kašnjenje, mazohizam i sadizam.

Slaganje sa ostalim znakovima

Dobro se slaže sa zemljanim znacima Bikom, Devicom i Jarcem, jer sa njima ostvaruje potpunu stabilnost i poverenje. Odgovaraju mu i vodeni znaci – Ribe, Škorpija i Rak, jer mu pomažu da se emotivno otvori i opusti, dok drugi znaci nisu harmonični.

Ljiljana Malešević