Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope. Evropski kontinent se završava kod rta Kabo da Roka nedaleko od grada a dalje iza njega počinje beskrajno prostranstvo Atlantskog okeana. Iako je grad gotovo sasvim razrušen u zemljotresu 1755. godine i u požaru nastalom posle njega, uspeo je po projektu markiza De Pombala, ponovo da se rodi i da na svakom koraku podseti na svoju imperatorsku prošlost. Osim veličanstvenih crkava sačuvani su i dvorci, palate i pompezni spomenici kraljevima i markizima.

Lisabon je verovatno najpoznatiji po svojoj kolonijalističkoj istoriji, ukrašenoj arhitekturi i tradiciji Fado muzike. Ali neke od njegovih najboljih karakteristika su u svakodnevno-spektakularnim pogledima na vrh  Alfama ili  zamak sv.Džordža, prijatne temperature tokom čitave godine i prijateljski nastrojeni meštani.

Po gradu se može čitav dan penjati po strmim ulicama, preko kojih često vode stepenice, razgledati božanstvene azuležus pločice po fasadama, slikati prozore ukrašene cvećem i malene balkone na kojima se suši veš, osluškivati zvuk gradskih romansi ili fada i za nas čudnog i nerazumljivog portugalskog jezika.

Zanimljivosti

  • Anegdota koja se vezuje za istoriju nastanka portugalskog glavnog grada vezana je za već pomenuti zemljotres koji se dogodio novembra 1755.godine. Naime, postoji verovanje da su u tom zemljotresu hrišćanske kuće uništene jer je tog dana bio hrišćanski praznik i oni su shodno tome palili sveće i molili se, dok pripadnici drugih veroispovesti to nisu činili pa su im kuće ostale netaknute. Zvuči čudno, zar ne? Ali evo, objašnjenja! Kada je došlo do zemljotresa, sve su sveće popadale na zemlju i stvorio se ogroman požar pa su zbog toga hrišćani ostali bez svojih domova.
  • Iako je Portugalija do 1910.godine bila kraljevina, nijedan kralj nije cenjen kao što je bio markiz De Pombal koji je obnovio ovaj velelepni grad.
  • Paštel De Nata – tradicionalni portugalski kolač. Reč je o testu punjenom filom od jaja i mleka, a začinjen je cimetom. Niko ne zna tačno iz kog perioda potiče ovaj kolač. Smatra se da je to specijalitet mesta Belem nedaleko od Lisabona. Kako kažu, ova poslastica u tom mestu pravi se po specifičnom receptu koji se dosta razlikuje od onih u Lisabonu. Niko ne zna njihov pravi recept. Tvrde ipak da su svi podjednako ukusni.Jeftiniji su od bilo kog suvenira. Dok jedan magent košta oko dva evra, Paštel de Nata može se pojesti za evro do evro i po. Manjih dimenzija i za 60 centi, a ko kupi paket od šest komada za manje od šest evra.
  • Ceo grad je pod zaštitom UNESCO-a.

Opušci po ulicama, prodaja droge u sred centra grada, prelaženje ulice van pešačkog, takođe daju posebnu neku čar gradu. Među simbolima, osim fado muzike i mora, svakako je i petao. Smatraju da on donosi sreću. U narednim redovima vam donosim najznamenitija mesta koja treba posetiti u Lisabonu:

  1. TRAM 28

Tram 28 se proteže od Martima Moniza do Campo Ourikue. Ne samo da prolazi kroz neke od najpoznatijih naselja u gradu, uključujući Graca, Baika i Bairro Alto, ali i putuju u popularnim atrakcijama, kao što su dvorac Sv. Džordža i Alfama… Mnogi tramvaji u Lisabonu, uključujući i neke koji se koriste na putu Tram 28 su korišćeni u Drugom svetskom ratu, pa nemojte očekivati klimatizaciju ili glatku vožnju gore i oko brda područja

Neki posjetitelji preporučuju da se uzbrdo odvezete Tramom do brda Alfama, a zatim pešaka se spuštate prema dole kako bi istražili svaki delić grada. Takođe, zbog popularnosti tramvaja, veoma su česte krađe, pa se turistima savetuje da posebno paze na svoje stvari.

Tramvaj košta 2,90 evra u jednom pravcu, a karte se mogu kupiti svuda. Ako ste kupili 24-časovnu kartu za javni prevoz, i tramvaj je uključen u tu kartu. Radno vreme Tram-a 28 je od 7.30 do 21.15h svakog radnog dana.

  1. Alfama

Neki turisti odaberu da Tram-om 28 obiđu ovo mesto, jer je veoma brdovito, ali takođe ako odlučite da izgubite kalorije, poseta slikovitoj Alfami je neophodna. Sa istorijom koja datira do Mura, Alfamu karakterišu uske, kaldrmisane ulice koje poseduju desetine zanimljivih prodavnica, udobnih malih restorana i tradicionalnih Fado klubova, smeštenih u istorijskoj, ali i dobro očuvanoj arhitekturi. Često se turisti izgube u ovim uskim i šarenim ulicama.

  1. Belem

Obala Belem je istorijsko naselje u kojem se nalaze neki od najznačajnijih spomenika u Lisabonu, muzeji i jedno veoma popularno portugalsko tartarno mesto, Pasteis de Belem (gde se nalaze čuveni portugalski slatkiši). Ovde ćete pronaći manastir Džeronimo, Belem toranj, Spomenik otkrića, Belem palatu (zvaničnu rezidenciju portugalskog predsednika), Muzej „Colecao Berardo“. Kako Spomenik otkrića lepo ilustruje, Belem je važan jer je to bila popularna polazna tačka tokom Doba otkrića. Neki od značajnijih avanturista koji su krenuli iz Belema su: Vasko de Gama, prvi čovek koji je otplovio direktno iz Evrope u Indiju i Fernando Magelan.Pored njih, i Kristofer Kolumbo se takođe zaustavio ovde na povratku u Španiju iz Amerike.

Imajte na umu: Ako ste došli u Belem da vidite svoje vrhunske atrakcije, uključujući Belem toranj i manastir Džeronimo, ovi spomenici nisu otvoreni ponedeljkom.

Belem se nalazi oko 6 kilometara zapadno od centra Lisabona.Takođe možete stići tramvajima do ovog mesta. Brojevi tramvaja 15 ili 127 ovde staju.

  1. Sintra

Smeštena je na oko 30 kilometara severozapadno od centra Lisabona.Pravi raj na zemlji, brežuljci u malom gradu su upotpunjeni živopisnom vegetacijom i vile poput onih iz bajki razdvojene kaldrmisanim ulicama. Najpopularnija građevina je šarena palata „Palacio Nacional de Pena“, koja je sagrađena kao romantično odmaralište za kraljicu Mariju II i njenog muža. Preporučuje se izdržljiva i čvrsta obuća, jer je područje vrlo brdovito.Da biste stigli iz Lisabona do Sintre, možete ići vozom od železničke stanice Rossio. Putovanje traje oko 30 minuta – stanica Sintra je poslednja stanica na liniji. Možete i sopstvenim automobilom (iako će parking biti nezgodan), ili uzeti jedan od lokalnih autobusa; broj 434 usluge su glavne atrakcije.

  1. Manastir sv.Džeronima

Mosteiro dos Jeronimos, poznat i kao manastir svetog Džeronima nalazi se u svetskoj baštini UNESCO-a, lociranoj u distriktu Belem u Lisabonu. Izgrađen je tokom „Doba otkrića“ u čast istraživača Vaska de Gama, jer su on i njegova posada noći proveli u Portugalu na tom mestu pre nego što su započeli svoj poznati pohod na Indiju 1498. godine.

Ovde se i nalaze posmrtni ostaci Vaska De Gama i cele njegove flote.

Prijem košta 10 eura za odrasle; za decu do 12.godina je besplatan ulaz. Manastir je otvoren od 10:00 do 17:30 časova. Od oktobra do maja i produženo radno vreme do 18.30 časova. Važno je napomenuti da je atrakcija zatvorena ponedjeljkom.. Do manastira svetog Džeronima možete stići tramvajem broj 15.Nekoliko autobuskih linija, uključujući 727, 728 i 729, staju i ovde.

  1. Zamak Regaleira

Smešten u neposrednoj blizini centralnog gradskog trga, nalazi se dragulj gotske, renesansne i manuelino arhitekture. Mistični i veličanstveni zamak Regaleira u svojim vrtovima krije mnogobrojna iznenađenja, od kojih je svakako najzanimljiviji bunar inicijacije za koji se veruje da je služio za okultne obrede. Ovaj bunar je tek skoro otvoren za javnost. Početkom 20. veka ga je izgradio Antonio Augusto Karvaljo Monteira, pa je zamak poznat i kao zamak Monteiro Milionera, tadašnjeg bogataša i veleposednika.

Zasigurno drugačiji i poseban evropski grad koji vredi posetiti. Na ulicama možete naići na razne situacije o kojima sam pisala, ali zaista se stiče utisak da ne postoji nikakav zakon u Lisabonu, i da svako može raditi ono što mu se prohte. Od prodaje droge, do šetanja bez odeće i krađe turista. Stanovci Lisabona su uglavnom ljubazni. Kažem uglavnom jer sam se susretala i sa veoma neljubaznim ljudima koji namerno kažu pogrešnu informaciju kako biste se izgubili ili možda više platili ono što želite. To su vam moji utisci iz Lisabona, vi ukoliko ste bile u portugalskoj prestonici, pišite nam vaše impresije.

 

Tamara Roksandić