Goca Tržan – Lenina mama, pevačica, supruga, ćerka i sestra. Ona je žena koja uvek smelo i iskreno govori o svim problemima i predrasudama sa kojima se susreće u životu. Deluje kao super žena 21.veka, koja stiže i na nastupe, i na roditeljske sastanke, i da se u kuhinji pozabavi spremanjem nečeg ukusnog za svoje najbliže. Dakle, Goca Tržan, za koju se drži da je sve od gore navedenog, vam deli savete i otkriva stavove koje gaji kao majka, ali i kao žena.

  1. Feminizam je postala nepopularna reč. Šta mislite u čemu su žene i danas sputavane?

– Ja smatram da su one sputavane u istim stvarima kao i vekovima unazad. Samo je to sad sakriveno maskom pod parolom “Svi smo jednaki, sve je dozvoljeno”, a zapravo ništa konkretno nije promenjeno od doba naših baka. Živimo u muškom svetu gde žene i dalje moraju da se bore za svoja prava.

  1. Kako ćerku ohrabrujete da se bori protiv stereotipa koji se pripisuju ženama?

– Svojim primerom. Mislim da svaka majka svojim primerom treba da vaspitava, objašnjava i usmerava svoje dete. Nisam tip koji voli stereotipe, te sam naučila i sebe i svoje dete da voli sebe, da je različitost dobra i da ne moraju svi da nas vole. Bitno je da smo voljene od strane onih do kojih nam je stalo.

  1. Lena ulazi u pubertet, kako prevazilazite taj najstresniji period odrastanja deteta?
    – Uh…teško. Emotivno sam beskrajno vezana za nju, a ona počinje emotivno da se odvezuje od mene. Moj muž je “prirodna tampon zona” među nama. Nekad me i iznervira što se njemu poverava, a ne meni. Onda on dođe pa meni objašnjava kako sam preterala i da treba da popustim.
  2. Deca su uspeh i odraz svakog roditelja. Kada ste Vi najponosniji na svoje dete?

– Uvek se osećam ponosnom. Svaki roditelj će to reći kakvo god da mu je dete. Mnogo mi znači što je moja ćerka dobar đak, što je lepo vaspitana i socijalno inteligentna. Ima poštovanja prema drugim ljudima i to mi je za sada bitno.

  1. Ako bi Vaše dete poželelo da se bavi javnim poslom, da li baš odgovor bio “Ne treba ti to, ne, nikako” ili biste je podržali u toj ideji?

– Ne bih da spominjemo tu temu. Iskreno se nadam da neće želeti da se bavi bilo kakvom vrstom javnog posla, ali ako baš to bude njena velika ljubav i želja, naravno da ću je podržati. Boriću se na sve načine da je odvučem na neku drugu stranu, jer ne bih želela da i ona proživljava ono što ja svakodnevno preživljavam od strane medija, a posredno i ona od malih nogu. Mislim da javni nastup nije dobar u ovoj zemlji,  jer je sklon zloupotrebi na sve moguće načine.

  1. Koja je Vaša ženska tajna kojom biste posavetovale naše čitateljke?

– Kada ste neraspoložene, kada ste prethodnu noć plakale i kada ste same sebi grozne u ogledalu samo stavite crveni karmin i niko ništa neće primetiti.

Tamara Roksandić