Kada god bih uočila stidljivi devojčurak sa divnim  pegicama na vrh nosa, setila bih se sebe u tinejdžerskim danima, kada mi je jedna od bitnih preokupacija u životu bila, na koji način vešto prikriti „šarenilo“ na svom licu, zbog koga sam se osećala veoma loše i obeshrabreno, ne shvatajući čar tog dara, a to je biti autentičan i svoj! Ma koliko bi mi i deo moje „pegave porodice“, predočavao da smo generacijski obeleženi ovom ne tako čestom pojavom, i dalje sam želela da prkosim genetskim predispozicijama i hiperpigmentaciji, koja je verujte mi, velika sila, naspram nas!

Nekoliko godina kasnije, nakon čestih pokušaja da postanem neupadljiva i manje upečatljiva, time što ću istraživati na koji način se rešiti ovih „napasti“, raznim preparatima, prirodnim uljima i voćnim kiselinama, shvatila sam da je ipak pristupačnije rešenje prihvatiti sebe onakvim kakvim te je prirodna načinila. Naravno, doza zrelosti takođe je bila pozitivan šamar, mojoj tada banalnoj percepciji lepote.

 ŠTA JE HIPERPIGMETACIJA?

Pege na licu i telu predstavljaju delove kože, koji sadrže više melanina, pigmenta koji je zaslužan za našu boju kose, očiju i kože. Melanin se proizvodi iz ćelija kože, melanocita i predstavlja prirodnu odabranu od sunčevih zraka! Potamnjuje određene delove kože i čini ih zaštićenima. U većini slučajeva melanin se podjednako raspoređuje, ali ljudima koji su skloni pojavi pega, on je izraženiji na određenim delovima kože, stoga je veoma uočljiv.

Verovali ili ne, svetske modne piste i bilborde, preplavile su manekenke autentičnog izgleda, čija lica krase neodoljive pegice, na koje niko ne ostaje ravnodušan. Konačno je na velika vrata, ušla prava dimenzija aristokratske lepote i prirodnog izgleda. Primer sofisticiranog izgleda predstavlja i svetski top model Žižel Bundšen, koja u svakoj prilici ističe da je ponosne na svoje pege. Ni popularne glumice poput Eme Votson, Džulijen Mur i Olivije Man, ne kriju da su upravo radi ovog „dara“ , više puta tokom karijere dobile i ulogu više, kao i mogućnost da budu posebne, bez da izuste i jednu reč.

Jedan od najaktuelnijih  trendova u svetu, upravo predstavlja „ tetoviranje pega“ ili tačnije rečeno – medota  Freckling“. Ona se aplicira na predelima jagodica, nosa i brade, kako bi pigmentacija bila što upadljivija. Da mi je neko ovo govorio pre više od deset godina, kada sam bila veoma potištena i sramežljiva, prva bih mu rekla da je u velikoj zabludi.

 TAČNO ZNAČENJE METODE „FRECKLING“?

Ova medota predstavlja polutrajnu metodu tetovaže, koja je prvih nekoliko dana veoma intenzivna, a kasnije postaje neutralnija i prirodnijeg izgleda, te imitira prave pege. Njihovo trajanje bi trebalo biti do dve godine, nakon čega bi se trebalo ponovo podvrgnuti tretmanu. Normalna pojava su i sitne krastice, koje se stvaraju zbog umetanja boje, ali one nisu dugoročna pojava, te već nakon nekoliko dana možete uživati u željenom izgledu.

Ni dame sa našeg podneblja nisu odolele ovom trendu, te je i YouTube zvezda, Dunja Jovanić za potrebe svog editorijala, načinila ovu promenu, doduše samo na jedan dan, ali je time svakako oduševila sve pratioce na društvenim mrežama.

 No, kada je reč o bilo kom trendu ne treba biti ishitren i nedovoljno informisan, tako da drage dame, ukoliko vas je tekst zainteresovao i poželele ste da svom izgledu dodate malo boje, pokušajte da kroz par trikova proverite, koliko bi takav tretman pristajao vašem licu i ličnom senzibilitetu.

  1. Stanite ispred ogledala i smeđom olovkom za usne iscrtajte nekoliko tačkica na predelu obraza i nosa.
  1. Instalirajte Photo Shop program, gde ćete sebi umetnuti pegice.
  1. Pokušajte sebe da zamislite sa njima u bilo kojoj prilici i sagledajte koliko vas drži zainteresovanost ka ovakvim vrstama eksperimentisanja.

Ukoliko ste od onih srećnica, koje odmalena uživaju ovakvu vrstu privilegije, vodite se parolom „Autentičnošću možemo menjati svet“.

 

Total
4
Shares