Popularni Cezar: „Srbija je moja druga kuća!“

Prvi put kada sam videla Cesara Alvareza Cajuraoa, kuvara sa Filipina u Beogradu, poželela sam da proverim da li zaista sprema savršena jela ili je, kako to često biva sa srpskim restoranima, samo maskota kako bi gosti poverovali da je Azijska hrana koju nude zaista Azijska. Međutim, Cezar, šef Azijske kuhinje u restoranu „Voulez-vous Etage“, je ne samo kuvar već i umetnik čije specijalitete mnogi hvale. Nedavno mi je i sam ispričao šta ga je navelo da dođe baš u Srbiju:

„Iznenadna poslovna ponuda navela me je da dođem u vašu zemlju jer je moj otac već radio ovde. Nedavno je bilo četiri godine od kako sam se doselio u Srbiju. Ovo je zemlja gde se sve više konzumira sushi, ali i uopšteno azijska kuhinja, smatram da mogu doprineti svojim znanjem i umećem.”

S obzirom na to da kuvate u Srbiji, da li ste stekli prijatelje ovde?

„Imam puno prijatelja u Srbiji, a takođe sam se družio sa ljudima sa ovog podneblja dok sam radio na Kipru. Pomogli su mi da bolje upoznam srpsku kulturu i način života, kao i tradicionalna jela, i sam noćni život.”

Da li Srbi dobro kuvaju?

“Smatram da je sprska kuhinja jedinstvena i ono što sam uspeo da primetim jeste da se jede mnogo mesa. Povrh svega, mislim da u srpskoj gastronomiji, pravi profesionalci lepo prezentuju jela koja su svojstvena za ovu zemlju.”

Brat vam se nedavno pridružio u Beogradu, da li je ova zemlja vaše trajno odredište?

“Dokle god poslodavac bude imao potrebu za mojim uslugama i bogatim iskustvom, biću voljan da sarađujem s njim. Uživam u činjenici da se gostima dopada hrana koju svakodnevno pravim.  To me inspiriše da često kreiram nova jela koja bismo uveli u redovnu ponudu. Zbog svega što sam upravo ispričao, odgovorno tvrdim da je Srbija moja druga kuća.”

Koliko vam nedostaju Filipini i vaša domaća hrana?

“Iskreno mi nedostaje moja zemlja. S obzirom na to da na Filipinima ne živim već više od 8 godina, trudim se da svaki odmor provedem baš tamo sa prijateljima i porodicom. Godišnje uspem da izdvojim tri do četiri nedelje za odmor i tad uživam u svim čarima koje pružaju Filipini. Tamo je toplo tokom cele godine i zbog toga dane provodimo na plaži i uživamo u moru.

Da li neke namirnice naručujete iz Azije  za jela koja spremate ovde?

Srećom pa u Srbiji uspevamo da pronađemo sijaset azijskih namirnica, tako da ih koristim u svim svojim jelima što im zapravo i daje posebnu notu.”

Da li imate vaše omiljeno srpsko jelo?

Volim da kažem da je sarma srpski sushi i zaista uživam dok je jedem.

Koji vaš specijalitet je omiljen gostima restorana u kom radite?

Jedno od najomiljenijih jela kod nas u restoranu svakako su Kraljevski tempura gambori. Recept nije suviše težak i možete ih  napraviti i kod kuće.

Da li možete da nam otkrijete recept?

Kraljevski tempura gambori

Sastojci:

6 kraljevskih gambora
brašno
tempura brašno

Sos:

25g japanskog majoneza
40g pavlake
2,5 supene kašike limuna
3g so
3g biber

Priprema:

Očistite gambore (razdvojite glave od ostatka tela I skinite ljusku koja se ne jede), zatim ih uvaljajte u brašno a pred samo stavljanje u fritezu, potopite ih u tempura brašno pomešano s vodom. Pržite ih u fritezi.
Sos je emulzija japanskog majoneza, pavlake, limunovog soka, soli i bibera koje treba pomešati sve zajedno.