Prošle godine sam po prvi put otišla u Veneciju. I to u februaru, za vreme karnevala. Taj osećaj koji sam doživela sišavši sa brodića koji nas je dovezao je neverovatan. Obišla sam i Nicu, Monte Karlo, ali Venecija je definitivno moja omiljena destinacija.

Uske ulice, isprepletane u kojima stičete utisak lavirinta iz kojeg nikada nećete izaći. A zapravo je veoma lako. Pratite putokaze, a u čitavoj Veneciji ih ima dva, a glase:
Per Rialto – prema čuvenom mostu Rialto

Per San Marco – prema najvećem i najlepšem trgu San Marko

Pri prvom koraku u Veneciji nailazite na šarenilo koje asocira na radost. Šarene građevine odišu celim ovim gradom. Na pristaništu se nalazi i Duždeva palata, ogromno zdanje koje je posle Crkve Svetog Marka, najpoznatija građevina Venecije. Vekovima je bila sedište venecijanskih poglavara. Takođe, ona je povezana sa Crkvom Sv. Marka, gde je crkva služila i kao duždeva kapela, a u njoj su se i krunisali kraljevi, održavali se pogrebi i procesije. Palata ima tri krila, a sa četvrte je Crkva Svetog Marka. Istočna strana je neposredno uz morsku obalu.  U njoj su bile najveće institucije u Republici: Veliko veće, Veće umoljenih Mletačke republike itd… Duždeva palata je posedovala i zatvor, a kao važna građevina za ovu činjenicu, vezuje se most uzdaha kojeg obavezno morate da pređete ukoliko želite ulaz u Veneciju. Most uzdaha je dobio naziv po svim uzdasima okrivljenih koji su se na njemu poslednji put pozdravljali sa životom odlazeći u zatvor iz kojeg je teško bilo izaći. Jedan od retkih zatvorenika koji je uspeo pobeći bio je slavni ljubavnik Đakomo Kazanova.

Kao što rekoh, imala sam tu privilegiju da posetim Veneciju tokom karnevala. Na svakom ćošku se iznenadite nekom novom maskom i kostimom, od onih srednjovekovnih do najsavremenijih.

Kada malo zađete među zidine i građevine ovog prelepog italijanskog srednjovekovnog grada, dočekaće vas  trg San Marka i istoimena crkva.  Crkva je fasadom okrenuta ka Trgu Svetog Marka, dok se ostatak građevine nalazi u sklopu kompleksa Duždeve palate, izgrađena u vizantijskom stilu. Za ovu baziliku i trg, karakterističan je njen zvonik – upečatljiv i odvojen od same crkve. Visok je malo manje od 100m. Na trgu se nalaze dve granitne statue.      Jedna je statua Sv. Teodora koji je zaštitnik Venecije, a druga je simbol ovog grada – krilati lav.

Treba li da pričam o velelepnoj građevini Santa Maria della Salute? O inspiraciji Laze Kostića za njegovo dobro poznato delo koje nosi isti naziv kao i ova građevina. Slavna venecijanska crkva, slikovito smeštena na uskom Carinskom ostrvcetu koji leži na ulazu u kanal Grande prekoputa Trga sv. Marka.

Od trga sv. Marka, uskim isprepletanim uličicama, stižete do čuvenog mosta Rialto, koji na razglednicama deluje nestvarno, a uživo je još i lepši. Napravili smo predah u restoranu ispod mosta, naravno pica je morala da se isproba gde god se pružila prilika. I izvrsna je. Na svakom mestu. Odmor za dušu i oči i možda najlepši trenutak je bio baš taj, uz vino i picu sedeti i gledati u onakav arhitektonski uspeh.

Naravno, izostavila sam najpoznatiji i najstariji kafić na svetu, cafe Florian koji se nalazi na trgu. Nisam imala privilegiju da tamo popijem kafu, ali svi kažu da je najbolja kafa upravo tu.

Kada bih mogla, danima bih pisala o Veneciji. Možda sam pristrasna, možda ne. Na vama je da odete i procenite sami. Ja vam u nastavku donosim neke od zanimljivosti vezanih za ovaj srednjovekovni, italijanski grad u nadi da ćete i vi biti oduševljeni njime kao što sam i ja.

 • Venecija je poznata kao grad mostova, ukupno ih ima 417 od čega su 72 privatna. Mostovi nemaju stepenice zato što su preko njih sve do 16. veka redovno prolazili konji.
 • Najuža ulica u Veneciji široka je svega 53 centimetra, a nosi ime Calletta Varasico.
 • Lav je jedan od najprepoznatljivijih simbola Venecije, a prema legendi anđeo se evanđelistu Marku prikazao u obliku lava i najavio mu da će ga jednog dana častiti i slaviti.
 • Gondola je u proseku duga 11 metara, a teška gotovo 600 kilograma. U samom gradu ima 350 gondola.
 • Venecijanska tradicija nalaže da se par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi večno ostali zaljubljeni.
 • Tokom karnevala zakoni koji su zabranjivali nošenje skupe čipke bili bi obustavljeni.
 • Svake godine Veneciju poseti 18 miliona turista, odnosno 50 hiljada na dan. Najveća gužva je za vreme karnevala sa  više od tri miliona posetilaca.
 • Postoje tri vrste maski: bauta, moretta i larva. Bauta je maska koja pokriva celo lice, nema rupu za usta i pozlaćena je. Može pokrivati i samo gornji deo lica do obraza, kako bi se moglo razgovarati, jesti ili piti, ali njome se i dalje prikriva identitet. Moretta je ovalna maska s crnim baršunom i velom, koji su obično nosile žene prilikom poseta samostanima. Larva je uglavnom bele boje i često se nosi uz trorubi šešir na glavi i plašt.
 • Veće desetorice 1608. godine odobrilo je nošenje maski samo tokom karnevala. One koji su prekršili ovu odredbu čekale su strahovite kazne, od dve godine zatvora do javnog batinjanja te vezivanja uz stub srama.

  Tamara Roksandić

Total
20
Shares