estetska medicina, lepota, mladost
Estetska medicina Izvor: www.pexels.com

Estetska medicina: Ostanite ‘zaleđeni’ u vremenu

Savremena kozmetološka anti-age estetska medicina u velikoj je ekspanziji, jer bez ikakvih bolova i postoperativnih komplikacija postize isti efekat kao hiruški zahvati. Imperativ večite mladosti jedna je od ‘pošasti’ 21. Veka, te se ova oblast neprekidno razvija. Danas otkrivamo top pet najboljih tretmana koje pruža estetska medicina, a koji će učiniti da ‘obrišete’ godine sa svog lica.

 Mezoterapija

Mezoterapija je  metoda koju nudi estetska medicina, čija primena se sastoji u ubacivanju različitih supstanci u dublje slojeve kože. Ova metoda je korišćena u terapijske svrhe ali poslednjih nekoliko godina primenjuje se u estetskoj medicini.
Mezoterapija se obavlja ili iglom ili aparatom. Aparatom ( mezoporacija ) se izbegavaju propratne pojave poput bola i modrica, koje su za pacijenta veoma neprijatne, a takođe se stvara magnetno polje preko koga se u kožu unose aktivne  materije. Mezoterapijom se na licu koriguje više problema ali najefikasniji je anti-age mezo tretman.

Anti-age mezo protokol je efikasan u zavisnosti od vrste koktela koji se koristi i broja tretmana, tj. od stručnosti terapeuta koji ciljano kreira koktel i tako postiže efekat podmlađivanja od 5, 10 ili 15 godina.Dobro sastavljen koktel brzo i intenzivno stimuliše ćelije koje stvaraju kolagena i elastična vlakna.

Mi smatramo da je najkorisniji efekat anti-age mezoterapije usporavanje procesa starenja kože u svim njenim nivoima. Ovaj proces se odvija tako što se slojevi kože revitalizuju, tačnije vraćaju na nivo kada su bili veoma produktivni i kada su kolagena i elastična vlakna bila u punom potencijalu. Novina koja će obradovati deo populacije koji želi da izgleda lepo je da se pojavila nova supstanca, koja je efikasnisnija od svih supstanci koje su se do sada primenjivale u mezoterapiji.

estetska medicina, mladost, lepota
Izvor: www.pexels.com

Hemijski piling

Estetska medicina pruža neograničene mogućnosti, a hemijski piling je jedna od veoma efikasnih metoda podmlađivanja kože. Osim anti-age efekta, ovom metodom se rešavaju i sve vrste akni, hiperpigmentacije, keratoze, tamne fleke na šakama ( senilne ili aktinične ) i ožiljci.

Hemijska supstanca se nanosi na kožu i nakon perioda kontrolisane destrukcije epiderma i dela derma, stvara se nova revitalizovana koža bez bora. Izdvajamo tri vrste postupaka makro, middle i micro. Podela je zasnovana na dubini delovanja, a najbolji efekti se postižu pilinzima koji dopiru do najdubljih slojeva derma.

Pilingom se stimulišu fibroblasti i proizvodnja kolagena, elastina i glukozamin-glikana. Maska koja se aplikuje posle pilinga je stimulativna supstanca čije dejstvo značajno određuje uspeh hemijskog pilinga.

Tokom post-piling perioda koža je mnogo propustljivija, tako da potentne stimulativne materije iz maske prolaze do derma gde se odvija produkcija novih vlakana.

Nakon najviše osam dana koža je revitalizovana, blistava i bez bora.

Hijaluronski fileri: Popunjavanje bora filerima

Sve popularnija metoda podmlađivanja koja se može smatrati dostojnom zamenom operativnog zahvata je implantacija hijaluronske kiseline u bore. Hijaluronska kiselina je prirodan sastojak koji se inače stvara u našoj koži. Filerima se popunjavaju bore na čelu, oko očiju, na obrazima, iznad gornje usne i harlekinske bore ( od usana prema bradi ). Takođe hijaluronom popunjavaju se podočnjaci i jagodice, podižu se uglovi usana i povećava se volumen usana.

Ovu intervenciju karakterišu: odmah uočljiv i dugotrajan efekat, odsustvo bola i rizika i odsustvo tragova rada. Pacijent može da računa da efekti intervencije traju do godinu dana. Međutim, svaka sledeća implantacija produžava trajanje efekta filera.
Kada se u kožu ubrizga restylane vital, vrat i dekolte izgledaju mlađe jer se postepeno i dugotrajno vraća hidrobalans i kontinuirano se stimuliše produkcija kolagena u dermu.

Hijaluronskim filerima mogu se popunjavati:

bore na čelu
bore oko očiju
bore na obrazima
korekcija jagodica i brade
povećavanje volumena usana
podmlađivanje opuštene i izborane kože na licu, vratu, dekolteu i šakama

estetska medicina, lepota, mladost
Izvor: www.pexels.com

Radiotalasni lifting

Lifting radiotalasima je jedna od najprestižnijih metoda zatezanja kože lica, vrata i dekoltea. Radiotalasnim liftingom eliminišu se sitne bore dok se dublje znatno umanjuju.

Delovanje radiotalasa se manifestuje postizanjem visoke temperature u delu derma gde se proizvode kolagena i elastična vlakna. Visoka temperatura u dermu stimuliše intezivnu sintezu ovih vlakana čije oštećenje i redukcija igraju presudnu ulogu u procesu starenja.
Zanimljivo je da se ovom metodom veoma uspešno tretiraju i problemi koji spadaju u domen blefaroplastike kao što su korekcija spuštenih kapaka ili kesica ispod očiju. Takođe, radiotalasi deluju i na kožu tela rešavajući problem opuštenosti kože na bilo kojoj regij.
                                              

Biostimulacija (growth factor ( faktor rasta ))

U pitanju je ćelijski protein koji intenzivno učestvuje u procesu regeneracije kože.Presudnu ulogu kod starenja kože igraju oštećenja kolagenih i elastičnih vlakana. Growth factor je supstanca koja značajno stimuliše stvaranje upravo ovih vlakana.

Metodom biostimulacije obezbeđuje se prodiranje growth faktora u kožu. Ovaj postupak je veoma značajan jer se koncentracija growth faktora u organizmu tokom procesa starenja postepeno smanjuje.

Ukoliko pak niste pristalica imperativa večite mladosti, pročitajte ovaj tekst.

Dušica Blagojević