Ženski, promenljiv,  pasivan, zemljani znak.

Device su veoma analitične i uzdržane osobe. Teško se otvaraju, jer se plaše da ne budu povređene. Veoma su vredne i vode računa o svim detaljima. Sistematično prilaze svakoj situaciji, planirajući svoje ponašanje do najsitnijih detalja. Vole da brinu o zdravlju i higijeni i u tom smislu mogu da postanu pravi hipohondri. U sebi nose neku tugu i melanholiju zato što su često same i zabrinute. Efikasni su i pouzdani i posao prihvataju kao veliku odgovornost. Po prirodi su realisti i vrlo su praktični. Drže se dogovora i poštuju datu reč, naročito kada je u pitanju preciznost u vremenu i prostoru.

Pošto je ovaj znak veoma skeptičan – plaši se neuspeha i zato sve sistematično organizuje. Ako nekog istinski voli – Devica je spremna da se žrtvuje i tada je, pre svega, čista i verna u svojim namerama. Po prirodi je jedno nemirno večno dete koje osluškuje sebe iznutra i povlači se dok ne nađe rešenje sama. Dobro se snalazi u uslužnim delatnostima, a to mogu biti medicina, veterina, briga o zdravlju i druge slične usluge. Vezuje se za čistoću, tugu i požrtvovanost. Za nju je uvek malo radosti i traži mesto gde će se osećati spokojno i zaštićeno. Bilo da su intelektualci ili zanatlije – oni su uvek posvećeni svom poslu.

Devicu nećete moći prevariti, jer ona sumnja u sve i posmatra vas kao rendgen, duboko vas procenjujući na jedan temeljan i realan način. Radi brzo i ne hvale se mnogo. Ne traže nikakvo divljenje i njihov pametni i trezveni pogled na svet štiti ih od naglih odluka. Visoko su moralne i savesne. Cene i poštuju materiju, a pogotovo novac i materijalna dobra, jer vole “da imaju za crne dane”. Kako su u svemu veoma spretni, svoje aktivnosti znaju i praktično da iskoriste. Devica ume da bude veoma prekorna i da praktikuje sitna prebacivanja. Uz to, mogu da budu veoma lukave.

U lošim horoskopima, bivaju osobe koje imaju kompleks niže vrednosti. Tada je Devica zatvorena, inferiorna i stidljiva. Pada u očaj i postaje veoma melanholična i depresivna. U sebi nosi hladnoću i tugu. Često se pita u čemu je smisao života.

Skloni su da svoje partnere analiziraju i teško se opuštaju u ljubavi, jer u njima nema spontanosti. Uvek je prisutan taj unutrašnji grč i strah od povređivanja. U ljubavi se ne daju previše. U sebi mogu veoma da pate, a da se to spolja uopšte ne primeti. Kada traži partnera, naročito žena devica, previše bira i svakom nalazi manu, pa često ostane sama i ogorčena. Ponekad u brak uđe vođena čistim razumom – bez ljubavi, samo zbog praktičnih okolnosti.

Za ovaj znak je važno da u svim situacijama ostane optimista i da veruje da uvek postoji rešenje. Kad nauči da savlada osećaj tuge i melanholije, konačno će moći da uživa u životu bez straha i osećaja krivice.

Karmička pozadina

Morate naučiti da se ne oslanjate na druge, već samo na sebe. Iz prethodnog života nosite osećaj krivice. Sadašnji život vam pruža mogućnost da se emotivno izgradite. Treba da prihvatite sebe sa svim vrlinama i manama.

Mitološka pozadina

Povezana je sa mitom Demetre, čija je ćerka Persefona morala da pola godine provede kod Hada u podzemnom svetu u jesen i zimu, a pola godine kod svoje majke u proleće i leto. Demetra je bila srećna kada je ćerka bila sa njom, a veoma tužna kada je ona odlazila u podzemni svet. Drugi mit govori o kralju Ikariju koga su pastiri ubili i zakopali nakon što ih je ovaj poslužio vinom. Ovo je video njegov veran pas Marja i doveo njegovu ćerku Erigonu koja se od tuge obesila. Zevs je Ikarija postavio na nebo kao sazvežđe Botes, psa Marju kao sazvežđe Mali Pas, a Erigonu kao sazvežđe Device.

Slaganje sa ostalim znakovima

Devica se dobro slaže sa ostalim zemljanim znacima Bikom, Jarcem i Devicom – sa kojima može da ima stabilnu i praktičnu vezu, a tako je i sa vodenim znacima Riba, Rak i Škorpija – sa kojima može da ostvari jaku emotivnu povezanost. Ostali znaci nisu harmonični sa njima.

Ljiljana Malešević