samopouzdanje, sanja perić psihologija
Izvor: www.pexels.com

Veliki sam ljubitelj kafe. I ne može mi dan početi bez prave domaće kafe. Tokom dana popijem najmanje još dve do tri šolje koje me često „podignu iz mrtvih“. Posebno tokom ispitnog roka.

Pre par dana sam isprobala novi proizvod, a to je cold brew kafa. Ili hladna kafa, ali ne klasična hladna kafa.

Šta je zapravo cold brew kafa?

Zrna espresso kafe se grubo/krupno melju, stave se u posudu za hladnu pripremu kafe(možete koristiti i filter vrećice u koje se stavi kafa), mada možete koristiti i običnu posudu koju imate ili staklenu teglu. Kafa se zatim prelije hladnom vodom, poklopi i stavi da odstoji u frižideru 12-24h. Možda je najbolje da kafu držite 12-16h je tokom ovog perioda kafa daje ekstrakt bogatog ukusa. Iznad 20 sati kafa može da počne da dobija gorak ukus zbog jakog ekstrakta kafe.

Odnos kafe i vode zavisi od vašeg ukusa i najbolje je da sami tokom vremena ustanovite koji odnos kafe i vode vam najviše odgovara. Preporučuje se da taj odnos bude 1:6 ili 1:7 u korist vode. Znači, na 150g kafe otprilike ide 1l hladne vode. Nakon što je odstojala u vodi kafa se prvo procedi kroz cediljku a zatim i kroz filter papir.

Nakon što se procedili kafu ostavite je da odstoji još par sati.

Hladno pripremljena kafa se može čuvati u frižideru i biti spremna za upotrebu i nedelju dana nakon pripreme. Hladno pripremljena kafa sadrži isto kofeina kao i kafa pripremljena na uobičajen način, naravno količina kofeina zavisi od količine kafe tj od odnosa kafe i vode prilikom pripreme napitka.

Sad se verovatno pitate, zašto sam ja baš sve ovo pisala o kafi, zar ne? Prvo, zato što bolju stvar skoro nisam probala! A drugo zato što sam našla na još jednu cold brew opsesiju, a to je boja kose!

Tokom ovih vrelih letnjih dana kada nam kosa zbog sunca puca i propada, treba nam neki hladan tuš da se vratimo na fabrička podešavanja, a šta je bolje za kosu od nove boje i oplemenjivanja iste?

Ove jeseni je potpuni hit „hladna kafa“ boja kose! Koje su to tačno nijanse?

Da li ste ikada gledali u šolju „dobrih vibracija“ odnosno kafe i divili se kako prelepe boje prelaze iz mračne espresso senke na dnu do svetlije nijanse ka blizini vrha, a zatim se pitate kako možete replicirati tačan oblik boja na kosi?

Izgleda da su koloristi širom sveta pronalazili inspiraciju upravo tu i na Instagramu su promovisali novi trend „hladne kose“.

Nijanse preovlađuju od kremasto-sivkastih do crvenakstih.

Sve zavisi od toga koje ste kafe ljubitelj. Ukoliko volite kapućino, za vas su naravno svetliji tonovi. Takav izgled se može dobiti stvaranjem dimenzije sa bogatom bojom korena glave i slabim neutralnim i zlatnim tonovima koji se smenjuju imitirajući boju u dodiru kafe sa mlekom u kapućinu.

Ili, možda ćete želeti tamnije nijanse, tako da mešavina koju dobijete, ima više crvenkastih tonova kao rezultat taljenja leda prema vrhu. Za ovu nijansu koristi se  „čili čokolada“ boja primenjena pomoću tehnike balejaža.

Mogućnost potpunog prilagođavanja vašeg izgleda je ono što ovaj trend čini tako sjajnim. Baš kao što neki ljudi mogu uzeti svoju kafu sa bademovim mlekom ili sa više leda, vaša verzija hladne kose može biti potpuno drugačija od bilo čije druge.

Dakle, ako ste ubeđene da je ovaj izgled savršeno pogodan za vas, sledeći put kada krenete u frizerski salon, uz ove naše savete ćete doći do željene nijanse i imaćete najpopularniju boju kosu za jesen tekuće godine.

 

Tamara Roksandić

Total
11
Shares