Vazdušni, promenljiv, aktivan znak, kojim vlada planeta Merkur.

Veseli i društveni, imaju potrebu da stalno budu u pokretu. Lako menjaju raspoloženja, brzo reaguju, a osećanja im nisu previše jaka i ne traju dugo. U pitanju je komunikativan, šarmantan, pomalo bezazlen i radoznao znak. Uvek daje sebi pravo da bira. Nije rob ugovora, pritisaka i obaveza. Ima mnogo prilika, šansi i prijatelja, jer ne robuje principima. Za njega ne važe standardi. Mnogo priča i voli da komunicira na svim nivoima. Mladolik je i večito dete, pa tako kasnije sazreva u životu. Ne drži ga mesto. Uvek na novom početku, često menja poslove, partnere. Posle svega toga – uvek je spreman je da se dočeka na noge.

Blizanci imaju vešte ruke. Mogu biti uspešni novinari, pisci i uopšte intelektualci. Imaju mnogo hobija i ako su dobri aspekti Merkura – vole da uče i da čitaju sve – od novina do knjiga. Kako je uvek nasmejan i dopadljiv – nikada nećete znati šta je stvarno u njegovoj glavi. Ne voli kritiku i to ga može ozbiljno uvrediti. Odličan je govornik, dobro barata rečima i uvek voli da proba nešto novo.

Telefon je ono bez čega Blizanci ne mogu. Ovaj znak je zabavan, bez predrasuda i uči tokom celog života. Ima odličan smisao za humor. Nije mnogo sentimentalan. Praktičan je i ume dobro da organizuje. U stanju je da svaku apstraktnu ideju pretvori u realnost. Uvek je spreman na pokret ili putovanje. Ne voli da bude sam.

U ljubavnim vezama može da bude površan. Sklon je flertu i varanju i često može biti u više veza odjednom. Neuhvatljiv je. Obično ulazi u više brakova, a i druge stvari mogu biti duple kad je on u pitanju – dva posla, dvoje kola, dva kućna ljubimca. Nemaju mnogo strpljenja za konzervativne ljude. Nije ih lako razumeti, jer kada se zaljube – to osećanje može da pređe u krajnost. Međutim, na njih se ne možemo u potpunosti osloniti jer je moguće da sasvim iznenada dođe do suprotnog osećanja. Tako, njihov partner često ne stigne da se snađe. Za takvu promenu na ljubavnom planu je obično razlog nova ljubav koja onu prvu iznenada istisne. Dvostruka priroda blizanaca dovodi do toga da se često nađu između dve mogućnosti. Tipična je njihova radoznalost i sposobnost da druge iskoriste.

Ako postoje loši aspekti horoskopa – javljaju se nervoza, neodlučnost, neodgovornost, pa može postati i depresivan, što po pravilu nije slučaj. Tada imaju i osetljiv nervni sistem. Lažljivi su i licemerni.

Za Blizance je karakteristično da vole nadimke i pseudonime. Veliki broj pisaca i novinara u ovom znaku koristi pseudonim.

Zdravstveno imaju osetljivu psihu i nervni sistem. Upravljaju rukama, ramenima, disajnim organima, plućima. Kako su im osetljiv disajni organi, mogu imati problema sa govorom, kao što je mucanje. Za njih su karakteristične povrede ruku, ramena, tetiva, kao i problemi i povrede nastale u saobraćaju.

Ovaj znak mladosti često veoma teško prihvata starenje i zato je moguće da ima veliku krizu srednjih godina.

Karmička pozadina

U prošlom životu ste imali problema sa komunikacijom sa drugima. Ovaj život pruža mogućnost da popravite propuštene prilike i ostvarite razumevanje i emotivni sklad. Morate naučiti da pokažete i kažete ono što osećate. Povlačenje, posesivnost i odvajanje od ljudi treba da prevaziđete novim odnosima punim poverenja i emotivnog sklada. Ne treba bežati od vezivanja, ma koliko sloboda bila važna potreba u vašem životu.

Mitološka pozadina

Prema mitologiji, blizanci Kastor i Poluks su bili braća samo po majci, jer je Leda, njihova majka, bila već trudna kada ju je Zevs obljubio. Vrhovni grčki bog se tom prilikom preobrazio u labuda ne bi li joj se približio. Tako je samo jedan od blizanaca bio besmrtan. Ova braća su bila veoma bliska i nisu se razdvajala, a kada je Kastor poginuo u sukobu, Poluks je tražio da mu se oduzme besmrtnost, jer nije mogao da živi bez svog brata. Tako su blizanci dobili priliku da naizmenično borave na zemlji i u Hadu, a kao simbol bratske ljubavi – postavljeni su u nebo u obliku sazvežđa blizanaca.

Slaganje sa ostalim znakovima

Veoma dobro se slažete sa vazdušnim znacima, a to su Vaga i Vodolija i vaš znak Blizanci vam naročito prija. Vaga vas privlači zbog svoje rafiniranosti i elegancije, dok Vodolija budi jednu mentalnu igru i stimulaciju za vašu maštu. Za vas su odlični partneri i vatreni znaci – Ovan, Lav i Strelac. Vazduh raspiruje vatru, ispoljavajući svoje stimulativno dejstvo. Ostali znaci nisu harmonični.

Ljiljana Malešević