Zemljani, fiksni, pasivni, ženski znak, kojim vlada Venera – planeta zadovoljstva, hedonizma i ljubavi.

Upravo zato, ovaj znak je sklon uživanju, vesele je prirode i omiljen je u društvu. Voli luksuz, materijalna dobra, hranu, udobnost, komforan i miran život. Pravi je hedonista.

Takođe voli moć, kapital i vrednosti kao što su novac, nakit i nekretnine. U zavisnosti od horoskopa, može otići u dve krajnosti – da neumereno troši ili da postane škrtica. Ne voli promene životnog ritma i ne menja lako svoje navike. Znak bika predstavlja plodnost, stabilnost, praktičnost, izdržljivost, produktivnost i tvrdoglavost. Pored  luksuza i novca, on voli i zabavu, seks i ljubav.

Ume da bude strpljiv i ne priznaje poraz ili gubitak. Voli dodire, maženje, prisnost i poljupce. Ume da stabilno i trajno voli. Treba mu vremena da se navikne na drugu osobu. Ljubav posmatra sa lepše strane i ako nisu zadovoljni – odlaze iz veze, a druga priliku nikada neće dati. Bik nikuda ne žuri i čeka da stvari legnu na svoje mesto. Strpljenje mu je, stoga, veliko. Međutim, često se desi da rano ulazi u brak, no njegova porodica je uvek voljena, pažena i obezbeđena. Gledaće da obezbedi udobnost i rado se brine o kući i imanju. Ume i voli da spremi i odličan ručak. Ako testirate njegovo strpljenje, primetićete da će teško promeniti svoje mišljenje. Vaša logika kod njega ne vredi.

On ume da ceni i prave vrednosti, pa često postaje sponzor ili donator kada ima sredstava. Ako je ispunio svoje prohteve – voli i da ispuni i duhovnu stranu, a to je često i religiozno iskustvo. Veruje u lepotu, onu opipljivu, koja se može osetiti i dodirnuti, ali i onu nezemaljsku. Njegovi prijatelji imaće ga za ceo život, jer je vrlo plemenit.

Ako stvori osećaj dužnosti za obaveze i radne navike, uspeće da ostvari svoje talente i životno delo. Veoma je naklonjen umetničkom stvaranju, pa ako nije umetnik – ceni i voli kvalitetna dela.

Ako su horoskopski aspekti loši, javlja se tvrdoglavost, materijalistički pogled na svet, gubitak kontrole, bes, razjarenost, gomilanje materijalnih dobara koji postaju sami sebi cilj. Bik nije takmičar i ne poredi se sa drugima, ali u lošim aspektima planeta može da postane vrlo arogantan.

Zdravstveno je sklon gojenju i nagomilavanju masti. Organi koji se povezuju sa ovim znakom su grlo, vrat, uši, glasne žice, jezik, krajnici, donja vilica i štitna žlezda. U detinjstvu je naročito sklon infekcijama grla i krajnika, a kasnije problemima sa štitnom žlezdom i zbog opozicije na znak škorpije – sa polnim organima. Potrebno mu je vreme da se regeneriše, ali se ono ubrzava ukoliko ima negu, ljubav i podršku okoline.

Mitologija

Zevs, zaljubljen u lepu Evropu, ćerku kralja Atenona, uzima oblik belog bika i odvodi je preko mora na ostrvo Krit. Tamo uzima oblik orla i obljubi Evropu gde je živeo s njom nekoliko godina u ljubavi. Posejdonu koji je umirio more dok su išli na ostrvo žrtvovao je bika, a ovaj ga je stavio na nebo u obliku sazvežđa.

Karma

Za bikove – prošli životi su bili nestabilni, puni patnje, strasti, strahova i borbi. Ovaj život je prilika da postanete stabilni. Potrebno je da kontaktirate svoju unutrašnju energiju, stanje duha i duše, ne biste li postigli sklad. Zapamtite da unutrašnja sigurnost ne zavisi samo od nagomilavanja materijalnih dobara, lepote i umetnosti. Potreban vam je spoj teorije i prakse koji se postiže kroz rad i upornost.

Simbolika znaka

Bik simbolizujr: proleće, detinjstvo, cvetanje, ekonomiju, novac, imanje, umetnost, slikarstvo, hranu i gojenje.

Slaganje sa drugim znacima

Najbolje se slaže sa zemljanim znacima. Dobar izbor je Devica, ali i Jarac, koji je pouzdan i praktičan. Za strasnu vezu – najbolji izbor je Škorpija koja ume da probudi ljubav i privlačnost. Vodeni znaci Ribe i Rak natapaju zemlju i bude posebnu senzualnost i ljubav kod bika.

Ljljana Malešević