Imate stalno problema sa porama i konstantno vam je koža upaljena? Ne skidate lepo šminku sa lica i uvek vam nešto promakne pa se već sutra ujutru probudite sa novim crvenilom na licu ili novom bubuljicom?

Pore ne mogu da nestanu ali mogu da se umanje, pa ako imate ovakvih problema, pročitajte narednih 5 trikova za smanjenje vaših pora:

  1. Dobro „usisajte“ lice (očistite ga detaljno)

Široke pore i višak ulja idu ruku pod ruku. Kada se sebum zaglavi u porama, to izaziva upalu koja fizički povećava pore. Jednostavan način za isisavanje tog ulja i čišćenje lica je maska od aktivnog uglja. Ugalj je poznat po svojoj sposobnosti da se vezuje za vašu kožu kako bi isisao sav višak koji se nalazi u porama. Probajte same da je napravite a ukoliko nemate slobodnog vremena, preporučujem vam Sofi prirodnu masku, možete je pronaći u svim bolje snabdevenim drogerijama i pristupačna joj je cena.

  1. Pametnije čistite isušenu kožu

Šta podrazumevam kad kažem pametnije? U želji da čistimo što više naše lice i da vodimo računa o njemu koristeći piling konstantno, možemo stvoriti samo suprotan efekat. Možemo izazvati zapaljenje pora. Zato je umesto preteranog pilinga bolje koristiti. Zamenite piling glikolnom ili salicilnom kiselinom, vašem licu će se veoma dopasti. Naravno, koristite ovakav vid čišćenja lica najviše do tri puta nedeljno, sve preko toga vam isušuje kožu.

3. Zategnite lice

U procesu starenja, vaša koža gubi kolagen i elastin- dva najbitnija faktora za glatku i čistu kožu. To uzrokuje takozvana „ulegnuća“ na vašem licu koja se dešavaju jer se pore spajaju. Pre nije bilo rešenja za ove probleme dok naučnici nisu ustanovili jedno, a to je ekstrat kvasca! Da, dobro ste pročitale. Ekstrat kvasca ojačava zidove pora, smanjuje njihov prečnik i vraća elastičnost licu. Prošetajte do prve Sephorine radnje i pronaći ćete preparat marke Kiehl’s koji će vam u mnogome pomoći, sigurna sam.

4. Zaštite kožu od sunca

Pored nerednovog čišćenja lica, ostataka šminke i sunce igra veliku ulogu u proširenju pora. UV zraci razbijaju kolagen, koji znamo, daje glatkost koži. Zato je najbitnije tokom letnjih dana redovno mazati lice određenom kremom za sunčanje, sa minimalnim faktorom 30.

5. Zamutite pore

Dok činite sve pređašnje korake, najbitniji smo ostavili za kraj. Kupite kremu koja „zamućuje“ pore, odnosno prajmer. Šta to znači? Kada nanesete prajmer na lice, optički reflektori matiraju kožu i vizuelno popunjavaju pore tako da izgledaju manje i glatke. Potražite prajmer bez ulja kako biste izbegle nuspojave koje ne želite.

Znam mnogo žena koje su pomoću ovih saveta uspele u svojoj zamisli, pa pokušajte i vi, nemate šta izgubiti. A možete mnogo dobiti.

 

Tamara Roksandić

Total
1
Shares