Uvek postoje samo izgovori za izbegavanje treninga i poboljšanja životnih navika, uglavnom su to vremenske neprilike ili previše obaveza koje nam ne dozvoljavaju da razmišljamo o treninzima.

Budimo iskrene, sve su to takve bele laži, uvek možete u toku dana pronaći tih sat vremena samo za sebe i iskoristiti ih trenirajući da biste opet ponavljam, sebi poboljšali život.

I ja sam bila jedna od onih, „od ponedeljka sam na dijeti“, a kako dođe ponedeljak vodim se onom „Ne treba ništa u ponedeljak započinjati, krećem od sutra“ i tako je prošlo mnogo nedelja, meseci da ne kažem i godina dok nisam shvatila da mi je ishrana toliko iskvarena da je počela škoditi mom opštem zdravstvenom stanju.

Konsultovala sam se sa profesorom fizičkog vaspitanja i trenerom, Ilijom Roksandić, i on mi je dao baš one savete za kojima sam tragala, a koje ću rado podeliti sa svima vama.

Program za regulaciju telesne mase i poboljšanja opšteg zdravlja u kućnim uslovima sa povremenom spoljašnjom fizičkom aktivnošću

Da, dobro ste pročitale! I u vašoj sobi možete doći do željene linije samo ukoliko zaista odlučite u tome da uspete. A kada je lepo vreme iskoristite svaki slobodan trenutak i za spoljašnju fizičku aktivnost kao što su vožnja bicikla Ili trčanje. Ovi letnji meseci su idealni za tu vrstu rekreacije. Rezultati dolaze sporije ukoliko ne regulišete ishranu, a sa ishranom su prvi rezultati vidljivi već nakon nekih nedelju dana konstantnog rada.

Odmah da razgraničimo, nije ovo dijeta kojom ćete doći do nekog neverovatnog gubitka kilograma za kratki vremenski period, ovo je poboljšanje životnih navika kojima ćete možda težim ali svakako zdravijim putem stići do opšteg zdravlja organizma i do gubitka telesne mase.

Evo kako bi trebalo da izgleda jedna vaša nedelja u ovom letnjem periodu godine ispunjena fizičkom aktivnošću:

Ponedeljak: u zavisnosti od vaše fizičke spreme, hodanje ili lagano trčanje u trajanju od 60 minuta.

Sreda: vožnja bicikla u trajanju od 60 minuta, srednjeg intenziteta

Petak: plivanje 60 minuta, laganim tempom sa što manje pauza

Utorak, četvrtak i subota su rezervisani za vežbanje u domu:

 • 3 serije po 10 sklekova,
 • 3 serije po 10 čučnjeva,
 • 3 serije po 10 iskoraka,
 • 3 serije po 10 podizanja nogu iz ležećeg položaja
 • 3 serije po 10 trbušnjaka sa savijenim kolenima
 • Izdržaj na laktovima sa ispravljenim telom,
 • Izdržaj u čučnju na zidu.

„Sve vežbe izvoditi polako i sigurno, pauze između serija bi trebalo uglavnom biti oko minut do dva minuta. Možete kombinovati trčanje, plivanje i vožnju bicikla u zavisnosti od vaših mogućnosti za izvođenje istih, kao i vremenskih prilika toga dana. Takođe u slučaju da volite rolere, vožnja istih će biti odlična zamena za bilo koju od ovih aktivnosti.“ rekao nam je Ilija i dodao:

„Ne volim izraz dijeta, to mi zvuči kratkoročno, zato sam ja uvek pobornik zdravog načina života i pravilne ishrane, te svim damama koje treniram  preporučim moj plan pravilne ishrane koja ne zahteva mnogo korigovanja u odnosu na ono što se svakodnevno jede, samo je stvar unosa proteina i načina obrade namirnica“

Ovo su neke od tajni koje nam je otkrio a koje će nam pomoći da dođemo do savršene linije na zdrav način:

Pravilna ishrana za aktivne žene treba da bude izbalansirana, ukusna i da od nje uvek budete siti.

Zlatna pravila:

 1. Litar vode na 25 kilograma vaše telesne mase,
 2. Imajte više manjih obroka dnevno u razmaku od tri sata koji će obuhvatiti sve potrebne nutritiente za vaš aktivan život
 3. Vaša ishrana ne sme sadržati fabrički obrađene šećere, suncokretovo ulje, margarin, so i brašno.
 4. Koristiti sezonsko voće kao jedini unos šećera i ne uzimati više od tri voćke dnevno
 5. Ishranu zasnivati na mesu raznovrsnog porekla, jajima, ovsenim i raženim pahuljicama, integralnom pirinču i mnogobrojnim vrstama povrća koja moraju biti deo vašeg obroka
 6. Orašasti plodovi (badem, lesnik, orah), zatim maslinovo ulje i med su takođe namirnice koje bi trebalo uvrstiti na vašu trpezu.

Iskrena da budem, trudila sam se da revnosno pratim svih ovih šest pravila pravilne ishrane i zdravog načina života, i uspela sam u tome pa sam već nakon mesec dana dobila prve pozitivne kritike na račun mog opšteg izgleda.

Nadam se da smo i vas podstakli na razmišljanje o početku neke nove životne faze, jer ništa nećete izgubiti ukoliko probate, a verujte mi, možete mnogo toga dobiti, a pre svega zdravlje, što je i najbitnije zar ne?

Za kraj vam ostavljam da pogledate kako izgleda moj omiljeni dan kada je u pitanju ishrana i naravno, fizička aktivnost je neophodna. Do nekih novih fitness tajni, isprobajte ove i javljajte nam vaše rezultate.

Moj omiljeni dan: Čim se probudim popijem pola litra mlake vode, iscedim pola limuna i sve to zasladim kašičicom meda.

Za doručak: pržena slanina, jaja i svež krastavac,

Užina mi se uglavnom sastoji od  sezonskog voća i desetak badema,

Ručak: Piletina, integralni pirinač i raznovrsno zeleno povrće

Nakon treninga užinam američke palačinke napravljene od ovsenih pahuljica, banane i tri jaja sa kašom od breskve ili jabuke sa cimetom. (kada sam ovo probala, nutela je bila davno zaboravljena za mene)

I dan završavam večerom za koju obično imam meso u kombinaciji sa svežim povrćem.

healthy food composition

 

Javljajte svoje rezultate😊

 

Tamara Roksandić

Total
64
Shares