Ovo leto je počelo veoma neočekivano i čudno. Letnje kiše i  konstantno loše vreme je, nadamo se, iza nas. Neki su se verovatno i vratili sa odmora, neki tek planiraju, a neki uskoro putuju, pa sam za sve vas pripremila kratak priručnik o kojem sigurno niste razmišljale.

Biranje kreme za sunčanje je svakoj od nas bitna stavka u kupovini pred letovanje. Ipak, pre nego se odlučite za svoj izbor ovakvog preparata  – morate znati da nepravilno nanošenje kreme može smanjiti njenu efikasnost za čak do 50%.

Postoje razne zablude o kremama, o efektima i neželjenim reakcijama na našoj koži. Evo nekih od njih:

  1. KREMA ZA SUNČANJE SE NANOSI NA PLAŽI

Prava istina je da se tako značajno smanjuju efekti ove kreme, jer je njoj potrebno minimum pola sata da deluje. Zato se obavezno mažite dok ste još u zatvorenom, bar pola sata pre izlaganja suncu. Na nekim kremama piše da odmah deluju, ali je najbolje ne rizikovati pa učiniti prema ti uputstvima.

  1. KREMU JE DOVOLJNO STAVITI SAMO NA PODRUČJA DIREKTNO IZLOŽENA SUNCU

Ovo je jedna od najčešćih grešaka, jer ljudi obično nemaju naviko da ono što je pokriveno odećom premazuju kremom. Ovo je pogrešno pošto UV zraci mogu proći i kroz tkaninu. Najsigurnije je da čitavo telo namažete kremom, jer samo tako ćete biti sasvim zaštićeni.  Upravo zato i nije neobično što melanomi mogu nastati i na mestu koje je bilo prekriveno odećom.

  1. DOVOLJNO JE STAVITI SAMO MALO

Mnogi od nas štede, pa mažu što manje kreme, kako bi ona duže trajala. Ne namazati dovoljno kreme bitno smanjuje zaštitu, zato se dešava da izgorite i kad ste celo telo pokrili jedim tankim slojem. Odrasloj osobi je potrebno 36 grama kreme za jedno mazanje. To je jednako količini od šest kašičica.

  1. KORIŠĆENJE ISTE KREME ZA TELO I ZA LICE

Lice zahteva posebnu negu, jer je vaša koža u tom predelu dodatno osetljiva, kako na sunčeve zrake, tako i na sastojke koji se nalaze u kremi. Nanošenje obične kreme za sunčanje na lice može izazvati iritacije ili bubuljice. Takođe, nemojte zaboraviti da prekrijete i usne sa zaštitom. Koža na usnama je još tanja od ostatka tela, i samim tim je više izložena sušenju i pucanju. Na njih nanesite mast za usne sa zaštitnim UV faktorom, i to činite više puta na dan.

  1. KREMU JE DOVOLJNO NANETI JEDNOM

Kremu morate naneti kad god izađete iz vode ili se prebrišete peškirom. Sve ovo skida kremu sa tela. Tada je u redu naneti kremu i kada ste na otvorenom.

  1. NEMA BRIGE U HLADU

Sledeći mit što se tiče sunčanja jeste da mislite da ste zaštićeni kada je oblačno ili kada ste ispod suncobrana. Čak 80% UV zraka neometano prođe kroz oblake. Zato se premazivanje kremom preporučuje kad god izlazite napolje leti, bez obzira na vreme. Pod suncobranom niste sasvim sigurni, jer pesak reflektuje ultraljubičaste sunčeve zrake. Tako do vas dopire 34% zraka, iako ste u hladu. Prosto se ne možete sakriti i gde god da se nalazite na plaži – najbolje je imati na sebi zaštitni faktor.

Nadam se da sam barem malo razbila zablude o kremama za sunčanje i verujem da vam je jasnije zašto ste prethodnih godina ipak malo izgorele iako ste se mazale kremom. Ako pratite ova uputstva – obećavam izbegavanje kupanja u jogurtu ovog leta!

Tamara Roksandić

Total
30
Shares