Inspirisao me je jedan film, a i moja životna situacija o tome kako bi muškarci trebalo da postupaju u braku i da li je brak zajednica u kojoj postoje pravila?

Pa, sigurna sam da je sve stvar dogovora, svaki brak, zajednica ili veza imaju svoju priču ali isto tako sam sigurna da postoje i ‘univerzalna’ pravila odnosno želje svake žene kako da se njen partner prema njoj odnosi.

Ono što je sasvim sigurno je pravilo:

broj 1. Muškarac NIKAD ne sme da digne ruku na svoju ženu. Naravno to govori o njegovoj slabosti, a slabost je ništa drugo već strah od nemoći da bilo šta promeni na drugačiji način. Ako niste sadista ili mazohista bežite od takvih glavom bez obzira!

broj 2. Nemojte nikad da zaboravite na rođendan svoje partnerke, učinite joj taj dan jako važnim. Ne znate kakva se priča i da li se išta krije iza njenih prethodnih rođendana. Da li je imala bezgraničnu ljubav uvek, posebno na taj dan ili ih beleži kao tužne datume u svom kalendaru. Ili ste joj prethodni učinili posebnim, a ove godine ste zaboravili. Svakoj ženi je to važan datum, ma koliko htele to da priznaju ili ne priznaju.

broj 3. Nakon intimnih odnosa uvek je grlite i pričajte joj nežne reči. Moj bivši profesor na fakultetu koji je inače i doktor je uvek govorio kako muškarce treba pustiti da odspavaju nakon odnosa da im je to potrebno zbog hemije njihovog organizma, a ako je već tako neka zaspu u zagrljajima svojih partnerki, uz maženje. Prijaće i jednom i drugom.

broj 4. Pravite se da je uvek slušate. Mi žene volimo da pričamo uvek i o svemu. I o boji haljine koju je imala neka tamo poznanica i o tome koja joj je frizura bolja ili boja noktiju i o situaciji u državi i šta je bilo u prodavnici i da li je neki novi butik otvoren i koga je srela. Žene su tu da pričaju, a muškarci da slušaju. Znam da je ponekad to vrlo teško, ali podrška je veliki stimulans i verujte svaka žena će vam uzvratiti duplo!

broj 5. Uvek stanite na njenu stranu kada se raspravlja sa vašom majkom. Teško je, veoma. Kako naći balans između dve veoma važne osobe u životu jednog muškarca? Budući da i sama imam sličnu situaciju i da ne želim sukobe ili bilo kakve svađe koje njegova majka uporno insistira svojim provokacijama mnogo mi je teško da se izborim sa tim. Ne tražim od njega da se meša niti da je grdi ili se on sa njom raspravlja, ali svakako da bi mi njegova podrška jako značila u tim momentima. Dovoljno je da mi kaže: ‘pusti je, proći će je i to, voli da provocira samo nemoj da se obazireš’. Mislim da bih manji pritisak osetila, a i samim tim ne bih reči njegove majke toliko primala k srcu već bi ih lakše prebrodila znajući da je on uz mene i da me razume.

broj 6. Rečenica iz filma koja me je ostavila bez daha: ‘bez obzira na njene grozne navike shvati da se svakog dana suočava sa svojom nesavršenošću, pa nemoj da joj zameriš’. Ovo je tako jedna realna priča skoro svake žene. Ima onih koje su samouverenije, i manje se obaziru na to da li su im usne tanke ili im kosa nije baš uredna ili imaju koji kilogram više od onoga što bi zapravo želele ali one ne daju da im to poremeti dan ili snagu kojom zrače, mada morate priznati da kad se, što se žargonski kaže ‘ugase svetla’ i niko ne vidi ono što vas zaista u dubini duše muči ispliva na površinu i bude teško suočiti se uvek sa svojim nesavršenostima i potrebno je pronaći  način da se sa tim izborimo. Tada smo sklone da umešamo i svoje partnere u našu borbu i sve što nam je potrebno je podrška da nas takve volite, prihvatate, ne kritikujete i ne osuđujete. Ne solite nam rane, već ih previjte najnežnije, a mi ćemo to ceniti mnogo više nego što mislite, jer podrška je uvek svima potrebna kako ženama tako i muškarcima samo različiti periodi i životne situacije menjaju uloge.

Čuvajte svoje žene i koliko god smešno ili nekom simpatično zvučala rečenica iz jedne emisije koja glasi: ‘’Volite nekog i neko će uvek voleti vas’’ verujte da je tačna. Kada pružite ljubav, ona se uvek i vrati.