Kada bih samo mogla ovu noć da prespavam ovako”, govori onaj beskonačno lenji glas u meni. Srećom, na to uvek odgovara jedan drugi “Ustani istog sekunda, ne želiš da ti sutra ogledalo opali šamar!” I ja onda ustanem i rutinski Garnier micelarnom vodom skinem sve tragove glamura sa svog lica. Eventualno nekad i ukradem od sestre dvofazni losion kako bih regenerisala kožu, ali ovo vam nisam rekla!

U svakom slučaju, ja sam šminku do skoro skidala vrlo nonšalanto, ni ne razmišljajući koliko je zaista bilo važno to što sam svaku noć uporno odlučivala da se ne predam svojoj lenjosti. Kažem do skoro, jer sam pre dana imala interesantan razgovor sa kozmetičarkom Tanjom Kurčubić, koja mi je dala par saveta, ali i zabrana kada je otklanjanje make up-a u pitanju.

  1. UPOTREBOM VLAŽNIH MARAMICA MOŽETE UNIŠTITI KOŽU

Prvo na šta mi je Tanja skrenula pažnju jeste baš ovo. To je zato što vlažne maramice dodatno isušuju i iritiraju kožu, a uz to, one ne sadrže potrebne sastojke koji mogu u potpunosti da skinu šminku, zajedno sa svom masnoćom i sličnim nečistoćama na licu. Uz to, većina vlažnih maramica sadrži i alkohol koji dodatno dovodi do iritacije i peckanja. No, ako ih koristimo samo povremeno, onda nema mesta za brigu. Za one kojima su maramice glavno i jedino sredstvo za skidanje šminke, Tanja savetuje da se nakon njihove upotrebe odmah umiju vodom i nanesu adekvatnu kremu za lice.

Preporučila mi je da izbegavam gore navedeno i da koristim tufere, te nežnim i laganim pokretima očistim svoje lice.

  1. SAZNAJTE ŠTO VIŠE O SVOJOJ KOŽI

Razgovarale smo i o tome na šta treba obratiti pažnju pri odabiru preparata za skidanje šminke, pa mi je rekla da ono što je najbitnije, a to važi i za svaki drugi proizvod koji planiramo da nanesemo na svoje telo, jeste da poznajemo svoj tip kože, kao i eventualnu netoleranciju na određene sastojke koji mogu biti sastavni elementi beauty proizvoda. Prilikom izbora make up removera, posebno obratite pažnju na procenat alkohola koji preparat sadrži, te uvek izaberite onaj sa najmanjim postotkom.

  1. OVAKO SE SKIDA MASKARA

Maskara mi često predstavlja najveći problem pri skidanju šminke. Uvek se namučim dok je očistim, pa me je interesovalo kako temeljno, a efikasno, otkloniti maskar, a kozmetičarka mi je odgovorila:

– Skidanje šminke nikome nije omiljeni deo, jer postupak često zamara, a kada je u pitanju vodootporni make up, onda taj postupak čak nije ni lak. Za otklanjanje maskare preporučujem da koriste mleko ili losion. Nastojte da birate sredstvo posebno namenjeno zoni oka. Mleko je blago i ne iritira oči. Nežnim pokretom nanesite malu količinu takvog preparata na kapke i sačekajte 1 do 2 minuta kako bi se maskara otopila. Nikako nemojte trljati. Ovako ćete je otkloniti jednim pokretom, a zatim temeljno umiti lice. Poznato mi je da postoje i ljubiteljke nekonvencionalnih vidova skidanja šminke, koje koriste maslinovo, kokosovo ili bebi ulje. Međutim, moj savet je da ta prirodna ulja izbegavate, jer ona podstiču crvenilno, upale i slične iritacije.

  1. SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O KREMAMA ZA LICE

Izgleda da je primetila tokom razgovora da ne volim kreme za lice i da ih nerado stavljam, objasnila mi je zašto moram najmanje dva puta dnevno mazati lice kremom i koje vrste krema postoje:

Koža mnogo govori o nama: nekad otkriva našu prošlost, a vrlo često i kako nam je protekao dan! U okviru većine programa za negu kože preporučuju se dva tipa krema – dnevna i noćna.

DNEVNA krema ima zaštitnu funkciju. Ona treba da sadrži UV filtere, vitamine i antioksidanse.

NOĆNA krema, sa druge strane, je od vitalnog značaja za negu kože. Tokom noći, mikrocirkulacija krvi povećava raznošenje aktivnih sastojaka kao i ćelijsku aktivnost, te je noć vreme za dubinsku regeneraciju!

Dnevna krema se nanosi ujutru, odmah nakon umivanja i tokom dana po potrebi, dok se noćna krema nanosi laganim kružnim pokretima na lice vrat i dekolte nakon temeljno očišćenog lica.

Posle ovog razgovora sam definitivno shvatila da ne postoji nikakav izgovor kojim bih opravdala svoje spavanje sa šminkom. Ako ste i vi imale slične nedoumice – ne razmišljajte dalje, prosto ih sve otklonite!

A da najbolje zaokružimo ovu priču, ukratko ću o posledicama leganja u krevet sa make up-om:

  • Puder zatvara pore i sprečava mikrocirkulaciju, pa tako i obnavljanje kože. Sve to dovodi do začepljenih pora, lomljenja kolagena i bora.
  • Spavanje sa karminom ili sjajem za usne može prouzrokovati suve i ispucale usne, a kada se on utrlja u jastučnicu, bakterije se prenose i na lice, izazivajući plikove.
  • Maskara često dovodi do iritacije oka, kao i do lomljenja trepavica, pa ukoliko uveče zaspite sa maskarom, a ujutru uočite parčiće trepavica na jastuku znaćete od čega je. Osim iritacije, može doći i do pojave okoloočnih cista, kao i natečenost oka i konjuktivitisa.

Tamara Roksandić

Total
94
Shares