vratimo deci detinjstvo
Izvor: www.pexels.com

Ako pitate bilo koje dete reći će da mu je raspust omiljeni deo kada je školovanje u pitanju. I koliko god to roditeljima smetalo, to je istina, pa setite se i vi kako je vam bilo tokom školskih dana. Jedva ste čekali da odzvoni za kraj časa i dodelu đačkih knjižica kako biste bili sigurni da su leto i raspust zaista tu.

Tako su verovatno i vaši školarci tokom prethodnog perioda zaboravili na sve obaveze, uživali u ovo malo lepih sunčanih dana koje smo imali samo tokom avgusta i neku rutinu kada je reč o školskim obavezama, verovatno su zaboravili.

Kod svakog roditelja se javlja neki neobičan panični strah kako decu da nateraju da se bude ranije, a da im to ne postane najveća trauma u životu. Zato smo mi tu da vas posavetujemo.

  1. Preračunajte vreme

Većini dece treba između devet i deset sati spavanja. Ako moraju da se probude u 7 ujutru da bi se spremili i otpešačili do škole, izračunajte kada je najkasniji termin za odlazak u krevet vaših mališana. Potrebno im je uglavnom oko 30 minuta da zaspe, pa i to imajte u vidu kada rešavate matematičke zadatke oko rasporeda sna školaraca.

2. Dajte im vremena

Kako je vama kada posle godišnjeg odmora morate ući ponovo u rutinu ustajanja u 6h? Nikako, znam. Tako se i vaša deca osećaju. Iznenadna primena ranijeg odlaženja u krevet je frustrirajuća. Umesto toga, počnite postepeno: 10 dana pred početak škole, 10 minuta ranije pripremite dete za spavanje. Pobrinite se da ustanu na vreme – bez vašeg buđenja, čak i vikendom.

  1. „Smirite se“

Ovo je sjajan metod koji se u svetu koristi tokom poslednjih avgustovskih dana. Naime, deca se ugledaju na vas, pa shodno tome morate i vi dati primer kako se treba ponašati pred spavanje. Izluftirajte dečije sobe, pobrinite se da tokom dana imaju povećanu fizičku aktivnost kako bi se ranije umorili i legli da spavaju. Koristite pravilo da se telefon, tablet, televizor ili kompjuter ne koriste najmanje sat vremena pred spavanje. Ali sve to morate i vi da radite, kako bi bilo delotvorno.

Možda ste već isprobali ove „cake“ kada je reč o pripremanju školaraca za novu školsku godinu, možda imate neke vaše savete, podelite ih sa nama a mi ćemo rado obavestiti i ostale naše čitateljke o njima! Srećno mame, i samo hrabro u nove školske pobede!

Tamara Roksandić