Processed with VSCO with a4 preset Processed with VSCO with p5 preset

Shall we begin?

Činjenica da je Barselona, posle Londona, Pariza i Rima, najposećeniji grad u Evropi je samo jedna od stavki koja vam govori da njen obilazak ne želite da propustite. Najbolji način da upoznate kraljicu Katalonije jeste da aktivirate svoje noge i nadate se da će vas kondicija ovaj put poslužiti. Verujte mi, vredeće!

  1. NIGDE BEZ ŠEŠIRA ILI KAČKETA

Koliko god tropsko sunce Barselone lepo izgledalo na slikama između visokih palmi – ono će ozbiljno naškoditi vašoj glavi posle 10 sati obilaska grada. Naravno tu je i udobna obuća i flašica vode. Sigurno ste i sami čuli o poznatim džeparošima Barselone, pogotovo u javnom prevozu, zato pamet u glavu pri izboru torbe i neka vam ona uvek bude pri ruci.

Sada kada smo prošli neophodne „mamine“ savete, šetnja može da počne!!

  1. PRVO OBIĐITE LA SAGRADA FAMILIA

Ovo je jedna od najinteresantnijih znamenitosti Katalonije, toliko zanimljive i samom arhitekti ovog neverovatnog zdanja Antoniju Gaudiju, koji je ceo svoj život menjao njene nacrte u toku izgradnje zbog čega nije uspeo da doživi završetak rada na njoj. Mnoštvo detalja dovedenih do perfekcije nećete moći nigde drugde da nađete. Međutim, da li vredi plaćati kartu i čekati red za ulasku ovu velelepnu crkvu? Nisam bas sigurna. Zgrada ni dan danas nije završena i enterijer je i dalje pod radovima, tako da je možda pametnija opcija popiti jutarnju kafu u nekom od obližnjih kafića sa pogledom na Sagradu Familiju i osvežiti se za nastavak obilaska. Ukoliko se ipak odlučite za obilazak – topla preporuka je da kartu kupite unapred, preko interneta i odštampanu ponesete sa sobom. U suprotnom možete izgubiti previše dragocenog vremena jer, zbog velikog broja turista, postoji tačan raspored ulaska u crkvu.

  1. SLEDEĆE STAJALIŠTE: PARK GUELJ I CITADELA

Srećno sa donošenjem ove odluke jer ja lično ne bih mogla da se odreknem ni jednog od ova dva magična mesta. Park Citadela je poput male prirodne oaze između velikih zgrada Barselone. Ukoliko procenite da imate vremena, postoji opcija da iznajmite čamac i veslate na prelepom jezeru u okviru parka. U severnom delu nalazi se još jedno čudo arhitekture, fontana La Cascada koja će sigurno zauzeti memoriju vašeg telefona ili u boljem slučaju fotoaparata. Takođe, ovaj park je dom Zoo vrta Barselone što će posebno obradovati mlađe turiste.

Sa druge strane je očaravajući park Guelj. Za razliku od Citadele, ulaz u Guelj se plaća, ali pre nego vas ovo odmah odvuče na stranu Citadele, ta karta (koja je do prošle godine bila 7 evra) vredi svakog centa. Ovde vam treba malo bolja organizacija, koja će podrazumevati da uklopite obilazak Sagrade Familije i rezervisanu kartu online za park Guelj kako biste ova dva obilaska spojili, što je ako mene pitate možda i najbolja opcija. Od samog ulaska u Guelj pa sve do izlaska iz njega imam samo dva saveta: ne zaboravite da dišete i pazite na vreme. Magija koju je Gaudi utkao u ovaj park će vas vrlo lako hipnotisati svojim bojama i neobičnim oblicima da ćete imati osećaj kao da ste postali i sami deo neke bajke koju ne želite da napustite. Odrasli podetinje, a deca polude, plus imaju odličan sladoled za predah od šetnje i možda najbolje suvenire iz Barselone možete kupiti baš ovde.

Tik-tak, tik-tak. Previše opčinjenosti parkovima Barselone ovde mora da se završi.

  1. OVIM ULICAMA DO RASKOŠNOG DELA GRADA!

Iz ovog parka peške se možete spustiti do avenije Dijagonal i tako ući u jedan od najraskošnijih delova grada u čijem središtu se nalazi Passeig de Garcia (Paseđ de Garsija) koja obiluje luksuznim radnjama, dok u manjim poprečnim ulicama možete naći mnogo pekarica i poslastičarnica da olakšate sebi put do La Ramble. Ono što ne smete propustiti u ovoj četvrti su Casa Mila i Casa Batlo, čisto da još malo naparite oči kad ste već tu.

Kraj Passeig de Garcia dovešće vas u sam centar Barselone, trg Placa de Catalunya. Tu se nalazi El Conte Ingles, najveći lanac tržnih centara u Španiji što je za jednu ženu jako bitna informacija, ali ono što je još bitnije jeste da odatle ulazite u La Ramblu, ulicu koja predstavlja duh Barselone. Muzika, ulični umetnici koji su toliko dobri, da će vas naterati da proverite sa sigurnošću je l’ stvarno čovek u pitanju, mirisi španskih specijaliteta i boje koktela odvlačiće vam pažnju na svakom koraku.

Na severnom delu La Ramble nalazi se fontana Font de Canaletes neobičnog dizajna. Pobrinite se da otpijete koji gutljaj sa ove fontane jer legenda kaže da ukoliko budete pili iz nje, vratićete se u Barselonu, a sigurna sam da ćete to u ovom trenutku već jako želeti!

  1. GDE RUČATI?

Do sad ste već sigurno i ogladneli od ovog obilaska, međutim zadovoljstvo restorana u La Rambli će vas poprilično koštati. Moj savet je: obratite pažnju na poprečne uličice – ništa nećete izgubiti. Za razliku od nekih gradova gde se ulaže samo u najprometnije ulice, Barselona će vas iznenaditi svojim malim ulicama. Umetnost se nalazi u svakoj od njih, restorani su jeftiniji, a vrlo lako možete naići na neki od muzeja za koji niste znali (da pričam iz ličnog iskustva i moje slučajno skretanje u jednu od uličica je takođe i jedna od najboljih odluka koje sam donela).

  1. A DESERT?

Nakon što završite svoj kasni ručak – ne žurite sa desertom, već se vratite u La Ramblu i ukoliko idete u smeru ka Kolumbovom trgu i Barseloneti tj. nastavite ka jugu sa vaše desne strane ugledaćete La Boqueria, najpoznatiju gradsku pijacu. Tu vas čeka vaš dezert! To nije pijaca poput onih koje možete videti kod nas, već mesto gde sam videla najveće palačinke na svetu, slatke i slane đakonije kojima nisam mogla da odolim i najslađe voće koje sam ikad probala, bez preterivanja! (Ipak, obavezno zaobiđite šejk na kojem piše passion fruit– sem lepe boje ništa drugo nije lepo, svi ostali su odlični).

  1. DELIKATES ZA UMETNIČKE DUŠE: GOTSKA ČETVRT

Za ljubitelje umetnosti pored čuvenih muzeja smeštenih u ovoj Katlonskoj prestonici, postoji ceo kvart koji je priča za sebe – Gotska četvrt. Arhitektura i uske uličice ovog dela predstavljaju poseban doživljaj i to je svakako deo gde možete pojesti preukusnu paelju ukoliko vam je ostalo mesta posle La Boqueria-e. Polako se dan bliži kraju kao i ova šetnja. Budite svesni vremena koje vam treba da pređete 1,2 km dugu živopisnu ulicu.

Ako ste pratili upustva, na kraju La Ramble sačekaće vas Kolumbov kip koji svojom rukom pokazuje na Đenovu. Na taj kip se zapravo možete popeti i uživati u pogledu na Barselonu i zalazak sunca ukoliko ste ga uhvatili.

  1. GDE SUNCE NAJJAČE SIJA?

Ukoliko nastavite južno od ovog trga doći ćete do Barselonete. Razlog zašto vas ranije nisam dovela do plaže jeste da vam za nju treba odvojen dan kako biste uživali u lokalima na obali, sitnom pesku i vodi koja iz nekog razloga, valjda zbog tog neobičnog peska, svetluca kao da je posuta šljokicama. Malo upozorenje je da ako budete ovu plažu posećivali krajem avgusta – vrlo verovatno će meduze zauzeti svoju teritoriju u vodi i nećete moći toliko da se opustite. Iako nemate taj dan za Barselonetu, treba je videti i uživati u njenim palmama, skulpturi poznate velike ribe i možda staviti koji katančić na most u blizini za one zaljubljene, ali naš dan se ne završava tu.

  1. LAKU NOĆ UZ MAGIČNU FONTANU

Bez prevrtanja očima, nećete zažaliti. Ovde će vam trebati metro ili taksi u boljem slučaju da dođete preko av. del Parallel do Placa d’Espanya i onda peške (kratko) do glavne večernje atrakcije – Magične fontane. Font Magica de Montjuic svoj šou počinje svako veče nakon 22h, tako da zauzmite svoj položa – moja preporuka je most koji ćete tamo ugledati, i uživajte u pogledu dokle god možete! Ja snimak koji imam gledam i dan danas što dovoljno govori o utisku koji je na mene ostavila. Ukoliko vas je umor savladao pre kraja, probijte se kroz gužvu ljudi, držite torbu uz sebe i uputite se ka svom smeštaju. Sa druge strane, ukoliko ste noćna ptica, čekaju vas klubovi Barselone koji će vas – ukoliko ste naše klubove smatrali dobrim – svakako ostaviti bez reči.

Proleteo je dan, zar ne?

Uvek će vam se činiti tako koliko god puta obišli Barselonu jer ćete iznova nailaziti na stvari koje do tad niste videli. Ovaj grad je nemoguće uklopiti u 24h, ali prema mom mišljenju – ovako ćete ih najbolje iskoristiti.

Ipak, ako imate još koji dan – ne gubite vreme na tržne centre jer je u blizini Barselone (u gradiću Figuerasu) i muzej Salvadora Dalija koji ćete svaki put doživeti drugačije (da se razumemo, taj čovek je bio genije), najveći akvarijum u Evropi, brdo Monžuik koje zaslužuje posebnu pažnju i predstavlja nešto poput našeg Kalemegdana, Pikasov muzej kao i stara barselonska korida.

Mapu u ruke i ne budite lenji, upoznajte jedan od najlepših gradova u Evropi i svakako mog miljenika, a možda sutra i vašeg.

 

Tamara Đukanović