Biti deo kraljevske porodice je neverovatna privilegija, ali sa tom privilegijom dolazi i poštovanje tradicije i pravila. Baš po tim pravilima se i oblače članovi britanske kraljevske porodice, a ovo su samo neka od njih.

  1. Kraljica Elizabeta preferira haljine i suknje pre nego pantalone

Ovo pravilo se verujemo ne dopada vojvotkinji od Saseksa koja kada god je u prilici oblači pantalone poput onih „Givenchy“ koje je nosila tokom posete Irskoj. Takođe, princeza Dajana bila je poznata po tome što je nosila smoking odela na bitnim događajima, tako da iako njeno veličanstvo ne voli ovakav stil, stiče se utisak da nije potpuno zabranjeno nošenje kompleta u Engleskoj.

  1. Venčanica mora dobiti kraljičino odobrenje

Tradicija je da kraljica odobrava poslednju verziju venčanica predstojećih princeza te je to uradila i sa haljinom Aleksandra Mekvina koju je Kejt Midlton nosila 2011. godine a i u maju ove godine je aminovala prelepu toaletu u kojoj je Megan Markl rekla sudbonosno da drugom princu, Hariju.

  1. Šareni lakovi za nokte nisu dozvoljeni

Obratite pažnju i primitićete da nikada nijedna dama kraljevske porodice nema lak na noktima u nekoj boji. Dozvoljen im je isključivo bezbojan ili lak u boji kože.

  1. Tijara se ne nosi u svakakvim prilikama

Da, dobro ste čule. Isključivo se nose na najbitnijim kraljevskim događajima poput nevesti na venčanju. Ovo je privilegija samo za udate žene- razvedene ili devojčice ne smeju stavljati tijare na glave. . To signalizira krunisanje ljubavi i gubitak nevinosti u braku.Porodičnu tiaru nosila je nevesta, a od tog trenutka pa nadalje to je bio ženin nakit.Bila je to subliminalna poruka da se preselila iz svoje porodice u drugu.

  1. Kraljica njenim torbama šalje skrivene poruke

Možda ćete primetiti da kraljica nikad nema torbu, a to je zato što ona koristi za slanje signala. Na primer, kada želi da napusti večeru, jednostavno postavlja torbu na stolu, a njeni pomoćnici znaju da se stranka kratko završava i da želi da ode.Takođe, kada je u razgovoru i prebacuje svoju tašnu u drugu ruku, to znači da bi ona volela da se taj dijalog završi.

  1. Nošenje „pismo torbica“ ima posebno značenje za princeze

Naime, Kejt Midlton u svečanim prilikama nosi pismo tašnu i zato što pravila tako nalažu ali i kako bi izbegla rukovanje sa svima. Tako je svima bilo čudno kada se Megan Markl u javnosti pojavljivala sa torbama na rame ali kako sve češće posećuje bitne događaje, očekujemo da će se i ona prikloniti ovoj metodi.

  1. Kraljica nosi svetlu odeću – ali ne zato što voli boje.

Kraljica Elizabeta II je jednom prilikom izjavila: „Ja ne mogu nositi bež, niko me neće prepoznati.“ I baš ova rečenica objašnjava sve. Ona je u obavezi da neretko nosi i smešne boje obzirom na godine koje ima ali to je samo iz razloga kako bi je ljudi primetili.

  1. Nošenje šešira je propisano dugom tradicijom

Gotovo u svakoj zvaničnoj prilici, kraljica nosi šešir ili kapu koja savršeno odgovara njenoj boji odeće. Očigledno dolazi od veoma stare tradicije da žene treba da pokrivaju kosu. Do 1950-ih, dame su se retko viđale bez šešira jer se nije smatralo prikladnim da dame pokazuju svoju kosu u javnosti, ali sve se to promenilo, a šeširi su sada rezervisani za formalne događaje. “

  1. Na putovanja moraju nositi rezervnu crnu odeću

Razlog je i više nego morbidan. Naime, članovi kraljevske porodice su u obavezi da u kofere spakuju i crnu odeću za slučaj da dok su na putu neko od najbliže rodbine premine. Tako da oni kada se vrate u Ujedinjeno Kraljevstvo odmah budu obučeni u crno shodno prilici. Kraljica Elizabeta je bila u poseti Keniji kada je njen otac umro 1952. godine i nije ponela rezervnu crnu garderobu pa je čekala u avionu dok joj nisu doneli da se obuče.

10. Samo princ Džordž sme nositi šorts

Ako izuzmemo činjenicu da je presladak u šorčevima, razlog zbog kojeg je uvek fotografisan u kratkim pantalonama je i taj što to nalaže dugogodišnja tradicija britanske aristokratije. Pantalone su za starije dečake i muškarce, dok su kratki šorčevi kod mališana jedan od obeležja u Engleskoj. Sa navršenih osam godina počinju da nose dugačke pantalone.

 

Sigurno ćete od sada pažljivije posmatrati odevanje članova britanske kraljevske porodice, a mi smo tu da vam ukažemo na zanimljivosti.

 

Tamara Roksandić

Total
1
Shares