Mnogo je ispričanih priča o limunu i svim njegovim pozitivnim efektima na zdravlje, ukoliko je redovno i pravilno konzumiran. Međutim ja, i pored svih tih priča, nikad nisam bila obožavateljka limunade, te sam je izbegavala kad god sam mogla! Tačnije, sve do skoro, kada sam naišla na neki prilog o limunu, a moja lenjost da promenim kanal, me naterala da ga pogledam do kraja. Od toga dana, limunada je moj prvi go to napitak!

(Fotografija)

  1. LIMUN NAJBOLJI ANTIOKSIDANT

Zahvaljujući svojoj kiselini, ubija toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sastojaka. Svaki nutricionista će vam reći da ujutru popijete čašu mlake vode u kojoj je isceđeno pola limuna, kako biste ubrzali metabolizam i varenje. Uz to, takođe ćete značajno ojačati svoj imunitet tokom ovih hladnih dana.

  1. ČUVAR MLADOG I BLISTAVOG LICA

Pored vitamina C, limun sadrži i selen koji usporava starenje. Pokazalo se da limunov sok pomaže pri uklanjanju tamnih mrlja, staračkih pega, ožiljaka, pa čak i bora. Koristan je i kod uklanjanja akni, zbog svog antibakterijskog svojstva. Povremeno nanošenje limunovog soka učiniće da Vaša koža izgleda blistavije i zdravije.

  1. ČUVAR OŠTROG UMA

 i vitamin B koji je neophodan za rad nervnog sistema. Limunova kora sadrži esencijalna ulja, kao što je limonin, koji ima digestivne i antiseptičkie osobine. U njoj se još nalazi i lekovita materija koja se zove tangeretin, koji je efikasan u lečenju moždanih bolesti, kao što je Parkinsova bolest, jer sprečava raspadanje moždanih ćelija.

  1. SPREČAVA DEOBU KANCEROGENIH ĆELIJA

Zbog hranljivih materija koje sadrži, ova voćka se koristi i u borbi protiv raka. U sebi sadrži 22 anti-rak jedinjenja, uključujući limonen, ulje koje sprečava i usporava rast tumora i flavanol koji sprečava deobu kancerogenih ćelija. U nekim slučajevima se limun pokazao bolje od hemoterapije.

Vitamin C iz limuna snižava holesterol u krvi, pospešuje proizvodnju dobrog holesterola, smanjuje rizik od ateroskleroze i poboljšava zdravlje srca.

Izdvojila sam vam neke od zanimljivosti vezanih za limun koje možda niste znale, naravno da je glavni adut limuna odbrana od infekcija i prehlada, poboljšava imunitet vitaminom C. I naravno, pomaže nam u skidanju onih par kilograma viška koje redovno imamo pred leto. Meni je kristalno jasno zašto od sada moram uvek imati limun u kući, a sigurna sam da ćete i vi.

Tamara Roksandić